Laitonta sosiaalista luototusta, laittomia ehtoja!

Suomessa 32 kuntaa myöntää sosiaalista luototusta. Osa myöntää luottoa lainvastaisesti, säästääkseen omia rahojaan. Lisäksi ainakin yksi kunta on liittänyt luoton saamiseen lainvastaisen ehdon: "Joka tapauksessa sosiaalisen luoton takaisinmaksun aikana asiakas sitoutuu vapaaehtoisesti luottohäiriömerkintään. "

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää: "muun muassa velkakierteen katkaisemiseen, talouden hallintaan saattamiseen, kodin hankintoihin sekä muutostöihin, kuntoutumisen ja työllistymisen edistämiseen, opiskelun ja asumisen turvaamiseen tai sosiaalisen kriisin ylittämiseen."

Sosiaalista luottoa voidaan siis myöntää mm. em. syistä. Luoton myöntämiselle on kuitenkin asetettu laissa ehto jonka noudattamista kunnat etenkin aiemmin välttivät. Sosiaalista luottoa ei nimittäin saa myöntää sellaiselle henkilölle jolla ilman luottoa olisi oikeus saada toimeentulotukea.

Ajatellaanpa vaikkapa pesukoneen hankintaa (300e). Kunta voi toki myöntää koneen hankkimiseen sosiaalista luottoa mutta mikäli asiakkaalla on oikeus toimeentulotukeen niin koneen hankinta, mikäli se ylipäätään on aiheellista, pitää rahoittaa kokonaisuudessaan toimeentulotuella, jos siis asiakkaalla on oikeus toimeentulotukeen.

Sosiaalisella luotolla ei saa missään tilanteessa korvata toimeentulotukea. Myös sellaiset ehdot luoton saamiseksi joista ei ole nimenomaisesti laissa säädetty ovat kiellettyjä.

Laki sosiaalisesta luototuksesta 4.1§:

"Sosiaalinen» luotto voidaan myöntää perustellusta syystä henkilölle, jolla ei ole pienituloisuutensa ja vähävaraisuutensa vuoksi muulla tavoin mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa ja jolla on kyky suoriutua luoton takaisinmaksusta."

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu