Kunnallista yhdenvertaisuutta
Me kaikki asumme jossakin, asumme kaikki jossakin kunnassa. Kunnat perivät asukkailta erilaisia maksuja. Joillekin ryhmille voidaan maksuista myöntää alennuksia. Onkin ymmärrettävää, että esim. pienillä tuloilla kituuttava pääsee harrastamaan vaikkapa uimista pikkaisen edullisemmin kuin hyväpalkkainen johtaja.
Otan nyt esimerkiksi Porin, koska Porissa asun. Uida en osaa. Silti otan esimerkiksi uimahallin hinnat. Itsekin kyllä aika ajoin tuossa Porin keskustan uudehkossa uimahallissa käyn, koska siellä on mm. poreamme, ja tykkään saunoa.
Porin uimahallissa on käytössä alennettu maksu: lapset 4-17 v, eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät ei ansiosid. – minulle ei ole täysin selvää millä perusteilla alennusta noille ryhmille myönnetään. Tietääkö kukaan?
Esim. työttömät saavat alennuksen jos eivät ole ansiosidonnaisella päivärahalla. Voisiko olla, että on ajateltu, että ansiosidonnaisella oleva saa sen verran enemmän tuloja, että hänellä on kyllä varaa maksaa normaali hinta?
Eläkeläiset saavat alennuksen tuloista riippumatta. Tarkoituksena onkin ehkä kannustaa eläkeläisiä liikkumaan, jolloin he pysyvät terveempinä ja virkeämpinä. Ihan hyvä ajatus. Toisaalta aiemmin Suomessa oli käytössä myös määräaikainen eläke, joka nykyisin tunnetaan nimellä kuntoutustuki. Kuntoutustukea saaville ei alennusta myönnetä. Pikkaisen hämmästelen: miksi kuntoutustuen saajat on jätetty pois alennetun hinnan piiristä?
Ja ”me sairaat” 😀 Sairaspäivärahan määrä on lähtökohtaisesti sama kuin mitä henkilö saisi jos olisi työtön. Minimi sairaspäiväraha on siis samansuuruinen kuin työttömyyskorvaus silloin kun korvaus ei ole ansiosidonnainen. Jotenkin voisi ajatella, että sairaalle olisi apua uimahallikäynneistä, jos hän vaan pystyisi uimahallissa käymään. Mutta suuressa viisaudessaan päättäjät ovat jättäneet myös kaikki sairaspäivärahaa saavat pois tuosta alennukseen oikeutettujen ryhmästä.
Kaikki sairaat eivät ole ryhmästä pois koska jos sairaus jatkuu niin pitkään, että oikeus sairaspäivärahaan päättyy (300 päivää) niin sairas voi hakea ja saada työttömyyskorvausta. Tuon ”karenssin” jälkeen sairaallakin on siis oikeus alenukseen.
Hallinnon yleisten periaatteiden mukaisesti ihmisiä pitää kohdella yhdenvertaisesti. Minua kyllä, jostakin syystä, suuresti kiinnostaisi tietää millaisin perustein Porissa on uimahallin alennuksista päätetty. Nämä uimahallimaksut tässä nyt vain esimerkkinä, kuten Porikin – sattuneesta syystä.
Kommentit (0)