Jäävätkö marjat metsiin ja pelloille – miksi suomalaiset eivät itse niitä poimi?

KALEVA 1.4.2020: ”Utajärveläisen Tervakankaan Marjatilan yrittäjä Kalle Vimpari ei tiedä, kuka tilan mansikat ensi kesänä poimii. Viime vuosina poimintatyössä on ollut noin 25 ukrainalaista.

– Jo touko-kesäkuussa tarvitsisimme taimien istuttajia. Pakko tässä on valmistautua kauteen, mutta mitään varmuutta työvoimasta ei ole. Itsepoimintaa on markkinoitava, mutta kuka tietää, millainen tilanne on mansikoiden kypsyessä. Uskaltavatko asiakkaat tulla?

YLE: Marjatilat ovat pulassa. ”Marjat saattavat jäädä metsiin [ja pelloille], mikäli ulkomaalaisia poimijoita ei saada.”

Pohjois-Suomen uutiset 4.4.2020

MIKSI SUOMALAISET EIVÄT POIMI?

Kaikki sen tietävät. Työ on vaativaa – yksitoikkoista. Palkassakaan ei ole hurraamista. Pellolla tai metsässä 8-14t/päivä!

Oletko itse poiminut mansikkaa, mustikkaa, puolukkaa? Minä olen. Lapsena jopa myyntiin 🙂

Nykyiset suuret ikäluokat, aikoinaan, kun olivat kunnossa, työikäisiä, keräsivät joka vuosi suuret määrät marjoja niin metsistä kuin pelloilta: mansikkaa, herukoita, karviaisia, mustikkaa, puolukkaa, muurainta, karpaloa. Vaan moniko suomalainen kerää mitään nykyisin?

Globaalit marjamarkkinat

Marjoja myös tuodaan Suomeen. Vaan paljonko tuodaan vuonna 2020? Ulkomaalaiset poimijat ovat vuositasolla poimineet reilut kymmenen miljoonaa kiloa metsämarjoja. Tänä vuonna suomalaisvoimin saadaan talteen arvion mukaan ehkä 30%.

Tuontimarjojen hinta on ollut osasyy siihen, että suomalaisen marjan hintaa on ollut pakko painaa alas. Tuohon rakoon ovat jotkin yritykset iskeneet tuomalla Suomeen halpaa työvoimaa thaimaasta ja muista köyhistä maista. Kaiken seurauksena se, että suomalainen ei suostu maksamaan marjasta sellaista hintaa, että sen turvin voisi maksaa suomalaisille poimijoille riittävästi.

Metsämarjojen poiminta on verovapaata tuloa!

Kun kerää metsän antimia ja myy ne niin tulot ovat verovapaita. Paitsi tietysti jos olet toimeentulotuen saaja – tai ovat ne silloinkin verovapaita, mutta ne pitää ilmoittaa Kelaan, jotta ei syyllisty petokseen.  Marjanpoiminnasta saatu tulo vähentää kokonaisuudessaan toimeentulotukea koska kyseessä ei ole ansiotulo!
– lisäksi Kelaan pitää tottakai toimittaa luotettava selvitys siitä millä kulkuvälineellä on marjastamaan mennyt, minne on marjat myynyt, ja mitä kaikki on kustantanut.

Onko se siis jonkinlainen ongelma, että kun joutuu lomautetuksi tai työttömäksi, ja tulot merkittävästi tippuvat, niin etenkin perheellinen joutuu helposti turvautumaan toimeentulotukeen. Mitä sitten jos hyvää marjapaikkaa ei löydäkään? Tai jos käykin niin, että ei pysty päivän aikana mansikoita poimimaan sen vertaa, että saatu korvaus riittäisi työmatkakuluihin?

Mansikat ja herukat talteen?

On ehdotettu, että pelloille töihin menevät saisivat pitää sosiaalietuutensa. Toimeentulotukea tottakai leikattaisiin!

Onko järkevämpää pyrkiä löytämään keinoja joilla Suomeen nyt kuitenkin saataisiin ulkomaalaisia poimijoita, joiden keräämiä marjoja suomalaisella työttömälläkin olisi varaa ostaa, vai pitäisikö kotimaisesta poiminnasta suomalaisen saada riittävä korvaus?

On todella korkea kynnys, jotta suomalainen nykypäivänä lähtisi keräämään marjoja edes itselleen. Monelle on ongelma sekin, että millä kulkisi. Jos marjaisaan metsänreunaan vietäisiin, ja metsäreissun jälkeen takaisin  kotiovelle, niin saattaisi marjastamassa joku pari tuntia, jopa päivän viihtyä. Mutta pidempään… kiitos ei!(?)

Mansikkatiloilla kai sentään on usein mahdollisuus jopa majoittua. Onnistuuko yksinhuoltajalta hyvin?

Olemme uuden edessä, totesi Esko Aho

Vapaavuoro: Korona muuttaa maailmaa

Kyllä, niin se on, että Suomessa riittää kyllä omaakin väkeä marjojenpoimintaan. Olosuhteet ja palkkaus vaan pitäisi saada kuntoon. Enkä nyt suinkaan tarkoita, että hirvikärpäset olisi tarpeen metsistä myrkyttämällä hävittää.

Lomautettu, tai työtön, jos nyt intoutuukin marjoja poimimaan, peräti marjatilan palkkalistoille, niin on syytä olla tarkkana siinä millaisen työsopimuksen tekee. Sopimusta ei voi tehdä määräajaksi, eli päättyväksi tiettyyn päivään tai satokauden loppuun. Miksi ei? Koska jos lomautus päättyy niin töihin pitää palata.

TE-toimisto jos käskee haastatteluun niin pitää voida olla pois poimintatöistä, ja jos sitten jonkin paikan saa, niin voiko työnantajalle sanoa: tulen sitten kun olen saanut marjat kerättyä?

Totta: tulemme takuulla johonkin aivan uuteen. Eikä tarvitse olla kummoinen ennustaja jos toteaa: ongelmia on tulossa…

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu