"Ihmisroska" – rikosilmoitus – blogini 11.9.
Oululaisen keskustan kaupunginvaltuutetun Riikka Moilasen ihmisroska-puheesta on tehty kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Itsekin kirjoitin tapauksesta blogissani 11.9. todeten mm.: "Onko oikein nimitellä syrjäytyneitä suomalaisia tuolla tavalla…"
Asian tiimoilta on nyt tehty poliisille tutkintapyyntöjä ja ainakin yksi rikosilmoitus.
Erinomaista, että ihmisroskaksi leimattu ihmisryhmä on ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin. Mielestäni poliisin ei pitäisi kovin pitkään joutua pohtimaan sitä onko asiassa syyllistytty rikokseen. Poliisi sen sijaan voi joutua pohtimaan sitä mihin kaikkiin rikoksiin asiassa on syyllistytty – sekä ketkä kaikki ovat asianosaisia?
* * *
Joku tietysti ajattelee heti, että asian selvittäminen on turhaa verorahojen tuhlausta – onko se sitä? (Ei ole!).
Mikäli jotain uskonto- tai vähemmistöryhmää olisi kutsuttu yleistäen ihmisroskaksi, olisi syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voinut napsahtaa. Kuitenkin tässä valtuutetun sanoja otettiin ulos kontekstista, eikä kommentti ollut kohdistettu vähemmistöjä vastaan. Niinpä valtuutettu ei voi tuosta joutua syytteeseen.
Sen sijaan lehti joka käytti hänen kuvaansa kuvituskuvana juttuun liittyen, on voinut syyllistyä kunnianloukkaukseen. Kyllä tuosta mielestäni pienet korvaukset pitäisi lehdeltä saada.
Ilmoita asiaton viesti
Kun lukee valtuutetun lausunnon kokonaisuutena, on aika selvää, ettei mitään ole irrotettu kontekstista. Puheenvuoro on harkitusti rakennettu roskarinnastuksen ympärille.
Nyt jää oikeusjärjestelmän tehtäväksi selvittää, käyvätkö kohteena olevat ihmiset rikoslain tarkoittamasta kansanryhmästä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Filosofinen kysymys. Miksi Moilasen sanat olivat pahoja 1) kysinen ryhmä ei ole ihmisroskaa 2) ihmisroskan ihmisarvoa loukattiin ?
Jos sanon Moilasta ylimieliseksi paskiaiseksi jota ilman maailma olisi parempi paikka. Miksi tälläistä retoriikkaa ei pidetä yhtä pahana kuin ihmisroskasta puhumista ?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni nykymoraali ei salli kyseisen ryhmän pitämistä ihmisroskana.
Jos loukkaat Moilasta niin se ei ole yhtä paha kuin jos loukkaat Moilasia.
Ilmoita asiaton viesti
Saako Moilasta sanoa H-Moilaseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Hmm. Mitä tuo H-Moilaseksi tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Filosofinen kysymys. Miksi Moilasen sanat olivat pahoja 1) kysinen ryhmä ei ole ihmisroskaa 2) ihmisroskan ihmisarvoa loukattiin ?”
Se, että ihmisten elämä on syystä tai toisesta mennyt päin prinkkalaa, ei tee heistä roskaa yhdenkään empatiakykyisen tai humaaneja arvoja vähänkin kunnioittavan ihmisen silmissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksesi on melko idealistinen, koska suurimmalla osalla ihmisistä on puutteita empatiassa ja humaanisuudessa. Moni varmasti kokee kaupungin juopot ”ihmisroskana”. Omista synkistä ajatuksista ja tunteista huolimatta ihmisen pitäisi tietää mikä on oikein ja väärin, ja sen mukaan valita sanansa ja tekonsa.
Ilmoita asiaton viesti
”Omista synkistä ajatuksista ja tunteista huolimatta ihmisen pitäisi tietää mikä on oikein ja väärin, ja sen mukaan valita sanansa ja tekonsa.”
Tuon tietäminen pohjaa moraaliin. Jokaisella meistä on moraali joka on kasvatuksen ja ympäristön tulos. Jonkun moraalin mukaan saattaa olla ihan oikein puhua ihmisroskasta.
Yhteiskunnassa pitäisi pyrkiä siihen, että meillä kaikilla olisi etiikka, kuten monessa ammatissa ikään: eettiset säännöt. Etiikka on tiedostettua moraalia, moraalioppia.
Kaikilla on jonkinlainen moraali, eli käsitys siitä mikä on oikein mikä väärin, mutta ei se tarkoita, että jokaisen moraali olisi yleisen käsityksen mukaan oikea.
Etiikka on siis tiedostettua moraalia, eli tuolloin ihminen ymmärtää sen miksi jokin asia on oikein ja jokin toinen asia tai tapa toimia on väärin.
Ilmoita asiaton viesti