Miksi pitkät ihmiset ovat älykkäämpiä?

On jo pitkään tiedetty, että pitkät ihmiset ovat keskimäärin muita älykkäämpiä. Muita älykkyyden kanssa korrelovia tekijöitä ovat ainakin likinäköisyys ja vasenkätisyys. Toki huippuälykkäitä ihmisiä on myös lyhyissä oikeakätisissä jotka eivät ole likinäköisiä.

"Brain size mediates the association between height and cognitive ability."

"Helsingin, Kalifornian ja Bostonin yliopistojen yhteinen tutkimus paljasti, että yhteyttä selittää aivokuoren harmaan aineen pinta-ala, joka on yhteydessä sekä pituuteen että kognitiiviseen kyvykkyyteen."

Yksi älykkyyteen liittyvä tekijä on siis saatu selvitettyä.

Onko tulos kuinka paikkansa pitävä? Varmasti tulos on totta, sitä en epäile. Aivokuoren koko on käsitykseni mukaan suhteessa pään kokoon. Pään koko ei ole suoraan verrannollinen ihmisen pituuteen. Myös lyhyellä ihmisellä voi olla iso pää, siis suurempi pää kuin lyhyellä ihmisellä yleensä, tai keskimäärin.

Ehkä pitäisi tutkia yleisemmin älykkäiksi todettuja ihmisiä. Onko heillä keskimääräistä suurempi pää, ja keskimääräistä suurempi aivokuori? Entä missä määrin pienipäisissä ihmissä on älykkäitä?

Rohkenen myös väittää, että pitkillä ihmisillä on yleensä suuremmat jalat, tarkoitan kengännumeroa, joten onko niin, että suuri jalkaterä korreloi älykkyyden kanssa mahdollisesti samaan tapaan kun aivokuoren koko?

Tutkimuksen mukaan tutkijat havaitsivat, että suurempi pituus oli yhteydessä suurempaan aivokuoren kokoon.

Aivan. Kysynkin siis: olisiko kuinka todennäköistä, että voitaisiin tehdä havainto, että suurempi jalkaterä on yhteydessä suurempaan aivokuoren kokoon.

Tähän älykkyysasiaan sinänsä liittymättä tuli mieleeni eräs toinen tutkimus, jossa tutkittiin huippujuoksijoita. Tutkimuksen tuloksena oli, että huippujuoksijoilla oli keskimääräistä pienemmät jalkaterät.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu