Sananvapaus ja lähdesuoja – takavarikko. Oikeudenkäyntikulut?

Helsingin sanomien toimittajan kotiin tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin toimittajan tietoteknisiä laitteita. Käräjäoikeus totesi aikoinaan kotietsinnän ja takavarikot lainmukaisiksi. Samalle kannalle on nyt päätynyt hovioikeus. Julkisuuteen saatetun tiedon mukaan toimittaja harkitsee valitusluvan hakemista koska asiassa on jossain määrin kysymyksessä linjaveto.

Kuka maksaa oikeudenkäyntikulut? Toivottavaa on, että Helsingin sanomat hoitaa jutun kaikki kulut ellei toimittaja juttua voita – vieläpä niin pitkälle, että mikäli häviö toimittajalle KKO:ssa tulee, tai valituslupaa ei myönnetä, niin juttu pitäisi ehdottomasti viedä ylikansalliseen tuomioistuimeen.

Oikeuden hakeminen Suomessa on ylipäätään liian kallista. Laissa pitäisi säätää, että ennakkotapausluonteiset asiat hoidettaisiin KKO:ssa (ja KHO:ssa) aina valtion kustannuksella. Ennakkotapausluonteiset asiat ovat aina tulkinnanvaraisia ja siksi sen kaltaisissa asioissa pitäisi toimia myös siten, että kumpikin osapuoli vastaisi käräjä- ja hovioikeudessa vain omista kuluistaan. Pelko maksumieheksi joutumisesta estää liian usein oikeuden toteutumisen.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu