Miten vähentää vedenkäyttöä?

Pois paljuista ja autonpesut harvemmiksi uutisoi YLE. Pohjavesi on tällä hetkellä 5-40 cm. alempana kuin tähän vuodenaikaan normaalisti. Helteiden on ennustettu jatkuvan ainakin elokuun puoliväliin. Vesitilanne on huolestuttava kymmenen vesilaitoksen alueella. Lisäksi on lukuisa joukko pieniä vesiosuuskuntia. Unohtaa ei sovi myöskään niitä jotka ovat oman kaivon varassa.

Yleensä käy myös niin, että vesi on Suomessa alimmillaan vasta joskus syys-lokakuun vaihteessa. Edes sateet eivät korjaa tilannetta heti vaan vasta viiveellä. Lieneekin siis odotettavissa poikkeuksellisen matalien pohjavesien syksy.

Miten vähentää vedenkäyttöä?

Kuten YLE uutisissaan toteaa niin paljuihin ei nyt kannata vettä lutrata. Eikä auton peseminenkään yleensä ole mikään välttämättömyys – sitä voi kyllä siirtää. Maaseudulla asuva (mies) voi WC-pöntön sijaan käydä pissillä puun juurella. Kyllä kai tuollainen kaupungissakin monelta ok-talossa asuvalta voisi onnistua?

Kerrostaloasukas ei WC-käyntejä juurikaan voi välttää. Miettiä voi kuitenkin sitä, onko se pönttö tarpeen joka kerta huuhdella, vai riittäisikö joka toinen kerta. Entä voisiko koko perhe huuhdella kaikki iltapissat yhdellä huuhtelulla?

Ruoan laitossakin vettä voi säästää. Sen sijaan että tekisi makkarakeittoa niin ainekset voikin vaikka grillata, tai kypsentää vaikkapa uunissa. Tuokin säästää pari litraa millä on merkitystä ainakin jos on oman kaivon varassa ja kaivo on liki tyhjä. Ai niin: pienistä puroista kasvaa iso virta!

Suihkussa lutraajat ovatkin sitten oma lukunsa. Etenkin naisissa on käsitykseni mukaan paljon sellaisia jotka viihtyvät suihkussa pitkään. Totuus kuitenkin on, että parin kolmen minuutin suihku riittää pesemiseen. Eikä suihkussa ole kenenkään tarpeen käydä kuutta kertaa päivässä. Kyllä kolmen kerran pitää riittää!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu