YLE: Aurinkosähkö on vaarallista! (+keskustelua AC-kytkennöistä ym.)

Aurinkosähkö on vaarallista, väitti YLEn uutinen eilen. Pakko todeta, että sähköalaakin opiskelleena pikkaisen hämmästyin väitettä.

Uutisessa oli kyse siitä, tai minun mielestäni siitä, että pelastajat pelkäävät sähköä, kuten moni muukin ihminen.

Sähköä on syytäkin pelätä. Sähkö tappaa!

Kuva on linkki sivulle: https://tukes.fi/onnettomuudet/sahkokuolemat

Aurinkosähkö on tasasähköä (DC) – koska joku Suomessa on kuollut tasa-sähköiskuun?

Aikoinaan eräällä työmaalla oli sähkötrukki (48V) minua kiinnosti ”miltä se tuntuu”. Kun trukki oli latauksessa niin nappasin kiinni plussasta ja miinuksesta. Koska latausvirta oli tottakai tasasuuntauksen vuoksi sykkivää, niin kyllä sen tunsi.

Tappava tasavirta: ”Yhdessä näytöksistä Pitney Brown kytki koiraan tuhannen voltin tasavirran. Koira selvisi kokeesta juuri ja juuri elossa. Seuraavaksi hän johti koiraan 300 voltin vaihtovirran, ja koira kuoli.”

YLEn uutisessa on linkki aihetta koskevaan opinnäytetyöhön: Aurinkosöhköjärjestelmien riskit pelastustoimelle. Pienellä varauksella siihen suhtautuisin, kuka lieneekään tarkastanut. Opinnäytetyössä todetaan mm. seuraavaa: ”Aurinkopaneeleilla tuotettu jännitetaso on yleensä kaksitoista volttia, jolloin kennoja kytketään sarjaan 30 – 36 kappaletta. Tällä tavoin aurinkopaneelilla voidaan ladata suoraan akkuja.”

Opinnäytetyössä näyttää oletetun, että virran vaikutus olisi sama tasa- ja vaihtovirralla (AC/DC). Mutta ei se niin ole. Vaihtovirta (AC) on vaarallista jo melko pienelläkin jännitteellä. Toisaalta jännite ei ole ratkaiseva tekijä, vaan virta. Oletko koskenut sähköaitaa?

Sähköaidassa jännite on tuhansia, kymmeniä tuhansia voltteja, mutta virta on minimaalinen, joten ei vaaraa. Pitää tässä todeta, että jos henkilöllä on sydäntahdistin niin koskemista sähköaitaan ei voi suositella. No en suosittele muillekaan.

Nippelitieto tähän väliin: miten on saatu selville millainen virta on ihmiselle vaarallinen? Asiaa selvitettiin aikoinaan Saksassa, toisen maailmansodan aikaan. Arvaatte kyllä keitä käytettiin ”koe-eläiminä”.

Tuosta opinnäytetystä käy hyvin ilmi, että aurinkosähkön vaarallisuus on käytännössä sitä, että se aiheuttaa tulipaloja. Syynä yleensä virheelliset/puutteelliset asennukset/kytkennät.

Vaihtovirran vaarallisuuden yksi suuri syy on maadoitus. Nollaan voi ottaa kiinni ilman vaaraa koska vaan (älä kokeile). Mutta vaiheeseen kun tarttuu niin saa sähköiskun, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan, koska koko sähköjärjestelmä on Suomessa maadoitettu.

Mutta väitän: käytännössä aurinkosähköjärjestelmän tuottamaa tasasähköä on turha pelätä. Pelkoon on syytä aikaisintaan siinä vaiheessa kun sähkö on vaihtosuunnattu.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu