Ilmastoahdistus, koronanpelko, ja matkustaminen

Ilmastoahdistuksesta kärsivät varsinkin nuoret – niin olen ymmärtänyt. Nykyisin nuoret suosivat joukkoliikennettä. Moni jättää ajokortinkin ajamatta. Toisaalta nykyisin ajokortin ajaa jopa moni 17-vuotias. Tuohon syynä on yleensä, käsittääkseni, joukkoliikenteen puute.

Junan suosio tuntuu koko ajan kasvavan. Juna onkin hyvä ja ympäristöystävällinen tapa matkustaa, jos junan reitti vaan on sopiva.

Ja kuten kuva yllä kertoo, niin VR mainostaa junan eko-ystävällisyyttä.

Koronanpelko nostaa päätään kun media sen leviämisestä ja uusista tartunnoista koko ajan kertoo. Moni taitaa koronaa pelätä enemmän kuin jokavuotista influenssaa.

Toisaalta suomalaiset voivat olla asian suhteen tyytyväisiä. THL:n johto on hyvin selvillä siitä miten korona tarttuu. Yksi ratkaiseva tekijä on altistusaika: 15 minuuttia on kriittinen raja. Ministeri vahvistaa: ”…voi luottaa.”

Matkaliput kannattaa säilyttää pari viikkoa sen jälkeen kun on matkustanut – miksikö?

Matkalipuista käy usein ilmi mm. istumapaikka, jos vaan olet istunut oikealla paikalla. Jos sitten viikon päästä matkan jälkeen kuulet uutisen, vaikkapa, että tietyssä junassa tietyllä paikalla istuneella henkilöllä on todettu korona, niin voit vilkaista vanhaa lippuasi ja huokaista helpotuksesta: huh, olin eri vaunussa, tai pelästyä: olen istunut ihan vieressä, muistan kun se yskäisi…

Totta: moni käyttää, ainakin junalla matkaava,  appletia johon lipun saa, ja tieto jää omaankin ”arkistoon”. Mutta kyllä paperilippujakin yhä käytetään.

Entäs minä sitten? Minulla nimittäin ei junassa lyhyillä matkoilla ole tapana istua oikealla paikalla. Mitä jos minulla on ollut koronatartunta? Miten selvittää lähellä matkustaneet, samassa vaunussa olleet?

Onneksi elämme tietotekniikan aikaa. Järjestelmän muistiin jää tieto siitä milloin mikäkin lippu on tarkastettu. Tuon perusteella voidaan sitten vaikka ilmoittaa, että lipuilla: [numerot tässä] matkustaneet, ottakaa yhteyttä terveydenhoitoon.

Ei vielä voimassa!

VR:n mobiililipussa on mielestäni ongelma (sarjalippu). Lipun voi vaihtaa aina siihen saakka kunnes matkan alkuun on puoli tuntia. Kuitenkin appi väittää aina junan lähtöhetkeen saakka: ”Ei vielä voimassa”.

Ilmeisestikään appletin tekijät eivät ole osanneet, sen paremmin kuin appletin tilaajakaan, asettua asiakkaan asemaan.

Mielestäni olisi parempi jos tuohon appletin lippuun tulisi teksti: ”voimassa”, siinä vaiheessa kun sitä ei voi enää vaihtaa toiseen, eikä nykyiseen tapaan, vasta kun on junan lähtö-aika.

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu