Liikennekuolemat laskuun – miten?

Rattijuopumuksetkin osasyy

YLE uutisoi eilen Suomen tavoitteesta saada liikennekuolemat puolitettua nopealla aikataululla. Liikenteessä sattuu väistämättä myös kuolemaan johtavia onnettomuuksia, takuuvarmasti niin kauan kuin ihminen on ratissa. Osa noista onnettomuuksista on tahallisia; itsemurhia. Valitettavasti tuolla tavalla tehty itsemurha voi viedä mukanaan myös sivullisia. Joskus käy jopa niin, että vain sivullisia kuolee. On arvioitu, että 20% liikennekuolemista johtuisi itsemurhista. Likimain samaan määrään on arvioitu syypääksi rattijuopumukset.

Jos saisimme liikenteestä pois itsemurhan tekijät ja rattijuopot, niin oltaisiin lähellä tavoitetta liikennekuolemien puolittamisessa. Itsemurhaan päätyvä ei varmastikaan yleensä toteuta tekoaan spontaanisti, ex tempore, vaan kyllä hän sitä etukäteen miettii ja suunnittelee. Varmasti moni asian jollain tavalla myös muille ilmaisee, ja hakee apua terveydenhoidostakin. Liian usein itsemurhaa suunnittelevan apuna lienee vain pilleripurkki. Muutakin apua tarvittaisiin. Tätä asiaa sivuten kirjoitin jo vuonna 2017.

Toinen merkittävä ongelma liikenteessä on ajaminen päihteiden vaikutuksen alaisena (kuva) – se johtaa jopa kuolonkolareihin. Selvää on, että päihteet aiheuttavat monenlaista muutakin haittaa ja ongelmia. Päihdeongelmaistenkin pitäisi saada apua – katkaisuhoitoko (katko) olisi ratkaisu? Yhtä kaikki ketään ei voida hoitoon pakottaa. Katkot ovat Suomessa monelle paikka jonne mennään hetkeksi toipumaan, jonka jälkeen vanha meno jatkuu. Mitä asialle voitaisiin tehdä? Onko tutkittu mistä johtuu, että niin moni ajaa päihtyneenä, tai miksi liian moni sortuu käyttämään huumeita? Rohkenen olettaa, että jonkinlaisesta syrjäytymisestä on kysymys. Sama pätenee monta kertaa myös masentuneisiin. Paljon on varmasti niitäkin joilla on molemmat ongelmat.

Kun vanhuksella on asiat huonosti – tai kun edes epäilemme niin olevan voimme tehdä huoli-ilmoituksen. Olisiko syytä lanseerata yleiseen käyttöön huoli ilmoitus koskien myös muita kuin vanhuksia?

Toivottavaa on, että niin liikennekuolemat, kuin muutkin tarpeettomat kuolemat, saataisiin Suomessa nopeasti laskuun. Jotta se onnistuu niin meidän kaikkien pitää toimia. Ollaan ystäviä, lähimmäisiä, toisillemme.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu