Opettajamitoitus lakiin! (+lisää avustajia)

Onko opettajia riittävästi?

OAJ toivoo, että opettajamitoitus kirjataan lakiin. Samaa vaadittiin aikoinaan perhepäivähoidossa, ja tuossa onnistuimme. Tällä hetkellä kunnat tulkitsevat lakia väärin ainakin laitospäivähoidossa, siis päiväkodeissa. Tuo on ymmärrettävää(?) sillä se tapahtuu säästösyistä. Verovaroja kuluu vähemmän kun mennään harmaalla alueella, ja ihan ”pikkaisen” riman alitse.

Vanhuksillakin on liian vähän hoitajia. Hoitajamitoitus (0,7) pitää saada lakiin. Henkilön hoitosuudesta riippumatta.

Koulunkäyntiavustajia on Suomessa liian vähän. Moni oppilas, jolla on avustajaan oikeus, käy koulua ilman avustajaa. Toisinaan – ehkä liian usein? – kysymys on siitä, että kunta ei halua avustajaa maksaa. Liian usein henkilökohtaiseen avustajaan oikeutetulla oppilaalla on käytössään vain osa avustajasta, ehkä 1/3. Hyvää tuuria avustajaan oikeutetun oppilaan kohdalla jos tuo osa on pää (kokonaan)?

Oppilasryhmät ovat siis joissakin tapauksissa liian suuria. Näin totean minä, aikoinaan kolmenkymmenen oppilaan luokalla ilman suurempia ongelmia jotain oppinut. 

Opettajilla ei ole riittävästi aikaa per oppilas. Osittain tuo johtuu siitä, että nykyään joukossa on yhä enemmän, ja kaiketi lisääntyvissä määrin, oppilaita joilla on ongelmia oppimisessa. Oppilaita jotka tarvitsisivat henkilökohtaisen avustajan tukemaa oppimista – oppimisessa auttamaan, asioita ymmärtämään.

TODELLINEN ONGELMA?

Mutta mikä onkaan se oikea ongelma? Onko niin, että opettajalla on liian vähän aikaa per oppilas? Se se on, se ongelma siis. MUTTA mistä se johtuu?

Oppilaalla jolla on määrätynlaisia lääkärin toteamia ongelmia opiskelussa on oikeus henkilökohtaiseen koulunkäyntiavustajaan. Oikeudessakin on todettu, että jaettu avustaja ei ole henkilökohtainen. On kuitenkin olemassa suuri joukko vanhempia jotka eivät halua, että heidän lapsellaan on (yleisessä tiedossa) diagnoosi joka oikeuttaa lapsen saamaan kunnan kustantamana oman henkilökohtaisen avustajan.

RATKAISU – vaikkakin hölmö sellainen – ja yksityisyyttä loukkaava.

Jos lapsella on oikeus saada henkilökohtainen avustaja niin liian usein huoltaja(t) päättää, että oikeutta saada lapselle henkilökohtainen avustaja ei käytetä, jotta lasta ei pidetä muita huonompana. Hän käy siis koulua normaalina. 

LAKIMUUTOS

Vähintäänkin kouluissa pitäisi julkistaa tiedot siitä, ja jakaa ne kaikkien oppilaiden huoltajille, että kuinka monella oppilaalla kullakin luokalla on oikeus henkilökohtaiseen avustajaan, ja tiedot siitä, että montako henkilökohtaista avustajaa kullakin luokalla on. Jokaisen samalla luokalla olevan oppilaan (ja hänen huoltajiensa) pitäisi voida valittaa siitä jos avustajia on liian vähän.

* * *

Kun avustajaa tarvitsevilla oppilailla on avustajat niin se vähentää(?) opettajien kuormitusta. Ehkä Suomessa on tulevaisuudessakin riittävästi _päteviä_ opettajia. Ehkä on myös riittävästi palkattuja avustajia!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu