Liikenteen seassa töissä ilman heijastinliivejä pärjää vain – niin kuka?

Tiedätkö sinä mikä ammattiryhmä työskentelee säännöllisesti yleisillä tie- ja katualueilla ilman asianmukaista suojavaatetusta? Olet varmasti huomannut, että katu- ja tiealueilla, ja niiden varsilla, työskentelee paljon mm. kuntien puistotyöntekijöitä, kuten muitakin kuntien työntekijöitä.

Mutta oletko koskaan huomannut, että noilla alueilla työtehtävissä liikkuu paljon myös lastenhoitajia; tarhatätejä. Tarhatädit ovat ilmeisesti lähtökohtaisesti niin hyvin näkyviä, että eivät yleisillä alueilla liikkuessaan tarvitse näkyvyyttä lisääviä varusteita – ehkä pimeän aikaan kuitenkin heijastimen niskaan roikkumaan?

Perhepäivähoitajatkin liikkuvat lasten kanssa liikenteen seassa. Onko edes lapsilla heijastinliivejä?

 

Työturvallisuuslaissa on säädetty mm. seuraavaa:

"Henkilönsuojainten käyttö ja soveltuva työvaatetus
Työntekijän tulee huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti käyttää ja hoitaa työnantajan hänelle 15 §:n mukaisesti antamia henkilönsuojaimia ja muita varusteita. Työntekijän on työssään käytettävä sellaista asianmukaista vaatetusta, josta ei aiheudu tapaturman vaaraa."

Hmm. Kyse (mm. kuva) saattaa tietysti olla siitä, että heijastinliivien käyttö aiheuttaisi tapaturman vaaran – vai voiko, ja jos niin eivätkö lapset silloin ole vaarassa?

Toinen vaihtoehto on, että työntekijät eivät noudata ohjeita vaan änkyröivät eivätkä siksi käytä suojaimia.

Kolmas vaihtoehto on ikävin, mutta epätodennäköisin(?), työnantaja ei ehkä ole antanut työntekijöilleen asianmukaisia suojavarusteita, eikä ohjeita niiden käyttämisestä – eihän se niin voi olla, eihän?

Onneksi kuitenkin, ainakin Porissa, kaikilla muilla ammattiryhmillä jotka tekevät töitä ajoittain yleisen liikenteen seassa on havaintojeni mukaan käytössään asianmukaiset heijastinliivit.

En malta olla mainitsematta sitäkin (=omakehu), että jo vuonna 2015 lahjoitin Porin kaupungin päivähoitotoimelle punaisia [korjaus 21:43; ORANSSEJA] heijastinliivejä hoitajien käyttöön. Ensimmäistkään punaista heijastinliiviä en ole lastenhoitajan päällä nähnyt, enkä toki minkään muunkaan värisiä.

Itse voisin kuvitella (hiljaa mielessäni), että hoitajienkin olisi helpompi havainnoida toisiaan kun heillä olisi heijastinliivit joiden väri olisi eri kuin lapsilla. Lisäksi lasten olisi helpompi havaita hoitajat. Niin ikään liivit olisivat oiva osoitus kaikille muille liikkujille siitä ketkä lasten kanssa ovat töissä.

Porissa, joka nyt on siis ikävänä esimerkkinä, voisi kaupunki itse asiassa tilata vaikkapa siniset tai magentat liivit hoitajien käyttöön esim. tekstillä: päivähoito www.pori.fi hintaan alle 5e/kpl. Ei liian kallista?

Heijastinliivejä voi saada myös lahjoituksena.

No jaa, ehkä ajatukseni on kuolleena syntynyt eikä saa kannatusta.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu