Näinkin voi käydä: poliisi ja syyttäjä väärässä
Tämän tarinan tapaus on saanut alkunsa jo vuonna 2014. Tuolloin juttua yritettiin ensimmäistä kertaa saada poliisitutkintaan. Toinen yritys saada juttu tutkintaan tehtiin vuonna 2016 – tuolloinkaan juttua ei tutkintaan saatu. Sitten tapahtui jotain. Tapahtui jotain merkittävää!
En nyt muista oliko se vuoden 2017 loppua, vaiko vuoden 2018 alkua, kun bongasin oikeuden päätöksen jossa samantyyppisestä rikoksesta oli tekijä tuomittu rangaistukseen ja korvauksiin. Tuon jälkeen päätettiin tehdä kolmas yritys. Tilattiin oikeuden pöytäkirjasta jäljennös ja tehtiin jälleen kerran uusi rikosilmoitus samasta asiasta, josta poliisi oli jo kahteen kertaan tehnyt: ei syytä epäillä rikosta -päätöksen.
Ensimmäisellä kerralla muuten tuo poliisin ”ei rikosta” päätös oli viety syyttäjänkin harkintaan. Syyttäjä yhtyi tuolloin poliisin näkemykseen siitä, että tapauksessa ei ollut syytä epäillä rikosta.
Nyt kun kolmas rikosilmoitus samasta jutusta tehtiin niin nimettiin myös todistaja. Todistajaa oli tarkoitus kuulla mm. siitä miten tuo juttu oli häneen vaikuttanut, miten hän oli sen johdosta toiminut.
Tällä kolmannella kerralla poliisi otti rikoksen tutkittavaksi, ja se kirjattiin ärränä! Ennen kirjaamista poliisi oli keskustellut syyttäjän kanssa asiasta. Poliisi tutki asiaa ja kuuli asianomistajaa viimeisen kerran tammikuun 2019 alussa sähköpostitse. Todistajaksi nimettyä henkilöä ei asiassa kuultu lainkaan.
Syyttäjä lopulta sitten päätyi siihen, että kyseessä oli rikos. (KUVA) Toki me sen tiesimme jo alun alkaen. Joskus asiat ovat vaan niin hankalia poliisillekin ymmärtää, ja jopa syyttäjälle, kuten tämäkin tapaus osoittaa.
Syyttäjän loppuratkaisu selviää kuvaliitteestä. Syytettä ei siis nostettu. Ehkä sitä voi pikkaisen hämmästellä, että kun tuo tuomio on annettu 5.2.2019, niin eikö asianomistajaa olisi voitu kuulla ennen tuota siten, että juttu olisi viety oikeuteen samassa nipussa? No jaa… koko juttu on ”vähän” kummallinen?
-ehkä asiaan vaikutti se, että korvauksia ei vaadittu, koska vastaaja tiedettiin varattomaksi.
Ai niin… jutussa piti olla (ja olikin/on) neljä rikosnimikettä. Annetussa tuomiossa nimikkeitä on vain kaksi.
* * *
HUSU?
Se pitää vielä lopuksi todeta, että en ole täysin vakuuttunut poliisin päätöksen oikeellisuudesta Case Husussa. Ehkä se kuitenkin selkeyttää laissa tarkoitetun ryhmän määritelmää? Ryhmä pitänee määritellä noissa tapauksissa siten, että siihen kuuluu henkilöitä ikäänkuin luonnostaan. Ryhmään ei voi halutessaan liittyä.
pikkaisen vielä husun twiitistä 😀
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi…
Ilmoita asiaton viesti
No jos alkaa peilaamaan linkin uutiseen, joka osin koskee al-Taeen jo uutisointia aiemmin ettei tutkintaa suoriteta viharikoksena, niin jossain määrin voinee kysyä tapaus Husunkin kohdalla, onko lakia kuitenkaan tulkittu joka kohdin oikein? Onhan al-Taeeta koskeva tutkinta kuitenkin otettu uuteen käsittelyyn, koska rikoksen vanhenemisaika ei olekaan umpeutunut, vaikka mitä ilmeisimmin edellinen poliisiviranomaisen päätös tehtiin tuossa mielessä.
https://yle.fi/uutiset/3-10907317
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Minä kyllä näen Husun tapauksen niin, että kyseessä on rikos. Ongelma on, että jos rikos tulkitaan kunnianloukkaukseksi niin asianomistajia on aivan liian paljon.
Ehkä asiassa saadaan vielä uusi päätös: ei tutkita koska teko on kokonaisuutena arvostellen vähäinen.
Jutun alulle laittaneiden ei pitäisi tyytyä poliisin ratkaisuun vaan heidän tulisi viedä asia syyttäjälle. Syyttäjälle pitäisi tuossa yhteydessä seikkaperäisesti selittää miksi kyseessä on rikos.
Ilmoita asiaton viesti
Ja syyttäjän päätöksen jälkeen on käytettävissä vielä valtakunnansyyttäjä joka voi tehdä vaikka seuraavanlaisen päätöksen: en ainakaan tässä vaiheessa määrää esitutkintaa keskeytettäväksi.
Heh – ja homma toimii? 😉
Ilmoita asiaton viesti