Kansaneläke ei riitä elämiseen – onko sillä mitään väliä?
80-vuotias kansaneläke on kattava, mutta riittämätön. Kansaneläkettä saavat ne eläkeläiset, joiden työeläke on pieni. 26% suomalaisista pitää kansaneläkettä jokseenkin tai täysin riittävänä. Täysi kansaneläkkeen määrä on tällä hetkellä 628,85 euroa kuukaudessa. Käytännössä kansaneläke on verotonta tuloa. Lisäksi eläkeläinen voi saada eläkkeensaajan asumistukea jonka taso on yleistä asusmistukea parempi.
Käytännössä kansaneläkkeen määrällä ei ole ollut mitään(?) merkitystä muutamaan vuoteen. Paitsi siinä mielessä, että pienellä eläkkeellä olevan on täytynyt ymmärtää hakea takuueläkettä. Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen (775,27 e/kk), jos kaikki hänen eläkkeensä ennen verotusta ovat yhteensä enintään 768,59 e/kk.
Ottaen huomioon, että nykyisin käytössä on tuo takuueläke niin voitaisiinko kansaneläke jopa poistaa kokonaan käytöstä? Itse asiassa jos niin tehtäisiin niin se pienentäisi joidenkin eläkeläisten eläkettä. Eläkeläinen voi nimittäin saada pientä työeläkettä ja sen lisäksi kansaneläkettä siten, että kokonaismäärä on suurempi kuin takuueläkkeen määrä, joten kansaneläkkeellä on yhä paikkansa.
Huomiotta ei pidä toki jättää sitäkään tosiseikkaa, että toimeentulotukea saavat joutuvat pärjäämään pitkiäkin aikoja huomattavasti takuueläkettä, ja kansaneläkettäkin, pienemmillä tuloilla.
Kommentit (0)