Rangaistusten oikeasuhtaisuus

Aika ajoin, syystä tai toisesta, alkaa vilkas keskustelu erilaisten rikosten rangaistusten oikeasuhtaisuudesta. Kun kirjoitin 23.7. vaarallisista vangeista niin senkin kommenteissa asia nousi esiin

Sipilän hallituksen eräänä tavoitteena oli mm., että rangaistukset vastaisivat yleistä oikeustajua.

Lienee varsin harvinaista, että kansalaiset suureen ääneen moittisivat rikoksesta annettua rangaistusta liian suureksi. Paljon yleisempää lienee se, että rangaistus nähdään liian pienenä. Noin etenkin kun jostakin rikoksesta tuomitaan ehdollista vankeusta, mahdollisesti vielä ilman oheissakkoa. Erityisesti seksuaalirikokset nousevat tässä mielessä esille. Kansalaisaloitteissa on ”jatkuvasti” aloitteita joissa vaaditaan, että seksuaalirikoksen tuomion pitäisi aina olla ehdotonta vankeutta.

Moni pitää pahempana rangaistuksena sakkorangaistusta kuin ehdollista vankeutta. Siihen on syy. Väitän, että valtaosa ihmisistä luulee, että aina kun saa oikeudessa tuomion niin siitä tulee merkintä rikosrekisteriin. Niin asia ei kuitenkaan ole. Sakkorangaistuksesta ei tule merkintää rikosrekisteriin. Sen sijaan vankeusrangaistuksesta, olipa se ehdollinen tai ehdoton, tulee aina merkintä rikosrekisteriin.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu