Hiilijalanjälki minimiin – miten?

Me suomalaiset olemme kuulemma innostuneet kokeilemaan ilmastoystävällistä arkea. Esimerkiksi muuan kuopiolaisperhe aikoo pienentää hiilijalanjälkeään vähentämällä ruokahävikkiä.
Tottakai minäkin haluan pienentää hiilijalanjälkeäni ja osaltani ehkäistä ilmastonmuutosta. Ymmärrän toki sen, että ilmastonmuutoksen aiheuttaja ei ole yksin ihminen. Oma osansa ihmisen toiminnalla kuitenkin ilmastonmuutokseen on.
Itse olen mm. alkanut aikamoiseksi salaatinsyöjäksi. Ainakin päivän toinen ateria on nykyisin yleensä salaattia. Yleensä tonnikalasalaattia. Riisiä en juurikaan käytä, eikä sitä kaapeistani löydy. Olen korvannut riisin kotimaisella ohralla. Myöskään juustoa en ole ostanut pitkään aikaan. Saatan kyllä juustoa syödä kylässä käydessäni.
Lajittelen kaikki jätteet. Laskut minulle tulevat sähköisesti. Liikun pääasiassa kävellen ja pyörällä. Liikkumisen suhteen tietysti auttaa, että asun lähellä keskustaa (torille kävellen 10 min.) Autoa minulla ei tällä hetkellä ole. Jos pidemmälle menen niin käytän julkisia liikennevälineitä. Joskus jopa taksia – jos joku muu maksaa 😀
Yksi merkittävä asia kuitenkin on mikä hiilijalanjälkeäni päivittäin lisää. Asun nimittäin kolmiossa. Kyllä minulle tottakai pienempikin asunto riittäisi. Oma sauna kun olisi niin se olisi kiva juttu, mutta, mutta… Kyllä se niin on, että saunon ainakin kerran viikossa. Saunomisen lopettaminen tottakai pienentäisi hiilijalanjälkeäni – vai kuinka?
Olen joskus kysellyt laskelmaa alkoholin ja sen seuraamuksien hiilijalanjäljestä, mutta on ilmeisesti hys hys-asia.
Aiheesta ollaan hiljaa.Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kiina rakentaa uutta rautatietä kivihiileä varten ja Suomessa lihaa kielletään ja keksitään veroja….
Laitetaan tolkku ilmastoasioihin, Suomi ei yksin palloa pelasta!
https://twitter.com/PDChina/status/115376421917685…
Ilmoita asiaton viesti
Aamu TV:tä kun tässä kuuntelen niin tuli mieleeni, että suojatietä kun ylitän niin ihan mielelläni odotan, että auto(t) menee ensin. Etenkin jos kyseessä on raskas ajoneuvo. Liikkeellelähtö kun kuluttaa paljon polttoainetta ja aiheuttaa päästöjä.
Paljon on toki sellaista autoilijoita jotka väkisin pysähtyvät ja päästävät jalankulkijan menemään. Niinhän sanoo laki.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on nyt pienoinen ristiriita. Jos kerran ruoantuotanto aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, silloin väistämättä myös käveleminen lisää päästöjä – koska se lisää ihmisen ruoantarvetta.
Esitin joku aika sitten mielestäni pitävästi, että autojen vastainen ns ilmastomarssi olisi kannattanut päästöjen pienentämiseksi suorittaa moottorimarssina. Ajatus ei jostain syystä saanut kannatusta, vaikkei numeroista löytynytkään virhettä.
Ajoneuvojen suuret vuosipäästöt johtuvatkin yksinomaan siitä, että niillä voi helposti ja nopeasti taittaa pitkiä matkoja, jolloin liikennesuoritetta kertyy paljon – ei siitä, että laite olisi huonompi kuin ihminen.
Jos välttämättä haluaa liikkua siten, että päästöt ovat mahdollisimman pienet, silloin kannattaa kävelemisen sijaan ajaa polkupyörällä. Nopeus sellainen, ettei ilmanvastuksen osuus nouse kovin suureksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki liikkuminen kuluttaa energiaa ja lisää päästöjä. Suosittelenkin kaikkia mahdollisimman paljon vaan makaamaan sohvalla/sängyssä, tai miksei vaikka lattialla.
Mutta et voi tosissasi väittää, että autoilu kuluttaisi vähemmän energiaa kuin käveleminen – ethän?
