Osaisiko suomalainen?

”Yle: Suomeen päästettiin yli sata uzbekkia tökeröillä väärennöksillä – rakennusalalla pelätään, että työmaat halvaantuvat karkotusten takia” kertoi Yle 11.7..

”Ulkomaalaiset työntekijät vievät leivän suomalaisen rakennusmiehen suusta”. Otsikoi bloginsa Mika Niikko v.2014.

”Rajavartiolaitoksen rikostorjuntayksikön tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalo sanoo Ylelle, että väärennökset olivat tökeröitä eikä niiden taso ollut 'kauhean korkea'.”

”Rakennusliiton mukaan uzbekkien karkottamiset lähes halvaannuttaisi ainakin Etelä-Suomen työmaat.”

Millainen lienee ollut väärennetyillä todistuksilla työskennelleiden ammattitaito? Ilmeisen hyvä – päteviä he siis ovat olleet koska heidän karkottamisensa mahdollisesti halvaannuttaisi ainakin Etelä-Suomen rakennustyömaat.

Tuolla ”päteviä” tarkoitan, että he ovat osanneet hommansa. Päteviähän he eivät ole olleet koska heillä ei ole ollut tutkintoa. He ovat kuitenkin osanneet tehdä riittävän hyvin ainakin tasote- ja maalaustöitä.

Onnistuisiko sama sellaiselta suomalaiselta joka nyt on työtön, vaikka hänellä ei rakennusalan tutkintoa olisikaan? Ilmi on siis tullut, että epäpätevät(?) ja ilman tutkintoa olleet henkilöt ovat töissään hyvin onnistuneet. Mitä jos kokeiltaisiin (siis rekennusala kokeilisi) palkata noihin tehtäviin ilman alan tutkintoa olevia suomalaisia. Sellaisia henkilöitä jotka omasta mielestään homman osaisivat – vaikka parin viikon koeajalla?

Totta – kyllä siinä riski piilisi lähteä tuolla tavalla työttömiä palkkaamaan. Ehkä suomalaisten pitäisi väärentää… no jaa. Ehkä suomalaisille työttömille voitaisiin järjestää parin viikon kursseja joilla opiskeltaisiin tasote- ja maalaustöitä. Ei kai sitä ole pakko käydä rakennusalan kolmevuotista koulutusta jotta tuollaiset hommat oppii?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu