Viimeistä kertaa talviaikaan?

"Tulisiko Euroopan siirtyä yhteen aikayöhykkeeseen mieluimmin kuin sotkea talvi- ja kesä ajat kansallisten mieltymysten mukaisesti." Tuo on kysymys jonka Ari Alsio esitti eilen blogissaan.

Kysymys on hyvä ja ajankohtainen sillä onhan Euroopan Komissio päättänyt, että ensi vuonna kelloja käännellään viimeistä kertaa EU:n alueella. Venäjällähän vastaava järkipäätös ymmärrettiin tehdä jo vuosia sitten.

Kesäajasta on ollut kiistattomat hyödyt, kuten Alsiokin blogissaan tuo esiin: "Kesäajasta koituva valoisan ajan säästö on merkittävin keväisin ja syksyisin, jolloin illat ovat pimeitä ja aamut valoisia normaaliaikaa käytettäessä. Koska ihmisten yleinen elämänrytmi on nykyisin painottunut iltaan, kesäaika lisää ihmisten käytettävissä olevaa valoisaa aikaa yhdellä tunnilla."

KESÄ VAI TALVIAIKA?

Kohta pian rukkaamme taas kelloja. Heräämme yöllä kolmelta itse kukin niitä siirtämään, tarkasti! Mutta entä kun tuosta rulianssista päästään eroon niin onko Suomen syytä jäädä ensi kevään kellojen rukkaamisen jälkeen kesäaikaan, vai olisiko parempi vielä sitten syksyllä siirtyä "normaaliaikaan" jossa suomalaiset ovat eläneet vuosisatoja, ennen kuin kellojen siirtely keksittiin.

Vanhat jäärät ovat tietysti sitä mieltä, että oikea aika on se vanha kunnon normaaliaika. Siirretään siis kelloja viimeisen kerran ensi vuoden syksyllä. Nuoriso sen sijaan lienee suuremmissa määrin pysyvän kesäajan kannalla.

Ongelman asiassa muodostavat siis vanhat jäärät. Perusteluita talviajan puolesta löytyy Alsionkin blogitekstistä: "Jos nyt siirtyisimme talviaikaan pysyvästi ja Ruotsi ja muut UTC+1 maat valitsisivat kesäjan mikä heille olisi samoin UTC+2 Olisimme käytännössä Euroopan ajassa, Jos Balttian maat toimisivat samoin kuin Suomi valiten talviajan olisi esitykseni Euroopan yhtenäisestä ajasta melkein toteutunut." 

JÄRKEVIN TAPA PÄÄTTÄÄ ASIASTA?

Järkevin tapa päättää asiasta on ilman muuta antaa päätösvalta niille joita asia eniten koskee. Äänimääriä pitäisi siis painottaa. 90 vuotta vanhalle eläkeläispapalle asialla ei juurikaan ole merkitystä. Suuri merkitys asialla sen sijaan on kolmikymppiselle maanviljelijän morsiamelle, jonka pitäisikin saada ainakin kolminkertainen äänimäärä dementikkovanhukseen verrattuna – eikä sekään kyllä riittäisi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu