Ei oikeutta Suomessa saa, jos rahalla sitä ei hanki. FINLEX, ja lopuksi vinkki! (+nippelitieto)

Erimielisyydet kuuluvat elämään. Virheitä teemme kaikki (minäkinkö?). Oikeuden hakeminen voi olla varsin kallista. Pelkkä oikeudenkäyntimaksu saattaa johtaa siihen, että ”köyhä tyytyy osaansa”.

Mitä sitten oikeudenkäynti maksaa, ilman, että tulisi maksettavaksi varsinaisia oikeudenkäyntikuluja?

”Käräjäoikeuden tiskillä muija sanoi että hakemuksen jättäminen maksaa 260 EUR. Ihmettelin että minähän olen rikoksen uhri, miksi minun täytyy maksaa? Muija lohdutti että lasku tulee sitten joskus myöhemmin, koita kestää kuin mies.”

Tuomioistuinmaksuista on säädetty Tuomioistuinmaksulain 2§:ssä.

FINLEX

Finlex on erinomainen palvelu. Sille joka sitä osaa käyttää. Itse en kunnolla osaa – osaako joku? Opettaisiko minuakin?

Ajattelin pikkaisen perehtyä lakiin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Menin siis Finlexiin ja kirjoitin hakukenttään täsmällisesti lain oikean nimen: laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.
-suosittelen kokeilemaan. Itse löysin tuon lain sitten hakutulosten kolmannelta sivulta!

Kokeilkaapa etsiä: laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta

En siis osaa kunnolla käyttää Finlexiä. Esitin eräässä keskustelussa taannoin väitteen, että eräs henkilö on aikoinaan saanut korvauksia kun häntä ei työllistetty. Eihän minua meinattu uskoa. Aloin jo pikkaisen epäillä itseäni. Mutta, mutta…

Onneksi minulla oli käytössäni KKO:n henkilökunta tuon päätöksen etsimiseen. Ja he sen löysivät. Olin tyytyväinen!

TUOMIOISTUINMAKSUT VARATTOMILLE

”Jos maksun periminen olisi ilmeisen kohtuutonta, viranomainen tai maksun määräävä virkamies voi yksittäistapauksessa määrätä, ettei maksua peritä.” Erinomaista!

Jos työssäkäyvä ihminen haluaisi viranomaiselta jonkin asiakirjan, joka hänen kuuluisi saada, mutta jota viranomainen ei anna koska se on ”salainen”, kuten vaikkapa Porissa lempinimen ’pähkinäselvitys’ -saaneen asiakirjan, niin mitä tehdä?

Kyllä siinä moni tuumaa, että antaa olla. Jos viranomainen onkin oikeassa niin 250 euroa menee hukkaan. Ja vaikka jutun voittaisi niin tuo pitää silti maksaa. Ellei huomaa vaatia, että viranomaisen pitää se maksaa. Toisaalta ei tuollainen vaatimus mitään takaa. Ei vaikka henkilö juttunsa voittaisi. Maksun joutuu käytännössä maksamaan mm. jos asia on ollut tulkinnanvarainen. Tuo on hyvä tietää – miksikö? No jos juttu ei ole tulkinnanvarainen niin virheelle on rikoslaissa oma nimensä.

VIREILLÄ OLEVIA JUTTUJA…

Lähiaikoina tulee käsittelyyn juttu jossa minulla on seuraavanlaiset vaatimukset:

Ai niin, en voikaan kertoa mitä on poliisitutkinnassa. Sen voin kertoa, että ärränä on kirjattu. Epäiltynä sairaalan henkilökuntaa.

”Perushullu professori”

Tuskin tuota kukaan nyt enää epäilee? Itse asiassa tuo on väännös lempinimestäni: ’proffa’, on minulla toinenkin lempinimi: ’kekkonen’. Molemmat mielestäni ihan ok, tykkään 🙂

Erinomainen säädös, joka maallikon kannatta aina valituksessaan maita, jos kuvittelee pystyvänsä asiansa itse hoitamaan:

VINKKI HALLINTO-OIKEUTEEN

”Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019)

37 §
Asian selvittäminen

Hallintotuomioistuimen on huolehdittava siitä, että asia tulee selvitetyksi. Hallintotuomioistuimen on tarvittaessa osoitettava asianosaiselle tai päätöksen tehneelle viranomaiselle, mitä lisäselvitystä asiassa tulee esittää.

Hallintotuomioistuimen on hankittava oma-aloitteisesti selvitystä siinä laajuudessa kuin käsittelyn tasapuolisuus, oikeudenmukaisuus ja asian laatu sitä vaativat.

Asianosaisen ja päätöksen tehneen viranomaisen on esitettävä selvitystä vaatimustensa perusteluista totuudenmukaisesti. Niiden on myötävaikutettava asian selvittämiseen sen oikeudellisen luonteen edellyttämällä tavalla. Viranomaisen on oikeudenkäynnissä otettava huomioon tasapuolisesti yleiset ja yksityiset edut.”

* * *

No niin, jälleen tuli julkaistua yksi kummallinen juttu. Juuri minun tyyliäni? Kiitos jos joku (ajatuksella) luki, KIITOS!
Voisiko jotenkin ajatella, että ”minulle aina sattuu ja tapahtuu?” Mistä lie johtuu, vai onko edes noin?

”08:08”

Nippelitieto: jos henkilö on syntynyt 8., 18., tai 28. päivä niin monet häntä koskevat asiakirjat on säilytettävä pysyvästi.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu