Karmea moka! Ei miljoonavahinkoja

Salassapidettäviä tietoja myynnissä kirpputorilla

Kukaan ei voi olla tietämättä, että viranomaisessa on jälleen tehty moka. Porilaiselle kirpputorille oli toimitettu myyntiin potilastietoja sisältäneitä tietokoneita salasanoineen. Moka on viranomaistoiminnalle tyypillinen. Kyseessä on ”lievä huolimattomuus”, eli tuottamuksellinen virkarikos, joka todettaneen poliisitutkinnassa niin vähäiseksi, ja ehkä se jää myös jossain määrin epäselväksi, että minkäänlaisia sanktioita ei asiasta seuraa.

Laillisuusvalvontaviranomaiset tyypillisesti toteavat tällaisissa tapauksissa, että kyseessä on ollut inhimillinen erehdys josta ei ole tarpeen rangaista muuten kuin saattamalla käsitys viranomaisen virheellisestä toiminnasta viranomaisen tietoon. ”Lisättynä” toivomuksella, että jatkossa sitten homma toimiin paremmin. Varmasti joo!

Monen viranomaisen edustajan kanssa onnistuu yhä tänäkin päivänä keskustelu ihan tavallisen sähköpostin kautta vaikka sähköposti sisältäisi salassapidettävää tietoa. Noista pitää olla vaan hiljaa, sujuu asiointi helpommin!

Väitän niin ikään, että tänäkin päivänä moni kunta julkaisee vahingossa, silloin tällöin, salassapidettäväksi säädettyjä tietoja nettisivuillaan. Niinhän se on, tottakai, että jos tuollaisista pikku virheistä tulisi viranomaiselle, tai siis sen edustajalle, toimijalle, tosiasiallisia seurauksia, niin ongelmia olisi saada viranomaisiin henkilökuntaa – tai ainakin asioiden käsittely pitkittyisi – ainakin tietojen laittaminen nettiin – kun pitäisi ajatellakin.

Onneksi tuontyyppisistä virheistä kärsivät yleensä vain yksittäiset henkilöt. Itse asiassa harvoin ne tiedot kenellekään tutulle menevät, ja mitä siitä jos joku tuntematon kenen tahansa sairas- tai muita tietoja saa. 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu