Alaikäisten maksuhäiriöt ovat yhteiskunnan vika!

Lastemme, siis alle 18-vuotiaiden, maksuhäiriömerkinnät ovat meidän syytämme. Olemme hyväksyneet yhteiskuntaan säännöt jotka mahdollistavat jopa vauvan henkilötunnuksen käyttämisen velanottoon. Onke se oikein? Onko se hyvä? Miksi lapsi tarvitsee velkaa?

Tämä asia tuli mieleeni kun luin vapaavuorosta Tuija Kortelaisen kirjoituksen: Luottohäiriö

Mitä pitäisi tehdä?

Tottakai tilanteessa jossa vanhemmat ovat pilanneet lapsensa luottotiedot heidät pitäisi voida saattaa vastuuseen. Tuollainen vastuuseen saattaminen on käytännössäkin mahdollista, mutta moniko juuri 18v. täyttänyt lapsi sen tietää? Vaikka tietäisikin niin moniko o lisi valmis nostamaan oikeusjutun vanhempiaan vastaan?

Vanhemmat (=huoltajat) voivat siis lapsen nimissä ottaa vaikkapa osamaksuvelkaa ja jättää velat sitten maksamatta. Ehkä lakia pitäisi muuttaa – muuttaa siten, että alaikäinen ei voisi lainkaan ottaa velkaa.

Syytä olisi harkita myös nuorisolle myönnettäviin kulutusluottoihin jokin maksimi. Vaikkapa siten, että 18-25-vuotias saisi ottaa kulutusluottoa enintään 2000 euroa ilman takaajia, ja takaajien kera max. 5000 euroa.

Huoltajat ovat ongelma!

Huoltajat ovat ketjun suurin ongelma. Usein lapsen maksuhäiriömerkintöjen taustalla on huoltajien elämänhallinnan ongelmat. Nuo ongelmat sitten periytyvät koska lapselle noita ongelmia ovat huoltajat jo valmiiksi lapselleen hankkineet.

Lainsäädäntöä pitäisi kiistatta muuttaa, vaikkapa siten, että 18-v. täyttänyt voisi vuoden ajan merkkipäivänsä jälkeen ilmoittaa velkojille, että ei ota vastuuta veloista, jolloin hänen osaltaan velat ja niitä koskevat merkinnät mitätöityisivät.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu