Naisten eläkeiän nostaminen
Naisten eläkeikää on ehdotettu nostettavaksi. Naiset elävät keskimäärin miehiä pidempään ja sen vuoksi olisikin kohtuullista, että naisten eläke-ikä olisi korkeampi kuin miesten. Osittain asiaa kompensoi nykyisin se, että naisten palkka on muutamaa prosenttia pienempi kuin miesten. Tulevaisuuden tasa-arvoisessa ja yhdenvertaisessa yhteiskunnassa ainoaksi hyväksyttäväksi vaihtoehdoksi, jotta tasa-arvo ja yhdenvertaisuus voivat toteutua, jäänee kuitenkin vain naisten eläkeiän nostaminen tasolle joka vastaa heidän odotettavissa olevaa, miehiä pidempää, elinaikaansa.
Yhtenä mahdollisuutena on tietysti muuttaa palkkausjärjestelmää kokonaisuudessaan siten, että palkkaus ei perustu jatkossa tehdyn työn määrään vaan siihen minkä verran yksilö kykenee töitä tekemään. Toisaalta tämän tyyppisessä modernissa palkkausmallissa pitäisi tottakai ottaa huomioon myös se paljonko energiaa ko. ihminen käyttää työn tekemiseen, ja sekin paljonko työn tekemisen vaatima liikkuminen aiheuttaa kuluja sen tekijälle.
Yhtä kaikki loppupäätelmänä tullee olemaan: naisten eläkeikää on pakko nostaa jotta tasa-arvo ja yhdenvertaisuus voivat hyväksyttävällä tavalla toteutua. Ehkä kuitenkin vaihtoehtona voisi olla myös naisten pienempi keskimääräinen palkka?
”Strategisen tutkimuksen ohjelmajohtaja Olli Kankaan mukaan työurien pidentäminen tai eläkeiän sitominen elinajanodotteeseen synnyttää eriarvoisuutta kuitenkin todennäköisemmin ihmisen sosioekonomisen aseman kuin sukupuolen perusteella.
− Eri sosioekonomisilla ryhmillä on erilaiset elinajanodotteet, siksi myös eläkkeellä olemisen aika on toisilla pidempi. Toki sukupuolella ja sosioekonomisella asemalla on yhdysvaikutuksia. Koulutetut toimihenkilönaiset esimerkiksi elävät paljon pidempään kuin kouluttamattomat duunarimiehet.”
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta naiset tekevät parisataa tuntia vähemmän vuodessa töitä. Eli noin kuukauden vuodessa vähemmän. 45 vuoden työuran aikana se on lähes neljä vuotta. Naisten korkeampi eläkeikä on erittäin hyvin perusteltavissa tällä sekä korkeammalla elinajanodotteella. Kannatan lämpimästi.
”että palkkaus ei perustu jatkossa tehdyn työn määrään vaan siihen minkä verran yksilö kykenee töitä tekemään?” Tehdyn työn määrä on juuri se minkä yksilö kykenee tekemään.
Toisaalta, jos puhut urakkapalkkauksesta, niin miehet ovat menestyneet niissä varsin hyvin. Se vain ei sovi kaikkeen työhön, kun perusteet ovat usein vaikeasti laskettavissa. Jos julkisella tätä sovellettaisiin, niin se olisi sitten taas enemmän politiikkaa. Palkan maksajan ja työntekijän kohtalo, kun ei ole mitenkään sidottu työntulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Naimisissa olleista aviopareista naiset nauttivat miehiä useammin perhe-eläkettä eli leskeneläkettä. Naiset kun pääsääntöisesti elävät miehiä pitempään.
Naislesket pääsevät nauttimaan lisäedusta, jonka laskennallisena pohjana on ns. miehen korkeampi euro ja elinikäinen työpanos.
On käsittämätöntä, etteivät miehet ole nousseet valittamaan sukupuolten välistä taloudellista eriarvoisuutta leskimiehinä.
Harva mies leskenä saa merkittävää lisää työeläkkeeseensä/vanhuuseläkkeeseensä perhe-eläkkeen muodossa. Naislesken tilanne on käytännössä päinvastainen.
Nykymuotoinen perhe-eläke puoltaa naisen eläkeiän nostoa tai miehen eläkeiän laskua.
Ilmoita asiaton viesti
”On käsittämätöntä, etteivät miehet ole nousseet valittamaan sukupuolten välistä taloudellista eriarvoisuutta leskimiehinä.
”
Ei se ole mitenkään käsittämätöntä, vaan kuuluu kuvaan. ”Mies ei valita” -asenne elää ja voi hyvin. Voi mennä vaikka ”maine” tai ”kunnia” tai mikä nyt vain.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykymuotoinen perhe-eläke puoltaa naisen eläkeiän nostoa tai miehen eläkeiän laskua.
”
No miten lienee. Vähän niin ja näin kannattaisinko tuota itsekään ja vaikka kannattaisin, niin ajattelepa mikä älämöly tuosta syntyisi ja mitkä mahdollisuudet moisella muutoksella olisi mennä läpi ovat perusteet lukuina sitten miten selvät tahansa.
Mutta tietenkin miesten elinikää voisi kokeilla nostaa keskittämällä paljon enemmän rahaa niiden tekijöiden ehkäisemiseen, jotka laskevat miesten elinikää. Epäilen saako tuokaan kannatusta, koska on niin kivoja muitakin kohteita rahalle.
Mutta pulma voi tulla vastaan joka tapauksessa eli biologiaa vastaan voi olla mahdotonta tapella, koska luonto ei kumma kyllä tunne kaikin osin tasa-arvoa. Tietenkin mikäli ihmiset haluavat pyrkiä mahdollisimman lähelle tasa-arvoa naisten ja miesten kohdalla, niin kaikenlaisia kikkoja voi käyttää mikäli niin halutaan.
****************************************
Esim. Venäjällä tilanne on vielä paljon hassumpi.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005740897.html
”Aiemmin miehet ovat päässeet eläkkeelle 60-vuotiaina ja naiset 55 vuoden iässä.”
Siis noin on ollut vaikka miehet elävät selvästi naisia vähemmän keskimäärin. Nyt on tullut sitten uudistus, joka nostaa eläkeikiä selvästi ja edes hieman kaventaa epäkohtia. Uudistuksesta ei tosin vähemmän yllättävästi pidetä ja sitä vastaan on protestoitu:
”
ELÄKEUUDISTUKSESSA miesten eläkeikää nostetaan nykyisestä 60 vuodesta 65 vuoteen ja naisilla 55 vuodesta 63 vuoteen.
Uudistus on herättänyt arvostelua muun muassa siksi, että miehillä eläkeikä on paikoin korkeampi kuin laskettu elinajanodote.
Venäläisillä elinajanodote on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan miehillä 66 vuotta ja naisilla 77 vuotta. Suomessa vastasyntyneiden elinajanodote oli viime vuonna pojilla 79 vuotta ja tytöillä 84 vuotta, kertoo Tilastokeskus.
”
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkin tunnut pohtivan enemmänkin venäläisten eläkkeitä ja eläkeikää Venäjällä kuin tilannetta Suomessa.
Todistat samalla oikeaksi oman määritelmäsi suomalaisesta miehestä.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa tuo miesten aikaisempi kuolema perustua vapaaehtoisuuteen.
Samalla logiikalla tupakoitsijoiden ja muilla huonoilla tavoilla varustettujen ihmisten kuuluisi eläköityä aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Säälittävää nillitystä. Naisten eläkeikä pitää laskea 50 vuoteen ja miesten vanhuuseläke poistaa kokonaan. Tosimies kuolee ”saappaat jalassa”
Ilmoita asiaton viesti