Jäävätkö marjat metsiin ja pelloille – miksi suomalaiset eivät itse niitä poimi?
KALEVA 1.4.2020: ”Utajärveläisen Tervakankaan Marjatilan yrittäjä Kalle Vimpari ei tiedä, kuka tilan mansikat ensi kesänä poimii. Viime vuosina poimintatyössä on ollut noin 25 ukrainalaista.
– Jo touko-kesäkuussa tarvitsisimme taimien istuttajia. Pakko tässä on valmistautua kauteen, mutta mitään varmuutta työvoimasta ei ole. Itsepoimintaa on markkinoitava, mutta kuka tietää, millainen tilanne on mansikoiden kypsyessä. Uskaltavatko asiakkaat tulla?
YLE: Marjatilat ovat pulassa. ”Marjat saattavat jäädä metsiin [ja pelloille], mikäli ulkomaalaisia poimijoita ei saada.”
Pohjois-Suomen uutiset 4.4.2020
MIKSI SUOMALAISET EIVÄT POIMI?
Kaikki sen tietävät. Työ on vaativaa – yksitoikkoista. Palkassakaan ei ole hurraamista. Pellolla tai metsässä 8-14t/päivä!
Oletko itse poiminut mansikkaa, mustikkaa, puolukkaa? Minä olen. Lapsena jopa myyntiin 🙂
Nykyiset suuret ikäluokat, aikoinaan, kun olivat kunnossa, työikäisiä, keräsivät joka vuosi suuret määrät marjoja niin metsistä kuin pelloilta: mansikkaa, herukoita, karviaisia, mustikkaa, puolukkaa, muurainta, karpaloa. Vaan moniko suomalainen kerää mitään nykyisin?
Globaalit marjamarkkinat
Marjoja myös tuodaan Suomeen. Vaan paljonko tuodaan vuonna 2020? Ulkomaalaiset poimijat ovat vuositasolla poimineet reilut kymmenen miljoonaa kiloa metsämarjoja. Tänä vuonna suomalaisvoimin saadaan talteen arvion mukaan ehkä 30%.
Tuontimarjojen hinta on ollut osasyy siihen, että suomalaisen marjan hintaa on ollut pakko painaa alas. Tuohon rakoon ovat jotkin yritykset iskeneet tuomalla Suomeen halpaa työvoimaa thaimaasta ja muista köyhistä maista. Kaiken seurauksena se, että suomalainen ei suostu maksamaan marjasta sellaista hintaa, että sen turvin voisi maksaa suomalaisille poimijoille riittävästi.
Metsämarjojen poiminta on verovapaata tuloa!
Kun kerää metsän antimia ja myy ne niin tulot ovat verovapaita. Paitsi tietysti jos olet toimeentulotuen saaja – tai ovat ne silloinkin verovapaita, mutta ne pitää ilmoittaa Kelaan, jotta ei syyllisty petokseen. Marjanpoiminnasta saatu tulo vähentää kokonaisuudessaan toimeentulotukea koska kyseessä ei ole ansiotulo!
– lisäksi Kelaan pitää tottakai toimittaa luotettava selvitys siitä millä kulkuvälineellä on marjastamaan mennyt, minne on marjat myynyt, ja mitä kaikki on kustantanut.
Onko se siis jonkinlainen ongelma, että kun joutuu lomautetuksi tai työttömäksi, ja tulot merkittävästi tippuvat, niin etenkin perheellinen joutuu helposti turvautumaan toimeentulotukeen. Mitä sitten jos hyvää marjapaikkaa ei löydäkään? Tai jos käykin niin, että ei pysty päivän aikana mansikoita poimimaan sen vertaa, että saatu korvaus riittäisi työmatkakuluihin?
Mansikat ja herukat talteen?
On ehdotettu, että pelloille töihin menevät saisivat pitää sosiaalietuutensa. Toimeentulotukea tottakai leikattaisiin!
Onko järkevämpää pyrkiä löytämään keinoja joilla Suomeen nyt kuitenkin saataisiin ulkomaalaisia poimijoita, joiden keräämiä marjoja suomalaisella työttömälläkin olisi varaa ostaa, vai pitäisikö kotimaisesta poiminnasta suomalaisen saada riittävä korvaus?
On todella korkea kynnys, jotta suomalainen nykypäivänä lähtisi keräämään marjoja edes itselleen. Monelle on ongelma sekin, että millä kulkisi. Jos marjaisaan metsänreunaan vietäisiin, ja metsäreissun jälkeen takaisin kotiovelle, niin saattaisi marjastamassa joku pari tuntia, jopa päivän viihtyä. Mutta pidempään… kiitos ei!(?)
Mansikkatiloilla kai sentään on usein mahdollisuus jopa majoittua. Onnistuuko yksinhuoltajalta hyvin?
Olemme uuden edessä, totesi Esko Aho
Vapaavuoro: Korona muuttaa maailmaa
Kyllä, niin se on, että Suomessa riittää kyllä omaakin väkeä marjojenpoimintaan. Olosuhteet ja palkkaus vaan pitäisi saada kuntoon. Enkä nyt suinkaan tarkoita, että hirvikärpäset olisi tarpeen metsistä myrkyttämällä hävittää.
Lomautettu, tai työtön, jos nyt intoutuukin marjoja poimimaan, peräti marjatilan palkkalistoille, niin on syytä olla tarkkana siinä millaisen työsopimuksen tekee. Sopimusta ei voi tehdä määräajaksi, eli päättyväksi tiettyyn päivään tai satokauden loppuun. Miksi ei? Koska jos lomautus päättyy niin töihin pitää palata.
TE-toimisto jos käskee haastatteluun niin pitää voida olla pois poimintatöistä, ja jos sitten jonkin paikan saa, niin voiko työnantajalle sanoa: tulen sitten kun olen saanut marjat kerättyä?
Totta: tulemme takuulla johonkin aivan uuteen. Eikä tarvitse olla kummoinen ennustaja jos toteaa: ongelmia on tulossa…
Minä kerään joka vuosi marjoja ja sieniä omaan käyttööni.
Laittaisit vähän tietoa, että miten se verotus ja Kelan sekä TE-keskuksen näkökulmassa laittamalla linkin mutta laitan sen nyt tähän:
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006199888.html
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä linkki. Kiitos kun sen laitoit. Oli tuolla virhekin. Siellä todettiin: ”Toimeentulotuella saa ansaita 150 euroon saakka, ennen kuin tulo vaikuttaa toimeentulotukeen.” mikä ei pidä paikkaansa.
Laissa säädetään: ”…vähintään 20 prosenttia tulonsaajan ansiotuloista jätetään ottamatta huomioon tulona. Huomioimatta jätetään kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa.”
Käytännössä huomioon ottamatta jätetään aina nimenomaan tuo 20% mikä tarkoittaa, että tuon 150 euroa saa kun tienaa 750 euroa. Jos tienaa enemmän niin silti saa omaan käyttöönsä vain tuon 150 euroa kuukaudessa.
Toisaalta: marjojen myynnistä saatu tulo ei ole ansiotuloa, joten… hmm.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa vähän helkutin vaikea kaivaa selkeää kirjoitusta tuosta omituisuudesta 20% ja 150 euroa… Mutta tässä olisi 2018 kirjoitettu perusteellinen juttu:
https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4617
Meillä on siis edelleen ongelmia, joihin pitäisi nyt koronakriisin aikana ratkaista nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli minullekin uutta tietoa. Kela siis soveltaa nykyisin siten, että ANSIOTULON saa kokonaisuudessaan pitää 150e/kk saakka. Sen ylimenevä osa vähentää kokonaisuudessaan tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo raja 150e/kk. on ainakin ollut talouskohtainen, eli ei per henkilö.
Ilmoita asiaton viesti
Maatilojen kannalta kysymys on varmuudesta. Jos ukrainalaiset pääsevät maahan, on selvä asia, että hommat tulee tehtyä. Monille työ on ennestään tuttua ja ansiot ovat motivoivia.
Suomalaiselle poiminta on helposti pakkopullaa. Siihen ei olla totuttu, palkka ei monia motivoi ja työn arvostuskin on joskus hakusessa.
Paras ratkaisu olisi, että ukrainalaiset menevät tiloille ja suomalaiset hakevat mustikat ja puolukat thaimaalaisten sijasta. Sillä keinoin saadaan eniten einettä pöytään.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi että sosiaalista saa liian helpolla rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
En pitäisi tuota suurimpana ongelmana, vaan blogissa sinisellä ja punaisella kirjoitettua tekstinpätkää.
”Kun kerää metsän antimia ja myy ne niin tulot ovat verovapaita. Paitsi tietysti jos olet toimeentulotuen saaja – tai ovat ne silloinkin verovapaita, mutta ne pitää ilmoittaa Kelaan, jotta ei syyllisty petokseen. Marjanpoiminnasta saatu tulo vähentää kokonaisuudessaan toimeentulotukea koska kyseessä ei ole ansiotulo!
– lisäksi Kelaan pitää tottakai toimittaa luotettava selvitys siitä millä kulkuvälineellä on marjastamaan mennyt, minne on marjat myynyt, ja mitä kaikki on kustantanut.”
Maamme byrokratia on liian sääntelevää, kiusaavaa ja kyykyttävää. Jos esimerkiksi tyhjien pullojen keräämisestäkin saadut rahat tulee ilmoittaa verottajalle, niin nämä niistä saadut rahat ovat paljon pienempiä kuin siihen kulutettu byrokratia maksaa. Eli byrokratiaa ja sääntelyä tulisi järkeistää ja vähentää varsinkin nyt, kun elämme tällaista maailmanlopun aikaa.
Kansalaispalkka tai perustulo poistaisi kerralla tällaiset ongelmat, samalla se vähentäisi byrokratiaan käytettyä työvoimaa. Mene nyt keräämään marjoja ja tappele sen jälkeen vielä puoli vuotta byrokraattien ja tukiviidakon kanssa, niin ei varmaan kovin houkuttelevalta vaikuta?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kertomasi ongelma koskee vain toimeentulotukea saavia.
Topi Rantakiven selvityksen mukaan raja heillä on 150 e/kk
Muitahan työttömiä tai työtätekeviä tuo ei koske,vaan heitä oikein kannustetaan poimimaan marjoja. Tämä koskee siis metsämarjojen pomintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Työttömillä on se 300 euroa kuukaudessa mutta jos tuo marjojen poimimiset ja myynti on liian säännöllistä, niin silloin Kela katsoo olevan pääasiallista ansaintaa ja katkaisee tuet.
Sekin on ongelma. Esim. aktiivimallin oltua olemassa ja täällä kirjoitteleva Birgitta Valonen oli vahingossa kertonut kirjoittavansa blogeja Uudessa Suomessa. Hänen oikeus työttömyyspäivärahoihin katkaistiin, kun luulivat hänellä olevan jonkinlainen sopimus Uuden Suomen kanssa.
Näissä asioissa olisi syytä korjata ja poistaa kaiken maailman byrokratiat ja ehdot, jotta ihmiset uskaltaisivat hakea ja tehdä mitä hyvänsä ilman pelkoa, että nyt lähti kaikki tuet ja siinä saa taistella ties kuinka kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan kyllä vahvan näytön tuosta kolmestasadasta. Itse ole puoliammattilainen tuossa,ja olen yrittänyt pysyä ajan hermolla.
Toki en ole poiminut työttömänä.Ne jaksot silloin aikanaan sattuivat talvelle.
Sinänsä puhut kyllä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellaanpa lapsiperhettä jossa molemmat vanhemmat ovat joutuneet lomautetuiksi ja perhe ajautunut toimeentulotuen varaan.
Kumpikin vanhemmista saa tienata tuon 300e/kk, ei vaikuta päivärahaan eikä asumistukeen, mutta kappas vaan otetaanhan tulot toki huomioon kun lasketaan toimeentulotuen tarvetta jossa suojaosuus on 150e/kk./talous!
Eräs mielenkiintoinen juttu muuten on sekin, että ansiosidonnainen päiväraha katsotaan toimeentulotuen saajan ansiotuloksi. Kelan maksama työttömyyspäiväraha sen sijaan ei ole ansiotuloa.
=> mikä on suojaosuus jos perheen ansiosidonnaiset päivärahat ovat vähintään 750e/kk (netto)?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki perustunee siihen,että toimeentulotuki lienee se viimeinen pönkä,kun muutoin on mennyt huonosti.
Ansiosidonnainen tulee eri instanssista kuin kelan tuet,joten tuossakin varmasti mennään tapauskohtaisesti. Varmaan se kelan päivärahakin lienee ansiotuloa,mutta josko se muutetaan toimeentulotuen ”kaavaa” vastaavaksi.
Mitään tuloja ei mielestäni voi ilmoittaa nettona. Se on hyvin yksilöllistä ja tapauskohtaista paljonko siitä maksetaan päältä veroa.
Vaikeaa tuo on tavan tallaajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ongelma on siinä, että ahkeruudesta, yritteliäisyydestä ja aktiivisuudesta rangaistaan. Työtönkään ei saa tehdä juuri mitään, jos ei samalla työllistä ainakin viittä eri virkailijaa. Samoin esimerkiksi ylitöitä tekeviä on aina rangaistu siten, että veroprosentti on korkeampi ylitöistä, kun nehän pitäisi saada tehdä kokonaan ilman veroja.
Järjestelmä tulisi siis muuttaa kannustavampaan suuntaan ja palkita yritteliäisyydestä ja ahkeruudesta, ja antaa niihin vapaa mahdollisuus, ilman valtavaa taistelua kaiken maailman byrokraattien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle ainakin tulee mieleeni kysyä, että miten määritellään ansiotulo?
Näinkö: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kappale koskien byrokratiaa pitää kyllä paikkansa. Siitä olen samaa mieltä.
Mitä muuhun tulee niin kuinka sitten on mahdollista että Thaimaasta kannattaa tänne tulla poimimaan marjoja tai Ukrainasta maatöihin?
Eikö näiden saama palkka jossa on myös matkakustannukset olisi sama suomalaisille tai ylipäätään maassa asuville?
Kuitenkin heidän kannattaa tulla tääe saakka?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, en ole perehtynyt marjanpoimintaan. Mutta on tosiaankin erikoista, että Thaimaasta asti tullaan tänne poimimaan marjoja. Ilmeisesti jäävät vielä netolle, vaikka maksavat matkat tänne ja asumiset täällä? En tiedä maksavatko veroja lainkaan, mutta kuvittelisi, että suomalaistenkin kannattaisi poimia oman maan marjoja ja myydä niitä? Eikö niitä jää vielä valtava määrä poimimattakin vuosittain?
Ilmoita asiaton viesti
Lienee niin, että heillä kotimaassaan on kustannustaso merkittävästi Suomea alhaisempi.
Tekevät täällä, soluissa edullisesti asuen ja syöden, pitkää päivää (14h.), niin kuuden euron tuntipalkastakin jää vielä kotiin vietävää sen verran mitä kotimaassaan tienaisivat vuodessa parissa.
Aivan… marjat kerätään urakalla, joten palkka voi olla yli kuusi euroa tunti, ilman ylityökorvauksia. Huilaavatko päivän viikossa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen teettäminenhän on laitonta.
Ilmoita asiaton viesti
Saanko mennä metsään, pellolle, keräämään marjoja ja myydä ne?
https://yle.fi/uutiset/3-10925009
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan hieman.
He ovat täällä omasta tahdostaan,joten ei heillä ole mitään kuuden euron tuntipalkkaa. Poimivat urakalla pitkää päivää. Ovat aina iloisia kun tulevat metsässä vastaan.
Saavat marjoista saman hinnan,kuin me suomalaisetkin poimijat.
Pitkällä päivällä tienaavat normaalivuonna tosiaan hyvin paikalliseen tasoon.
Tienesteillään kouluttavat lapsiaan itseään parempiin ammatteihin.
Sunnuntai on vapaapäivä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuosta pari vuotta sitten tehty päätös, että poimijoille taataan jokin minimiansio?
Työsopimuksessa voidaan todeta jotain seuraavanlaista:
Henkilö työskentelee tilalla/yritykselle marjatila 8 tuntia päivässä marjoja keräten. Hänelle taataan tuolta ajalta vähintään seitsemän euron tuntiansio.
Vapaa-aikanaan hän saa kerätä marjoja mikäli niin haluaa ja niistä hänelle maksetaan pari euroa kilolta.
Asumisesta veloitetaan satanen kuukaudessa ja ruoasta kymppi päivässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kotitarpeiksi olen keräillyt enkä sen enempää.
Vaan täällä usarissa kun nyt näyttää olevan muotia laittaa pelloille sellaisia ryhmiä joihin itse ei kuulu niin onpa aikamoinen mahalasku sen kansallisen yhtenäisyyden osalta.
Kukaan ei ole vielä keksinyt määrätä eläkeläisiä marjametsiin ja maataloudessa käytettävien automaattikoneiden huoltoon, käyttöön ja operointiin.
Onko Jockea lainaten eläke liian helppoa rahaa jos duuni ei kiinnosta?
Ilmoita asiaton viesti