Toki totta on, että järkevämpää liikkua pyörällä kuin kävellen, jos vain päästöjä ajattelee – ja tottakai sitten ilman sähköä!
Ilmoita asiaton viesti
”Suosittelenkin kaikkia mahdollisimman paljon vaan makaamaan sohvalla/sängyssä, tai miksei vaikka lattialla.”
Blogistin ei kannata olla huolissaan. Jahka 1,5 asteen lämpenemistavoitteen ruokavalio saadaan voimaan (vähemmän demokraattisilla päätöksillä), muille kuin ruumiillista työtä tekeville jää niin vähän jouleja, etteivät he muuhun pysty.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli hiilidioksidipäästöistä. Niitä autoilu tuottaa kilometriä kohden vähemmän kuin käveleminen. Ero tietysti korostuu silloin, jos yhdellä autolla liikkuu useampi ihminen. Sama pätee myös ilmastomarssilla.
Tietysti terveyssyistä kannattaa liikkua riittävästi. Sillä vain ei ole mitään tekemistä hiilidioksidipäästöjen vähentämisen kanssa, ellei liikkumista suorita polkupyörällä, jolloin sekä päästöt vähentyvät, että kunto kohenee.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen nyt tuottaa päästöjä paikallaan ollessaankin. Auto ei jos on sammuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo automarssi on selvä osoitus siitä, että ei sillä hiilidioksidilla ole niin väliä. Väliä on fossiilisilla polttoaineilla ja niiden riittävyydellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suuret puheet, vaan pienet teot merkitsevät. Juhanilla on pieniä tekoja, jotka vaikuttavat hiilidioksidipäästöihin. Tuo riisin käyttö on jäänyt julkisuudessa vähälle huomiolle. Ohra on hyvä korvaava ravinto. Myös meillä on siirrytty ohraan.
Pieniä tekoja ovat myös mainoskielto postiluukuussa ja paperisten lehtien tilaamisen lopettaminen. Myös muovivesipullojen ostaminen kannattaa lopettaa.
Sitten vielä voi vaikuttaa siihen, että taloyhtiöön muutettaisiin maalämpö kaukolämmön sijaan. Omakotitaloissa öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön ja suoran sähkölämmön lisäksi ilmalämpöpumppu. Tietysti omakotitaloon olisi suositeltavaa tehdän vesikiertoinen lämmönjako, joka mahdollistaisi eri lämmönlähteiden käytön, esim. aurinkolämpö.
Tuossa kun verrattiin kävelyä ja autoilua CO2 päästöjen suhteen, niin ihmisen hyötysuhde energian käytössä lienee polttomoottoria huonompi. Siis lihasvoiman käyttö kannattaa korvata jopa polttomoottorilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ruoan osalta ongelmia aiheuttaa sekin, että koko tuotantoketju alkutuotannosta jääkaappiin pyörii suurelta osin fossiilisilla polttoaineilla.
Ruokaa olisi kyllä mahdollista tuottaa omassa pihassa siten, että tuotanto samalla sitoo hiilidioksidia – päästö olisi siis negatiivinen. Käytännössä silloin ravinnoksi kelpaamattomat osat tuotannosta siirretään maaperään hiileksi. Ei tuollaisella kovin suurta porukkaa ruokkisi, mutta muuten se kyllä onnistuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisessa lampaanlihassa sen maineen ekotekona vie se viimeinen vaihe. Nimittäin kuluttaja hakee sen luomutilalta autolla ja siitä tulee kiloa kohti runsaasti hiilidioksidia. Sen sijaan kylmäkuljetus laivalla maapallon toiselta puolen ei tuota sanottavasti päästöjä kiloa kohti.
Samoin tietysti käy itsepoimituille mustikoille, kun metsään mennään autolla. Kiloa kohti tulee päästöjä. Ilmeisesti nuo em. päästöt sitten lasketaan toiseen kertaan liikenteen päästöiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata olla huolissaan, pihaviljely tulee olemaan pop niiden parissa, joilla piha on.
Jahka 1,5 asteen lämpenemistavoitteen tavaroiden, palveluiden ja vapaa-ajan kulutusrajoitukset astuvat voimaan (vähemmän demokraattisilla päätöksillä), nykyisen kaltainen työn erikoistumiseen perustuva talous- ja vaihdantajärjestelmä romahtaa, ja jokaisen vastuu oman ruokansa kasvattamisesta tulee kasvamaan dramaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti