Kansa + ryhmä = kansanryhmä?

Yksi tämän päivän eniten puhuttaneista aiheista on ehdottomasti ollut Abdarahim ”Husu” Husseinin rasistikommentti perussuomalaisista ja heidän äänestäjistään. Paljon on pohdittu sitä seikkaa, että voivatko perussuomalaiset ylipäätään olla sellainen kansanryhmä jota lailla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tarkoitus suojata. Jopa professorit ovat asiasta eri mieltä. Ihme sitten jos asiaan ei täällä blogeissa saada varmuutta.

Lakipykälähän asiasta kuuluu: ”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Hussein twiittasi mm.: ”Kaikki Persut ja niiden äänestäjät/kannattajat ovat rasisteja. Yes i said it”

Eräs mielestäni merkittävä seikka asiassa on se minkä Pekka Siikalakin blogissan huomasi ja jonka johdosta hän päätti bloginsa kommenttiin: ”Kirjoitin tämän ryhmätyönä, itseni ja koiran kanssa.”

Pitää siis miettiä ovatko perussuomalaiset ja heidän äänestäjänsä sellainen ryhmä, joka voidaan rinnastaa lakitekstissä lueteltuihin ryhmiin. Näkisin, että missään tapauksessa perussuomalaisten äänestäjiä ei voida pitää tuollaisena ryhmänä. Perussuomalaisten jäsenet sen sijaan voisivat täyttää tuollaisen ryhmän määritelmän.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen totesi asiassa mm.”Onhan se ilman muuta siihen ryhmään kuuluvia solvaava ilmaus, eikä sillä ole mitään muuta tarkoitusta kuin loukata”. Toinen rikosoikeuden professori, Matti Nuotio, on eri linjoilla todeten mm.: ”Husseinin sanoma oli retorinen heitto. Mielestäni tämä on poliittista keskustelua kovilla panoksilla. Somalialaistaustaisen Husseinin viesti kumpuaa varmaankin hänen omista kokemuksistaan, että rasismia on paljon, ja se liittyy jotenkin perussuomalaisiin.” sekä; ”Näkemykseni on, että tässä ei ole rangaistavaa.”

Oma näkemykseni on, että perussuomalaisia voidaan pitää kansanryhmänä. Ovatko he sitten sellainen kansanryhmä jota vastaan ”kiihottaminen” olisi rangaistavaa? 

KIIHOTTAMINEN kansanryhmää vastaan on painava rikosnimike, Nuotio sanoo. Sen tehtävänä on lain mukaan suojata vähemmistöryhmiä, jotka yleensä ovat yhteiskunnassa valtaväestöä heikommassa asemassa ja siksi erityisen suojan tarpeessa. Tällaiseen vähemmistöön voi kuulua esimerkiksi ihonvärin, etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen tai näihin rinnastettavan perusteella.

Suojaus koskee myös valtaväestöä. Sen kohdalla kynnys pykälän soveltamiseen on kuitenkin korkea, sillä valtaväestö on hyvin harvoin erityisen suojan tarpeessa.” kertoo Helsingin Sanomat Nuotion todenneen.

Ovatko siis perussuomalaiset Suomen suurimpana puolueena suojan tarpeessa? Ovatko he vähemmistöryhmä? Ovat he ainakin eduskunnassa oppositiossa – ja siis tällä hetkellä ainakin siinä mielessä vähemmistössä. Perussuomalaiset olivat ehkä vielä enemmän vähemmistössä edellisen hallituksen aikaan kun heille tehtiin selväksi, että heidän kanssaan hallitusyhteistyö ei missään tapauksessa tule onnistumaan.

KANSANRYHMÄ

Onko Pekka Siikala sitten koiransa kanssa kansanryhmä? Ei varmasti ole. Jos häntä nimitettäisiin rasistiksi niin asia pitäisi käsitellä kunnianloukkauksena, ei kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Olisiko kyseessä kansanryhmä jos ryhmässä olisi kaksi henkilöä, entä jos heitä olisi kolme – missä menee raja?

Jos minä nimittäisin tietyn koulun tietyn luokan oppilaita idiooteiksi joita ilman maailma olisi parempi, niin syyllistyisinkö kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, vai useaan kunnianloukkaukseen, vai olisiko se rikos lainkaan?

Kuulunko minä itse kansanryhmään? Tutkisiko poliisi jos joku uhkaisi, panettelisi, tai solvaisi perushulluja? Tutkittaisiinko juttu kunnianloukkauksena, kiihottamisena kansanryhmää vastaan, jotenkin muuten, vaiko ei lainkaan? Voisihan joku vaikka uhata tappaa kaikki perushullut.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu