Ilmastonmuutoksen syynä moraalinen rappio – ratkaisuna tekniikan kehitys
Moraalinen rappio on totta monen kohdalla.
Harva ihminen on valmis muuttamaan käyttäytymistään, jotta ilmastonmuutosta voitaisiin enemmän hillitä.
Köyhän on helpompi vältää mm. lentoliikennettä. Varakkaan moraali yleensä sallii lentämisenkin, koska siitä seuraa nautintoa. Varakas henkilö asuu myös köyhää useammin asunnossa jossa on tilaa paljon yli välttämättömän tarpeen.
Yksi keino vähentää CO2 -päästöjä on fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen. Varakkaimmilla on tottakai paremmat mahdollisuudet mm. muuttaa asuntonsa lämmitysjärjestelmä käyttämään vähemmän päästöjä tuottavaa järjestelmää. Sama pätee rakennusten lisäeristämiseen, joka pitkässä juoksussa vähentää lämmityksen energiantarvetta, ja CO2 -päästöjä.
Käytännössä jokainen on niin itsekäs, ja rutiiniensa orja, että ainoaksi toimivaksi käytännön keinoksi päästöjen hillitsemiseen jää tekniikan kehityksen myötä alenevat päästöt. Alenevatko päästöt sillä tavalla riittävän nopeasti. Monesko sukupolvi maksaa todellisen (lopullisen) hinnan. Missä vaiheessa ihminen muuttaa käytöstään – tietysti sitten kun on PAKKO.
Itse olen toteuttanut joitakin helppoja muutoksia.
- Pitkään olin täysin syömättä juustoa, nykyisin syön juustoa harvoin.
- Maidon sijaan ostan kaurajuomaa – mielestäni se on ekoteko. Pidän myös kaurajuoman mausta (ne vaihtelevat).
- Liikun pääasiassa kävellen tai pyörällä. Tällä hetkellä minulla ei autoa olekaan. Ehkä en autoa enää koskaan osta.
- Kodissani kaikki valaisimet toimivat energiansäästö/LED-lampuilla.
- Hellaa (+sähkögrilliä) käytän arviolta kaksi kertaa viikossa. Uunia ehkä kerran kuukaudessa. Mikroa useammin.
Missä kulutan liikaa?
- TV on päällä liki jatkuvasti kun olen kotona, samoin radio (radio on päällä yötä päivää).
- Tietokone on liikaa päällä. En kuitenkaan pelaa – minä kirjoitan ja luen uutisia. Pikkaisen sometan facessa.
- Minulla ei ole mainoskielto (ilmaisjakelu) – kaiken muun postin olen pyrkinyt siirtämään sähköiseksi.
Ruokaa minulta ei oikeastaan mene (bio)jätteeksi lainkaan. Kaikki ruoka jonka kotiini kannan tulee (*/yleensä) syötyä. Hyödynnän ruokajakelua. (*/Yleensä, koska koronasta johtuen ruokajakelun kassissa voi joskus olla jotain kelvotonta).
Puhelimeni sammuu automaattisesti yöksi. Puhelimessakin puhun melko vähän. Pyrin hoitamaan asiat sähköpostitse.
Tänään (8.1.2020) klo. 13:07 julkaisen seuraavan blogikirjoitukseni: Totuus minusta – mitä tiesit/luulit?
Ja pitihän tämäkin kokeilla:
Sivu ladattu
kertaa 🙂
Ensimmäinen vihreä, Pentti Linkola sanoi, että paras ihmiskunnan hyväksi tekemäsi teko on se, kun lopetat itsesi. Suomen kansa elää alueella, joka ei ole ilmaston kannalta kestävää. Jakakaa oppianne myös muille. Maille joissa liikakansoituksesta ei piitata ja kaikkia kaksijalkaisia pannaan ja lapsia syntyy ilman huoltajaa ja tulevaisuuden maksajaa. Ihmiskunta hukkuu tähän ylikansoitukseen ja paskaan. Surkeita kohtaloita riittää, mutta mulla ei rahaa niiden pelastamiseen. Otan tästä nyt lopputilin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto se vaan jatkaa lämpenemistään…
” https://yle.fi/uutiset/3-11727642
Espanjassa pakkasennätys, maan pohjoisosissa jopa –35 astetta”
Ai niin, tämähän on vain paikallinen sääilmiö toisin kuin Siperian viimekesäinen ennätyshelle, sehän oli ilman muuta ilmaston lämpenemisestä johtuva.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n poliitikot perustivat hallitustenvälisen ilmastopanneeli IPCC:n hakemaan tieteellisen näytön ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle, uhkaavana pidetylle ilmaston lämpenemiselle. Kun tätä tieteelistä näyttöä jo yli kolmen vuosikymmenen aikaisesta yrittämisestäkään huolimatta ei todellisuudesta löytynyt ole, hiilidioksidipäästöjen leikkauksista – vain menetyksiä tuottavina – on syytä luopua ja korvata Pariisin sopimuskin toimenpiteillä, millä luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin voidaan mahdollisimman hyvin mukautua.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on syy ilmastonmuutokseen? Siitä ollaan montaa mieltä. Ehkä hiilidioksidipäästöilläkin on vaikutusta, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia mikä ilmastoa lämmittää.
Onko sitten väärin alka vaikkapa vegaaniksi ilmastosyistä. Mielestäni ei, mutta niin minä tuskin tulen tekemään, ellei ole pakko.
Onko järkevää satsata kalliiseen sähköautoon, minkä vuoksi tarvitaan lisää kaivoksia ym.?
– no ainakin se työllistää.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana mannerliikunnot ovat olleet suurimmat maapallon ilmastoon vaikuttavat tekijät. Seuraavaksi suurimmat ovat olleet orbitaaliset tekijät esim. viimeisen 800 000 vuoden aikana, kun maapallo kiertää aurinkoa lievästi elliptisellä radallaan aiheuttaen ns. jääkausia ja lämpimiä kausia maapallolla. Nykyisenä lämpimänä kautena on vielä havaittu auringon aktiivisuusmuutosten aiheuttavan lievempiä vaikutuksia maapallomme lämpötilaan. Osa nykyisistäkin vielä havaittavista pohjoisen pallonpuoliskon pienemmistä, alueellista muutoksista näyttää myös liittyvä vielä mannerliikuntojen vaikutuksiinkin,
Ilmoita asiaton viesti
Osaselityksiä siis näissä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukka-savorinen/magnetarit-kiihdyttavat-maapallon-pyorimisnopeutta/
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87in_jaksot
Kyllä – niin se on, osittain.
Ilmoita asiaton viesti