Töitä ilman turhia taukoja!
Missä ajassa autonkuljettaja väsyy niin paljon, että on pidettävä tauko? Vastaus ei liene yksiselitteinen. Väsymyksen asteeseen vaikuttavat aina tarkastelun kohteena olevan henkilön henkilökohtaiset ominaisuudet. Toinen kokee väsymystä jo parin tunnin ajon jälkeen kun toinen voi ajaa tuntikausia yhtä skarppina kuin liikkeelle lähtiessään.
Lainsäädännössä on kuitenkin rajoitettu ammattikuljettajien ajoaikoja. Se ei tarkoita sitä, etteikö ns. lapoaikana voisi tehdä jotain muuta työtä, kuten vaikkapa lastausta, mutta sillä välineellä jonka varsinainen kuljettaja olet et saa lepoaikana ajaa – et saa sitä edes liikauttaa.
Hoitoalan ammattijärjestö Tehyn lehti kirjoittaa, että uusi työaikalaki merkitsisi jaksotyön käytön laajenemista. Työministeri Jari Lindström (sin.) on esitellyt hallituksen esityksen uudeksi työaikalaiksi. ”Laki mahdollistaisi työnantajan määräyksellä jaksotyössä 13–19 tunnin työpäivät”, Tehy-lehti kirjoittaa.
En tiedä millaisia työvuoroja poliiseilla on mutta olet päätellyt, että jotkut heistä säännöllisesti 12h:n työpäiviä tekevät, ja osa heistä vietää suuren osan tuosta ajasta auton ratissa – eikä onnettomuusriski siitä suurene, kuten käy jos ammattikuljettaja ajaa minuutin liian pitkään.
Monen eri alan ammattilaisista löytyy sellaisia ihmisiä jotka pystyvät tekemään vaativia päätöksiä ja toimimaan vaativissa tehtävissä 12h, jopa 24h putkeen, mutta sellaisia ei kerta kaikkiaan ammattiliikenteessa voi olla. Sellaisia sen sijaan voi olla vaikkapa palomiehinä ja päivystävinä lääkäreinä. Noihin ryhmiin ei väsymys niin helpolla iske.
Mielenkiintoinen juttu muuten on sekin, että lepoaikasäädösten ulkopuolelle on jätetty opetustarkoituksiin varustetut ajoneuvot, joissa opetus tapahtuu pysäköitynä.
Kommentit (0)