Yhdessä asuminen vähentää työhalukkuutta

Kokoomus esitti eilen listan toimista joilla saataisiin Suomeen 60.000 uutta työpaikkaa. Yksi vaille huomiota jäänyt seikka kokoomukselta on se, että ei ole huomattu miten avoparin yhdessä asuminen vaikuttaa haluun työllistyä. Yhdessä asuminen kun vaikuttaa alentavasti oikeuteen saada toimeentulotukea, johon kokoomus esittää kuitenkin asumiskulujen omavastuuta, joten kyllä kokoomuksessa toimeentulotuen saamistakin on pohdittu.

Tilannehan on tänä päivänä sellainen, että köyhän avoparin, myös avoparin joista vain toinen on köyhä, kannattaa käytännössä pitää kahta asuntoa. Ajatellaanpa tilannetta jossa kaksi toimeentulotuen saajaa asuvat yhdessä. Ensinnäkin he saavat tuolloin pienempää perusosaa. Jos he asuisivat yhdessä niin yhteiskunta säästäisi kun tarpeen olisi maksaa vain yhden asunnon asumismenoja. Moni avopari kuitenkin pitää kahta asuntoa koska silloin he pärjäävät taloudellisesti paremmin.

Miten sitten käy jos toimeentulotuen varassa elävän avoparin toinen osapuoli työllistyy – ai niin, voi se olla ihan avioparikin. Tuolloin hänen pitää heti alkaa tuloillaan elättämään myös puolisoaan. Ei siis riitä, että asumistuki pienenee, vaan myös toimeentulotuki pienenee – se jopa loppuu täysin. Tuo on yksi suurimmista kannustinloukuista yhdessä asuvan pariskunnan kohdalla.

Väitän, että olisi järkevää maksaa toimeentulotukea (kuten asumistukeakin) henkilöperusteisesti kunkin henkilön omien henkilökohtaisten tulojen mukaisesti, osittaen yhdessä asuvien asumiskulut. Eli toimia siten, että toisen työllistyminen  ei leikkaisi toisen tukia. 

Esittämästäni käytännöstä olisi sekin hyöty, että tukien maksimoimiseksi pidettyjä asuntoja vapautuisi muille tarvitseville. Vuokra asuntoja tulisi enemmän saataville. Ikävä kyllä käytäntö johtaisi vuokrien alenemiseen.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu