Pitääkö irtisanomissuojaa heikentää? + aktiivimalli 2 ym.
Hallitus suunnittelee monenlaisia toimia työttömyyden vähentämiseksi, työllisyystilanteen parantamiseksi, työllisyysasteen nostamiseksi. Yhtenä keinona on tulossa mahdollisuus solmia nuorten, alle 30-vuotiaiden kanssa, määräaikaisia työsopimuksia ilman perusteita.
Muita keinoja ovat ainakin irtisanomisten helpottaminen pienissä yhtiöissä ja ns. aktiivimalli kakkonen joka velvoittaisi työttömän hakemaan riittävän montaa hänelle soveltuvaa työpaikkaa tietyn ajan kuluessa.
Ellei muuta niin ainakin byrokraatteja esitys tulee työllistämään. Hallituksen toimissa mielestäni näkyy hyvin se, että pääministerillä on yrittäjätaustaa PK-sektorilta. Sipilä on kuitenkin ollut alalla jota on aika vaikea verrata valta-aloihin, ja siksi ehkä esitetyt keinot moni kokeekin huonoiksi. Se mikä sopii IT-alalle ei välttämättä sovellut lainkaan teollisuuteen. SAK suunnitteleekin vastatoimia – jäävätkö ne pelkiksi mielenilmauksiksi jää nähtäväksi.
Karenssit voisi poistaa myös samalla sitten
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tosiaan työnantajalla – sillä joka työpaikat toiminnallaan lähtökohtaisesti synnyttää – pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet tarpeen vaatiessa uudelleenvalita tiiminsä eli joukkueensa itse.
Yksi ongelmallisimmista piirteistä on työntekijän takaisinottovelvollisuus, joka on turha ja haitallinen elementti suomalaisilla työmarkkinoilla.
Vertailukohtaa kannattaa hakea urheilusta. Olisi jalkapallojoukkueellekin melkoinen riesa, jos huonosti pelanneen tai muutoin joukkueeseen huonosti sopineen pelaajan pelipaikalle ei voisi ottaa uutta kaveria ihan vain siitä syystä, että huonosti toiminut pelaaja tulee sääntöjen mukaan ottaa takaisin, mikäli häneltä vapautunutta pelipaikkaa suunnitellaan täytettäväksi.
Kuolleena syntynyt ajatus edellinen lähinnä on.
Toistaiseksi voimassaolevissa työsuhteissa irtisanomisajat (tai palkkaan sidottavat irtisanomisrahat) jne. ovat toki paikallaan, mutta muita suojia ei työsuojelulainsäädännön sisältämien yksityiskohtien tai muiden tasoa itsestäänselvyyksien lisäksi tarvitse työntekijöille säätää.
Ilmoita asiaton viesti
”Vertailukohtaa kannattaa hakea urheilusta”
Joukkuelajeissa urheilija tekee sopimuksen x määrästä vuosia/rahaa joukueen kanssa, siellä ei ole toistaiseksi voimassaolevia työsopimuksia, joten vertailukohtana todella kehno. Myös urheilussa voidaan laittaa milloin vain pelaaja istumaan vaihtopenkille ja ottaa toinen tilalle pelaamaan, kunhan maksaa sovitut korvaukset että pelaaja saapuu istumaan vaihtopenkille.
”tarpeen vaatiessa uudelleenvalita tiiminsä eli joukkueensa itse”
Jos joku yritys tuohon tilanteeseen päätyy niin se konkurssi ei kovin kaukana ole, varakkaalla yrityksellä ei tuollaista ongelmaa ole.
Ilmoita asiaton viesti