IL: Hoitajien joukkopako ja palkankorotukset
Iltalehti uutisoi tänään: Sairaanhoitajien pelätty joukkopako ei toteutunut
Pelättiinkö joukkopakoa turhaan?
Jos sairaanhoitajat, lähihoitajat, ylipäätään hoitajat, olisivat sankoin joukoin irtisanoutuneet niin minne he olisivat töihin siirtyneet?
Olisiko töitä voinut löytää ulkomailta – jopa puolisollekin…
Hoitoalan hyvät puolet?
Onko niitä? ns. Pitkä ja kapea leipä – moniko hoitaja olisi mieluummin töissä vaikka ravintola-alalla tai kulttuupalveluissa?
– miltä kaikilta aloilta koronan vuoksi lomautettiin?
– joku saatettiin jopa irtisanoa. Kuinka moni hoitaja?
Nousevatko palkat?
Jos palkkoja nostetaan niin kuinka paljon ja kuka siitä päättää?
Eduskunnassa asiasta on tarkoitus keskustella tulevana torstaina (27.5.2021).
”Torstaina eduskunnassa on esittelyssä hoitajien palkat. Asiat nousevat pöytiin.”
Odotamme mielenkiinnolla – tai ainakin minä odotan!
Muutama lainaus TEHY lehdestä_
1. MATALA PALKKA EI MOTIVOI JATKAMAAN
Hoitajien työ on vastuullista, rankkaa ja vaatii paineen- ja stressinsietokykyä. Huono palkka laskee sekä hoitoalan vetovoimaa että työnantajien pitovoimaa. Jos saman tai paremman palkan saa muualta vähemmällä vastuulla, valinta on selvä.
Puheenvuoroista käy ilmi että hoitajat sietävät kauan työn kuormittavuutta, mutta päätös syntyy harkinnan jälkeen eikä paluuta enää ole takaisin.
2. HOITOTYÖTÄ TEHDÄÄN JOHTAMISVAJEESSA
Esimiehet voivat joutua esimerkiksi paikkaamaan hoitajapulassa työntekijöilleen kuuluvia työvuoroja. Kaikki häviävät työyhteisössä, jossa hoitotyön esimies ei ehdi kuormitukseltaan olla hoitohenkilöstön käytettävissä. Syntyy kallis johtamisvaje, jossa esimiestason ratkaisujen tekeminen siirtyy pakosta hoitajien lisätyöksi.
3. PULA HOITOALALLE KOULUTETUISTA TYÖKAVEREISTA
Tilanne esimerkiksi vanhustenhuollossa muodostui niin kriittiseksi, että henkilöstömitoituksen turvaaminen oli pakko kirjata kiireellä lakiin. Vanhustenhuolto ei ole suinkaan ainoa hoitoalan työpaikka, jossa on eletty haamuhoitajien, sijaispuutosten ja sijaisten rekrytointikieltojen näännyttämää arkea.
4. JATKUVA ALIRESURSOINTI JA EETTINEN KUORMITUS NÄÄNNYTTÄVÄT
Kun työtahti ja tehostamistoimet on mitoitettu yli inhimillisen sietorajan, järkevä ihminen äänestää jaloillaan. Kenenkään ei tarvitse elää jatkuvassa pakkotahtisessa työssä hoitovirheiden, työkuorman alle nääntymisen ja asiakasväkivallan pelossa.
5. KOULUTUS JA URAPOLUT ON SAATAVA KUNTOON
Hoitajapula juontaa juurensa myös hoitoalan perusopintojen houkuttelevuuteen. Jos palkkaus ja työolot eivät ole kunnossa, hakijoita hoitoalan koulutuksiin ei ole.
Juhani on oikeassa ettei joukkopakoa ole syntynyt, mutta päättäväinen uranvaihto suunnitelma on kehkeytynyt monen hoitajan mielessä, eikä tätä muutos halukkuutta helpolla pyörretä pienillä palkan korotuksilla.
Tällä hetkellä Attendolla työskentelee jo hieman alle kolme sataa Filippiineiltä kotoisin olevaa hoitajaa.
Attendo on solminut sopimuksen Silkkitie Oy:n kanssa tuhannen uuden filippiiniläisen hoitajan palkkaamisesta seuraavien neljän vuoden aikana
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksesi oli tarkkaan pohdittu, miks
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoni valmistui juuri lähihoitajaksi ja työskentelee vanhusten hoivakodissa.
Olen seurannut hänen kokemuksiaan useammassakin harjoittelupaikassa ja nyt vakituisessa työssä. Tuttavapiiriin kuuluu useita alalle juuri valmistuneita. Seurasin myös intensiivisesti vaimoni koulutusta ja autoin kotitehtävissä.
Hoivatyö on kutsumusammatti. Ei siinä menesty ilman työhön sopivaa luonnetta.
Ilmoita asiaton viesti