Blogisti – onko sinulla oikeus kirjoittaa, entä kommentoida? (Sananvapaus)

Arvoisat blogistit, onko teillä oikeus kommentoida kaikkien muiden blogistien kirjoituksia? Minulla ei ole. Minulle kirjoituskiellon asettaneiden joukossa lienee blogisteja jotka ovat "hullun bannanneet". Itse en ole ketään koskaan bannannut. En ole kenenkään kommentteja koskaan poistanut. Toimituksen (=US:n ylläpito) taholta on joitakin kirjoituksiani ja niiden kommentteja poistettu, mitä pidän valitettavana, mutta toki se on US:n linjan mukaista. "Oikea tapa toimia". (virheellisetkin säännöt ovat sääntöjä)

Ei siitä ole kauaa kun olin toistamiseen kirjoituskiellossa. Kirjoitin jotakin SEKSISTÄ, kuten näköjään nytkin. Kirjoitin väärällä tavalla. Totta – toimin väärin(?), tein virheen. Mutta olin minä kuitenkin [mitä(?)].
Tällä kertaa kirjoitukseni seksistä jäi siihen, että kirjoitin tuon sanan kaksi kertaa.

Sananvapaus on viime aikoina ollut tapetilla ainakin AlfaTV:n kanavalla. Siellä tuli esiin sekin näkökohta, että vaikka kirjoituksen poistaminen ei sinänsä loukkaisikaan kenenkään sananvapautta niin kirjoituksen poistamisen toteuttaminen yrityksen taholta saattaa olla syrjintää. Itse asiassa tuollainen tapaus on joskus 2000 luvun tietämissä jopa oikeudessakin käsitelty.

Pidän selvänä, että yksityishenkilöllä on oikeus rajoittaa blogissaan toisen sananvapautta, ja myös syrjiä. 

Sananvapauteen liittyy ainakin väljästi myös suvaitsevaisuus. Emme voi odottaa, että itse saisimme sanoa mitä tahansa, mutta samalla olisimme itse täysin suojassa muiden sanomisilta.

Sananvapauteen liittyviä juttuja on poliisi aika ajoin saanut tutkittavaksi. Yleensä ne päättyvät: ei syytä epäillä rikosta. On kuitenkin olemassa myös sellaisia tapauksia joissa syyttäjä on määrännyt lisätutkinnan, ja oikeuteen on menty, koska "uhri" on osannut sitä vaatia, ja vaatimuksensa perustella.
("Uhri", eli se joka on kokenut sananvapauttaan loukatun.)

Tyypillisesti sananvapausrikokset ovat sellaisia joissa yksityinen henkilö on suoltanut ns. vihapuhetta. Hyvä on tässä yhteydessä huomata, että vihapuhetta ei ole laissa määritelty mitenkään. Poliisi on silti todennut, että poliisilla on nollatoleranssi vihapuheen suhteen (ehkä joku poliisi ottaa tähän kantaa?).

Täysin ei pidä paikkaansa se väite, että yrityksellä olisi vapaa harkinta päättää mitä se sallii sivuillaan julkaistavan. Toki niin on, että rikollisen materiaalin julkaisua esim. blogissa ei pidä sallia – sellaisen voi poistaa. Sen sijaan voidaanko edes rikollisen materiaalin julkaisemista blogissa estää ennalta…? Siinä hyvä kysymys. Onko ennalta estäminen käytännössä sananvapauden rajoittamista ennalta, vai onko se jotain muuta?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu