Covid-19 tarttuu herkästi ja säilyy ilmassa pitkään – kaulahuivi voi estää tartunnan!
Kun covid-19 saapui Suomeen niin viranomaiset, kuten THL, asiaa hyssyttelivät, kuten käy ilmi Maija-Liisa Hiekkasen kirjoituksesta tänään.
THL:n Mika Salminen vakuutti jopa suorassa TV-lähetyksessä, että viruksen tarttuminen edellyttää vähintään 15 minuutin lähikontaktia. Väitettiin, että virus ei tartu pinnoilta. Salminen näkemyksen toisti infektiolääkäri seuraavan päivän Ylen aamu-lähetyksessä.
Nyt tiedetään enemmän, mutta ei kaikkea. Tiedetään, että virus tarttuu pinnoilta muuallakin kuin kohtuullisen steriileissä sairaaloissa. Tiedetään, että virus voi elää pinnoilla yli vuorokauden.
THL on suosittanut vähintään metrin turvaetäisyyttä. Se ei ole riittävä! Taudinkantajan yskänpärskähdyksen jälkeen virusta voi olla ilmassa useita tunteja!
On väitetty, että maskit eivät suojaa, paitsi hoitohenkilökuntaa, kummallista. Yksi vaille huomiota jäänyt seikka on, että vaikka käyttäisi maskia niin se ei suojaa silmiä.
Vieläkään ei tiedetä mikä määrä virusta riittää aiheuttamaan tartunnan. Väitän, että sitä ei tulla koskaan tietämäänkään. Joku voi, sopivissa olosuhteissa, saada tartunnan yhdestä viruksesta silmään tai haavaan. Toinen voi pysyä terveenä vaikka söisi viruksia. Jokaisen immuniteetti on erilainen.
Paras tapa välttää altistuminen covid-19 virukselle, ja sairastuminen, on pysyä kotona ja välttää kaikkia kontakteja. Kotona riittää kun pesee kädet aamuin illoin, kuten hampaatkin.
Yksi asia minua kummastuttaa. Viranomaiset ovat todenneet, että viranomaistiedotusta koronaan liittyen ei pitäisi arvostella.
Tulevaisuudessa kaikki on paremmin.
Loppukevennys (17:30)
Väitteet siitä että maskit eivät suojaa, perustuvat siihen että koko argumentoinnin logiikka on väärä.
Ei, tavallinen kirurginen maski ei suojaa käyttäjäänsä virukselta. Vaan kun se ei olekaan se pointti, vaan se että silloin ihminen räkii, pärskii ja hönkii siihen maskiinsa, ei vapaasti ilmaan. Tällöin kaiken logiikan mukaan ilmaan ja pinnoille päätyy vähemmän virusta tartuttamaan muita. Löytyyhän siitä lappuja, joiden perusteella jo perus huivi vähentää ympäriinsä leviävien roiskeiden määrän murto-osaan siihen verrattuna ettei käytä mitään.
Jos taas ajattelee sellaisia paikkoja, joissa käy paljon ihmisiä (asemat, isot marketit jne.), niin eikös se että siellä käyvät ihmiset eivät hönkisi ja räkisi pöpöjään ilmaan vähentäisi dramaattisesti ilmaan ja pinnoille päätyvien pöpöjen määrää, ja sitä kautta tartuntoja?
Jos ja kun kerran myös oireettomat voivat tartuttaa (esimerkiksi THL jossain vaiheessa esitti arvion, että oireettomia on jopa 20-30-kertainen määrä), niin eikös se ole aika kummaa logiikkaa väittää, että ainoastaan oireilevien maskin käytöstä on hyötyä?
Oma lukunsa on toki argumentit ”väärästä turvallisuudentunteesta”, kasvojen koskettelusta tai siitä että käyttää maskia väärin. Voisin kuvitella että edelleen PISA-kärkipäässä pyörivässä maassa ihmiset pystyvät sisäistämään yksinkertaisen esineen käyttöohjeet yhtä hyvin kuin nyt pyörivän ”pese käsiä, yski hihaan”, jota nyt saa telkkarista katsoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Löytyyhän siitä lappuja, joiden perusteella jo perus huivi vähentää ympäriinsä leviävien roiskeiden määrän murto-osaan siihen verrattuna ettei käytä mitään.”
Aivan totta, ja jos vieressä joku pärskäisee, niin onko huivista tms. hyötyä?
Asia on helppo testata, jos kotona on sumutinpullo. Kaulahuivi suun suojaksi, kuten moni tekee kovalla pakkasella, sitten suihkupullolla suihkuttaen vettä naamaa kohti.
Menevätkö pisarat suuhun vai estääkö huivi jotain?
Huom! Muistakaa suojata myös silmät pärskeiltä!
(18:13) ohje suojaimen tekoon: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/varpu-tavi/tee-itse-suusuoja-se-ei-ole-turhaa/
Ilmoita asiaton viesti
Lue virologi Hendrik Streeckin haastattelu tämän päivän Die Zeit lehdestä-
Ei maksumuurin takana.
Ilmoita asiaton viesti
Hendrik Streeck: ”… en ollut kovinkaan yllättynyt siitä, että nämä ihmiset kuolivat. Yksi kuolleista oli yli 100 vuotta vanha, ja normaali kylmä olisi voinut johtaa kuolemaan.”
Aivan. Suomessakin kuolleiden mediaani-ikä yli 80 vuotta, joten onko 100 varmaa, että jos on ollut koronatartunta niin se on kuolinsyy?
Hendrik Streeck: ”Suurin virhe, jonka voimme tehdä, olisi hypätä päätelmiin ja antaa neuvoja. ”
Niinpä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kävin Alkossa ja siellä turvaväli oli 1,80m. Hiukan ihmettelin, että mistä noin tarkka mitta on saatu. Sitten minulle kerrottiin, että useissa ulkomaisissa kirjoituksissa on kerrottu, että virus tarttuu vielä ”6 feet” etäisyydeltä. Eli tuon kun muuttaa metreiksi, saadaa 1,8m. Olisikohan kannattanut jättää vähän enemmän riskitöntä välia laittamalla lattiaan merkinnät esim. 2 metrin välein.
Ilmoita asiaton viesti