Autoilijan ympäristöteko = paina kaasua (Julkaistu Satakunnan Kansassa 11.2.2020)
Autoilijan ympäristöteko
Liikun paljon kävellen. Autoilijat ovat ystävällisiä. He ovat jopa liian ystävällisiä. Tässä eräänä aamuna olin pysähtynyt hyvän matkan päähän suojatiestä, (pari metriä tien reunasta. Minusta katsoen vasemmalta tuli kaksi autoa. Ensimmäisen kuski katsoi minua ja jatkoi matkaansa suojatien yli pysähtymättä. Hyvä niin!
Toisessa autossa oli ystävällinen naiskuljettaja. Hän pysähtyi noin viiden metrin päähän suojatiestä ja alkoi innoissaan viittoa minulle: mene, mene… en tehnyt elettäkään astuakseni suojatielle, lopulta hellyin ja kävelin tien yli.
Auto kuluttaa liikkeellelähdössä enemmän polttoainetta. Polttoainetta kuluu koko senkin ajan kun kiltti kuljettaja viittoilee; mene, mene! Autoilija tekeekin fiksun ilmastoteon kun ei jää odottamaan, että jalankulkija joka ei ole selkeästi astumassa suojatielle kävelisi tien yli. Minullakin oli tuolloin hyvää aikaa odottaa.
Poikani kertoi taannoin omasta kokemuksestaan. Hän oli jäänyt hyvän matkan päähän odottamaan, että autot menevät. ”Ystävällinen” autoilija oli kuitenkin pysähtynyt ja viittonut: mene mene. Poikani oli käännellyt päätään: en mene, ja viittonut autoilijalle: mene sinä. Hetken kun olivat siinä puolin ja toisin viittoilleet niin autoilija meni, kuten perässään olleetkin. Mennessään hän ”yställisesti” näytti pojalleni keskisormea. Että jotkut osaavat. Hyvä!
* * *
Oli pieniä ongelmia kappalejaon kanssa. Tuli yhtä pötköä. Siksi nuo väliviivat 🙂
Esa (Zoe) Mäkiselle tiedoksi.
Kuljettajan suojatiesääntö löytyy tieliikennelain kohdasta 32 §. Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Hänen on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai vaikkapa vasta astumassa suojatielle. ”Astumassa” sanamuotoa tulkitaan esim. rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen Tieliikenteen käsikirjassa 2018 siten, että jalankulkijan tulee selvästi osoittaa aikomuksensa lähteä ylittämään ajorataa. Tällöin ajoneuvon kuljettajan pitää hiljentää vauhtia ja osoittaa sillä tavalla kunnioittavansa suojatiesääntöä ja valmistautua väistämään jalankulkijaa. Autoilijan ei siis tarvitse pysähtyä odottamaan ”paikallaan seisoskelijaa” ellei tämä osoita aikovansa lähteä ylittämään suojatietä. Toki näissäkin tapauksissa suojatietä lähestyessä tulee nopeutta alentaa ja kannattaa ainakin valmistautua mahdolliseen suojatielle astumiseen.
Polttomoottoriautoilijan suurin ekoteko on liikkeelle lähtiessä ”painaa kaasu pohjaan.”
Kenellä ajotietokone on, tietää, että kiihdyttäessä polttoaineen hetkellinen kulutus voi olla jopa yli 40l/100km. Ripeällä kiihdytyksellä maksimikulutuksen ajan voi minimoida ja tosiasiallisesti BMW-kuskien suosima ajotyyli pitää keskikulutuksen alhaisempana kuin helsinkiläisten yleinen ajotyyli, jossa autosta tehoista käytetään liikennevaloista kiihdytettäessä hyödyksi maksimissaan 10%.
Olen asiaa testannut käytännössä autolla, jossa oli erillinen, siihen testiä varta vasten asennettu kulutusmittari. Hämmästyin suunnattomasti, kun kaupunkiajossa ripeästi kiihdyttäen kulutus putosi yli litralla herrasmiesmäiseen ajotyyliin verrattuna.
Nyt ymmärrän, miksi taksikuskit lähtevät liikennevaloista kuin ”hauki kaislikosta”
Ammattikuskille litraa pienempi kulutus sadalla on suoraan iso tukku rahaa lompakkoon lisää kuukaudessa.
Ilmoita asiaton viesti