Lyhyempiä matkoja kaikille!

Kaikki me sen tiedämme, että liikkuminen kuluttaa energiaa – käytännössä pidempi matka = suurempi kulutus. Yksi keino hilliutä ilmastonmuutosta olisikin pyrkiä vähentämään liikkumista. Jos kuitenkin liikkuu niin pitäisi pyrkiä liikkumaan; kävellen, polkupyörällä, tai joukkoliikenteellä.

Kaikkialla ei ole joukkoliikennettä, eivätkä kaikki omista pyörää tai osaa pyöräillä. On kuitenkin täysin hullua – ainakin hassua, että eri alojen osaajat liikkuvat keskenään ristiin rastiin. Esimerkiksi sairaanhoitaja voi ajaa autollaan paikkakunnalta A paikkakunnalle B ja häntä vastaan tulee toinen hoitaja suuntana B -> A. Järkeä?

Työpaikkoja pitäisi pitäisi pyrkiä vaihtamaan. Tai sitten asuinpaikkoja. Lähtökohtana tulisi olla, että työpaikka sijaitsee mahdollisimman lähellä sitä paikkaa missä asuu. Hyvä olisi jos kauppa ja virastotkin olisivat vieressä. Ehkä järkevintä olisikin pyrkiä tulevaisuudessa asumaan suurissa komplekseissa joissa on valmiiksi kaikki tarvittava?

Nykysysteemi suosii suuria päästöjä, ja jopa velvoittaa niitä tuottamaan, kun samalla "ollaan huolissaan" ilmastonmuutoksesta. Melkoista kaksinaismoralismia päättäjien taholta. Ongelma olisi varmasti ratkaistavissa, siis pakko liikaan liikkumiseen (pakon poistaminen siis), mutta onko ongelmanratkaisua edes yritetty. Jos on niin kuka, koska, ja miten?

Lentomatkat ovat luku sinänsä. Lentäminen saastuttaa paljon ja on siksi kai edullistakin. Kerosiini on kai verotonta. Ehkä kerosiiniä pitäisi alkaa verottaa kuten bensiiniä ja suunnata tuotto esim. etätöiden tukemiseen, ja muutenkin digitalisaation hyödyntämiseen keinona ulkomaanmatkojen sijaan. Virtuaalitodellisuutta ja sellaista siis lentomakustamisen sijaan. Varmasti tulevaisuudessa joo, mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Ei ole järkevää sekään, että nykytilanteessa täällä Suomessa, ja monissa muissakin maissa, panostamme siihen, että saamme tänne aina vaan lisää ja lisää turisteja mm. Kiinasta ja Japanista – lentämällä tottakai, kuluttamaan!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu