Perusteltu päätös

Suomen perustuslain 21§:n toisen momentin mukaisesti jokaisella on oikeus saada asiassaan perusteltu päätös silloin kun päätös tehdään tuomioistuimessa tai hallinnossa. Sen sijaan yksityisessä toiminnassa ei minkäänlaista perusteluvelvoitetta ole.

Parikymmentä vuotta sitten eräs yhdistys teki oikeusasiamiehelle kantelun jossa ainakin yhtenä kysymyksenä oli viranomaispäätöksen perustelemisvelvollisuus. Yhdistys sai kanteluunsa vastauksen jossa oikeusasiamies totesi lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Oikeus saada perusteltu päätös ei tarkoita, että päätös olisi perusteltava.” – okei?

Itse olen aina ollut, ja olen yhä, valmis perustelemaan mahdollisesti tekemäni päätökset, kuin myös esittämäni näkemykset. Näen järkevänä kertoa avoimesti miksi toimin kuten toimin. Samaa odotan myös muilta – joskin liian usein odotan sitä aivan turhaan.

Päätösten perusteleminen on yleensä suotavaa ja järkevää. Kun päätös perustellaan niin se pakottaa myös päätöksentekijän miettimään päätöksen perusteita ja asianmukaisuutta – vaikka tottahan se on mitä oikeusasiamies on todennut: päätös voi olla perusteltu vaikkei perusteluja kerroittaisi.

Ajatellaanpa asiaa tuomioistuimen päätöksissä. Miltä se tuntuisi jos olisi ollut syytettynä ja tulisi tuomituksi seuraavanlaisella päätöksellä: Tuomioistuin katsoo, että henkilö on toiminut [sen ja sen] lain vastaisesti ja tuomitsee hänet sakkoon/vankeuteen. – ? Ja siinä se: perusteltu päätös ilman perustelujen esittämistä.

Tuollaiseen päätökseen olisi varsin vaikea hakea muutosta. Perustelemisen yksi keskeinen merkitys on mielestäni siinä, että se lisää niin oikeusvarmuutta kuin luottamusta päätöksentekijää kohtaan. Jos päätöksiä ei perustella niin päätöksen pohjana voi helposti olla vaikkapa mielivalta, tai esim. yhteisön painostus – kenen etua sellainen palvelee?

* * *

Tässä nyt samalla tuli selväksi se miksi en ole moneen kuukauteen blogia kirjoittanut. Syy selviää Uusi Suomi ylläpidon minulle lähettämästä viestistä joka on kuvana ohessa. Kiitos kun taas saan kirjoittaa 🙂

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu