Heikomman pahoinpitely ja uhkailu on helppoa. Se on sitä myös koulussa! (2v.7kk.)

Hämeen alueuutiset kertoi maanantaina 12.4.2021 tekohetkellä 15-vuotiaan pojan saamasta ehdottomasta vankeustuomiosta joka oli kovempi kuin mitä syyttäjä oli vaatinut: 2 vuotta ja 7 kuukautta ehdotonta vankeutta. Korvauksia hänet tuomittiin maksamaan yli 22.000€.

KATSELE UUTINEN TÄSTÄ!

YLE haastatteli juttuun Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melanderia:

Prof. MELANDER: ”Pidän sitä merkityksellisenä, että tietyt teot on tehty nimenomaan koulun alueella, koulupäivän aikana. Siitä saadaan nyt rikosoikeudellista arviointia.” [lyh. blogistin]

MINÄ PIDÄN MELANDERIN NÄKEMYSTÄ MERKILLISENÄ!

Onko luvallisempaa tehdä pahoinpitely, tapon yritys, uhkailu, tai jokin muu rikos, muualla kuin koulussa?

  • Miten koulumatkat?
  • Vapaa-ajalla ”hirttäminen” pikkaisen lievempää – niinkö?
  • Koulukiusaaminen, niin henkinen kuin ruumiillinen, on rikos. Siihen puuttumatta jättäminen on rikos jos tapaus tulee viranomaisen (koulutoimen viranhaltija) tietoon. MUTTA: missä rangaistukset siitä, että ei puututa. Sitäkö Melander tarkoitti? Sitten hänen näkemyksensä oli erinomainen. 
  • Koulukiusaamisesta, kaikesta kiusaamisesta, pitäisi aina tehdä rikosilmoitus, etenkin jos kohteena on lapsi!
  • Asioita ei pidä hoitaa vanhan ajan tyyliin: lyökää nyt kättä päälle ja juttu on sovittu – ”EI SAATANA!”

ESIMERKKI?

Vastuu ja sanktiot? Nykyinen suunta on väärä!

Lastensuojelulain (417/2007) mukaan:

2 §

Vastuu lapsen hyvinvoinnista

Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen vanhemman ja muun huoltajan tulee turvata lapselle tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi siten kuin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa (361/1983) säädetään.

Lasten ja perheiden kanssa toimivien viranomaisten on tuettava vanhempia ja huoltajia heidän kasvatustehtävässään ja pyrittävä tarjoamaan perheelle tarpeellista apua riittävän varhain sekä ohjattava lapsi ja perhe tarvittaessa lastensuojelun piiriin.

Lastensuojelun on tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa järjestämällä tarvittavia palveluja ja tukitoimia. Jäljempänä tässä laissa säädetyin edellytyksin lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuolelle tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin lapsen hoidon ja huollon järjestämiseksi.”

Jos lapsi on (IL:)saanut kasvaa kiusaajaksi niin ei se ole yksin lapsen vika. Sanktioida pitäisi myös puutteellinen ja virheellinen kasvatus. Sellainen ”turpiin vaan ja onnee” -mentaliteetti, jota jotkut täällä kirjoittavat blogistitkin kannattavat.

EHDOTUS: heti kun kiusaamisen oireita havaitaan niin kiusaajalle kuria = jälki-istuntoa, mutta ei suinkaan yksin. Velvoitetaan lapsen huoltajat mukaan. Viikon ajan puoli tuntia päivässä kirjoittamassa yhdessä ainetta: miksi lapsemme kiusasi… miten hän toimii jatkossa, missä me kasvattajat olemme tehneet virheen?

SAMA JUTTU vapaa-ajan konfliktien hoitoon. Jos joku ”kakara” öykkäröi niin vanhempien kanssa vaikka viikonloppuna laitokselle ainekirjoitusharjoituksiin.

EI ONNISTU! Se voi olla totta => huostaanotto. Pitäisikö lisäksi perustuslakiakin muuttaa, jotta vanhemmat voitaisiin karkoittaa rauhallisemmille seuduille? Ei meidän pidä katsella ”silmät ummessa” sitä kun tilanne pahenee ja pahenee, TÄH?

MISTÄ MALLIA LAPSILLE?

Mitä voimme tehdä kun aikuiset miehet malliksi hakkaavat vapaa-aikanaan (humalassa) heikompiaan?
– nykyisin myös naiset ovat enenevissä määrin kunnostautuneet väkivaltarikoksissa – miksi?

TOTTA ON, että jos ehdotuksiani otetaan käyttöön niin se  maksaa. Mikä on ihmishengen hinta?

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu