OAM: Sormenjäljen ottaminen väkivalloin on sallittua!

Savon Sanomat tietää kertoa: Poliisi saa ottaa rikoksesta epäillyltä väkisin sormenjäljen puhelimen avaamiseksi.

Melkoisen hurja(?) linjaveto. Kyseistä päätöstä en löytänyt oikeusasiamiehen sivuilta.

Onko linjaus lainmukainen – tai tottakai se on koska sen on antanut Suomen ylin laillisuusvalvoja. Jotenkin näkisin, että jokaisella Suomen kansalaisella tulisi olla oikeus valittaa tuollaisesta ratkaisusta – niin, tai ehkä toimenpiteen kohteeksi joutunut henkilö onkin tehnyt virheen siinä, että kanteli asiasta laillisuusvalvojalle eikä vienyt juttua oikeuteen.

Saako poliisi pakottaa myös avaamaan nimetylle henkilölle osoitetun kirjeen? Nähdäkseni puhelimen avaaminen, tapahtuipa se sormenjäljellä tai PIN-koodilla merkitsee, että poliisi pääsee käsiksi luottamuksellisiin viesteihin. Tekstiviesteinä saatetaan lähettää jopa sellaisia viestejä joita ei tulisi mieleenkään lähettää tavallisena kirjeenä.

Onko siis kirje suojatumpi kuin puhelin? Näyttäisi siltä, että kyllä on jos puhelimen turva-ominaisuutena on ainoastaan sormenjälkitunnistus. Käyttäkää siis PIN-koodina turvaamaan viestit puhelimessanne.

Pidän kyllä käsittämättömänä oikeusasiamiehen päätöstä jonka mukaan jopa voimatoimet ovat sallittuja jotta henkilön sormi saadaan puhelimen näytölle tuollaisessa tapauksessa.

"Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen tekemässä ratkaisussa todetaan, että sormenjälkien ottaminen on henkilötuntomerkkien ottamista, jonka saa tehdä epäillylle riippumatta, mistä rikoksesta häntä epäillään. Epäiltyä ei saa pakottaa paljastamaan salasanaa tai pin-lukua, mutta sormenjäljet saa ottaa, kunhan se tehdään niin lievin keinoin kuin tilanteessa on mahdollista."

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu