Ensi talvesta tulee kylmä, lämmin, tai jotain siltä väliltä!

Ilmastonmuutos on tosiasia – sitähän ei kai kukaan rohkene kiistää. Sen sijaan ilmastonmuutoksen syystä, tai syistä, vallitsee erilaisia näkemyksiä. Tämän kesän helteet, ja metsäpalot, ovat saaneet monet vakuuttuneiksi siitä, että ilmastonmuutos on todellisuutta. Moni on myöskin vakuuttunut siitä, että muutos johtuu ihmisen toiminnasta – ehkä johtuukin, miksi sammutamme luonnollisesti syttyneet metsäpalot?

Tulivuoriakin on viime aikoina purkautunut runsain määrin. Joka purkauksessa ilmakehään vapautuu ns. kasvihuonekaasuja. Lisäksi purkauksessa kulkeutuu ilmakehään pienhiukkasia. Samaan tapaan metsäpalossa vapautuu CO2-kaasua, ehkä pikkaisen myös CO:ta. Metsäpalossa kulkeutuu ilmakenään sitten myös pienhiukkasia.

CO2-kaasu on ns. kasvihuonekaasu. Myös pienhiukkasilla saattaa olla jonkinasteinen lämpöä pidättävä vaikutus. Pienhiukkaset estävät jossain määrin lämpösäteilyä karkaamasta maapallolta avaruuteen. Suurempi merkitys lienee kuitenkin sillä, että pienhiukkaset ilmakehässä estävät auringon lämpösäteilyä pääsemästä maahan. Pienhiukkaset heijastavat auringosta tulevaa säteilyä avaruuteen.

Pienhiukkaislla on toinenkin merkitys. Ne toimivat vesipisaroiden ytiminä ja siten ne saattavat merkitä sademäärien lisääntymistä. Kun otetaan huomioon sekä ihmisen tuottamat, että luonnon tuottamat, kasvihuonekaasut ja hiukkaspäästöt niin minkälainen talvi meillä on odotettavissa?

Talvesta tulee sateinen, poikkeuksellisen lämmin tai kylmä, tai jotain siltä väliltä – vai kuinka?
-talven sateisuuden osalta pitää tarkastella koko maapallon sademäärää, kuten muutenkin. Tarkastelun kohteena ei siis saa olla pieni yksittäinen tarkasti rajattu kohde. Vaikka Suomessa rajoista pidämmekin.

Monet ihmiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että vuoden keskilämpötila on aina likimain vakio. Vakuutan teille, hyvät lukijat, niin ei ole. Jos noin olisi niin odotettavissa olisi tosi kylmä loppuvuosi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu