Avoin kirjeeni eduskunnalle – SALAKATSELU

Alla olevan viestin, sekä koko lehtijutun (yksi aukeama) olen lähettänyt kaikille kansanedustajille hetki sitten. Kuten myös muutamille viranomaisille.
– odotamme toimenpiteitä?

Satakunnan kansa/mielipiteet
Eduskunta

Avoin kirje eduskunnalle …………………….. 1.10.2020

Tervehdys, jälleen!

Satakunnan Kansa -maakuntalehti uutisoi viime sunnuntaina (27.9.) tapauksesta jossa henkilö oli kuvannut potilaita Satasairaalan odotusaulassa, vaikka kuvaaminen oli kielletty. Kuten uutisen ohessa todettiin, niin ei ole oikein, että ollessaan tilassa johon kenellä tahansa pääsy joutuu alistumaan siihen, että joku täysin tuntematon kuvaa. Toisaalta nykylainsäädäntö tarkoittaa, että kyseisessä tilanteessa poliisi joka pidätti ”salakuvaajan” toimi virheellisesti.

Mielestäni Poliisin olisi hyvä viedä asia hoviin. Ainakin Kuvatuksi tulleen pitäisi tehdä rikosilmoitus yksityisyyden loukkaamisesta!

Lainsäädännön muutostarve?

Pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa? Nykylain mukaan siis kuvata saa kaikkialla mihin on vapaa pääsy. Ns. katuvalokuvaaminen on yleistynyt. Tiedossani on tapauksia joissa kadulla kuvannutta on vähintäänkin uhattu väkivallalla. Kuvaaminen on kuitenkin rikos vasta kun loukkaava kuva saatetaan ulkopuolisten nähtäville – mistä sen aina tietää, että mitä kuvalla on tehty tai tehdään?

Sallittu kuvaaminen!

Kuvaaminen on siis nykyisin sallittua mm. sairaalan odotustiloissa, myös mm. sukupuolitautien polilla. Niin ikään kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua vaikka menisit täysin ulkopuolisena kirkkoon hautajaisiin tai häihin. Voitaisiinko päättää, että nuo ovat yksityistilaisuuksia? Entä voitaisiinko säätää, että jos henkilö jota aiotaan kuvata, tai kuvataan, ilmaisee, vaikkapa käsimerkein, että ei halua tulla kuvatuksi, niin kuvaaminen olisi kiellettyä ja rangaistavaa?

Satasairaala tapaus – TÄH?

Tiedossani on niin ikään, että Satasairaalan johto on aikoinaan tehnyt päätöksen siitä, että kuvaaminen sairaalassa on kielletty. Laillisuusvalvoja on aikoinaan antanut päätöksen siitä, että kuvaamista ei voida kieltää. Tällä hetkellä tietojen mukaan poliisi tutkii virkarikoksia mm. sen osalta, että kyseinen päätös kuvaamiskiellosta on lakiin perustumaton. Ketä pitäisi syyttää?

Niin ikään tiedossani on, että aiemmin mm. poliisi ja sairaalan henkilökunta ovat syyllistyneet syyttäjän mukaan omankäden-oikeuteen kun ovat poistaneet kuvia ottaneen henkilön kamerasta kuvia. Syyttäjä ei syytteitä nostanut koska tuomio olisi ollut vain sakkorangaistus. Tietämäni mukaan vastaavanlaisia tapauksia on pohdittavana niin laillisuusvalvojilla kuin valtakunnansyyttäjällä.

Päätelmä…

Jospa ketään ei tuomittaisi silloin kun tuomiona olisi todennäköisesti sakkorangaistus – olisiko se tasapuolista, vai onko se viranomaistoimijan erioikeus?
Vai pitääkö sitä lakia ihan oikeasti muuttaa? Kun kaikilla ei ole oikeanlaista moraalia, saatikka järkeä!

Juhani Vehmaskangas
Pori, p. 045 2345936
http://www.vehmaskangas.fi

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu