Koeputkilapsia jo 40 vuotta – missä vikaa?

Maailman ensimmäinen koeputkilapsi syntyi 40 vuotta sitten. Suomen ensimmäinen koeputkihedelmöitetty lapsi syntyi kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1984. Koeputkihedelmöitysten määrä on jatkuvasti kasvanut ja määrä vaikuttaa kasvavan edelleen. Yhtenä syynä koeputkihedelmöitysten kasvuun on, että lasten hankintaa lykätään nykyisin yhä vanhemalle iälle.

On vaikea kuvitella mitä varsinaisia hyötyjä olisi siitä, että lapset hankitaan koeputkilapsina. Pikemminkin olisi syytä pyrkiä muuttamaan yhteiskuntaa siihen suuntaan, että lapset hankittaisiin nuorempina. Lapset kannattaa mielestäni hankkia myös kohtuullisen peräkkäin jolloin heistä on seuraa toisilleen. Myös lasten keskinäiset välit tulevat läheisemmiksi kun sisarusten ikäero ei ole järkyttävän suuri.

Nykyisin hedelmöityshoidoista annetaan julkisella sektorilla yli puolet (50,9%). Odotusaika julkisen sektorin hoitoihin on tyypillisesti 3-4 kuukautta. Yhtenä edellytyksenä hoitoon pääsemiseksi on, että lasta on yritetty hankkia luonnollisella menetelmällä vuoden verran. Koeputkihedelmöityksistä noin 80% johtaa lapsen syntymään.

Keskeinen ongelma koeputkihedelmöityksissä on siis nykyisin naisten ikä. Lapsia siis hankitaan liian vanhoina – tai yritetään hankkia, ja siksi se sitten ei aina onnistu. Millä keinoilla lasten hankintaa voitaisiin aikaistaa? Kun lasten hankinta tapahtuisi nuoremmalla iällä niin ainakin osa hedelmöityshoidoista voitaisiin välttää – se olisi puhdasta säästöä monessakin mielessä.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu