Kaikkien palkkatiedot tulevat julkisiksi – ketä se hyödyttää?

Ministeriö valmistelee lakia jolla säädetään kaikkien töitä tekevien palkkatiedot julkisiksi.
– oletan, että myös ”töitä tekemättömien” palkat tulevat julkisiksi.
Ehkä myös tiedot jokaisen henkilön ja perheen saamista sosiaalietuuksista ovat tulevaisuudessa julkisia?
KEITÄ JULKISUUS HYÖDYTTÄÄ?
Julkisuudesta hyötyvät ennen kaikkea alipalkatut. Henkilöt jotka tekevät töitä joista pitäisi saada parempaa palkkaa. Kyse voi olla siitä, että samassa yhtiössä on käytössä ”pärstävärkkilisä”. Toisaalta voi olla niin, että naapurifirma maksaa paremmin.
Epämieluisinta palkkojen julkistaminen lienee henkilöille jotka eivät tee töitä palkkansa eteen. Firman lusmuilijoille, tai muille, joille palkka vaan tulee ikäänkuin luontaisetuna.
IS: ”Luottamushenkilöistä 30,5 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja.”
Fakta: oikeudenmukainen palkkaus, yhdenvertaisuus palkkauksessa, lisää työhyvinvointia!
TOSITAPAUS
– eräässä firmassa oli (ja on) kaksi ”vanhempaa työntekijää”. Heidän palkkansa oli (ja on) noin 30% suurempi kuin muilla samoissa tehtävissä. Lisäksi ko. henkilöt saavat lomaltapaluurahaa 70% loma-ajan palkasta, muut saavat normaalin 50% TES:n mukaisesti.
PALKAN OIKEA MÄÄRÄ – muu palkitseminen
Ainoa oikeudenmukainen mittari palkan määrään lienee työn tuottavuus. Vai olisiko se tehdyn työn määrä suhteessa työn tehneen henkilön maksimikapasiteettiin? Pitäisikö muita ”parempia” voida palkita salaa?
Kaikkia niitä jotka ei edes tiedä miten paljon nappulaa ne saa… 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ministeriö ottaa osaksi ammattiliittojen tehtävät joten ammattiliitoilla tulee riittämään virheiden korjaamista yksittäisissä palkoissa.
Palkankorotusta lykkää kun alentamista ei ajatella.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli, ja toivottavasti, kun palkkatiedot julkisiksi tulevat, niin se johtaa nykyisten alipalkattujen palkkojen nousuun. Toki tuolla tulee varmasti olemaan myös inflaatiota lisäävä vaikutus, etenkin siksi, että pienituloiset ja köyhät yleensä kuluttavat kaiken minkä ansaitsevat. Heillä ei juuri mitään säästöön jää. Inflaatio tulee tottakai ottaa sitten sosiaalietuuksissa huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainoa oikeudenmukainen mittari palkan määrään lienee työn tuottavuus.” Jos kyseessä on yksityinen firma, niin se voi maksaa miten hyvää palkkaa se tahtoo. Erilaiset työehtosopimukset rajaavat kai huonojen palkkojen maksamisen.
Oikeudenmukaista on maksaa myös hyvää palkkaa vanhemmalle työntekijälle, joka on mennyt läpi ”tuulet ja tuiskut” firman kanssa kun ajat olivat huonoja ja firma tarvitsi hyvät, uskolliset työntekijänsa selviytyäkseen laman läpi.
Tämä on ainakin yksi tapaus milloin on kohtuullista maksaa myöhemmin taloon tulleelle työntekijälle pienempää palkkaa samasta työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä, että pitkään työssään olleelle on yleensä perusteltua maksaa parempaa palkkaa.
Yksi syy siihen on mm. se, että hänellä on yleensä sellaista firman kannalta tärkeää ns. hiljaista tietämystä jota kertyy vuosien saatossa ja josta on firmalle aitoa hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
IS:n uutinen on 2 vuotta vanha. Onko blogistilla tietoa että Marinin hallitus olisi tekemässä toimenpiteitä sen Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon asettaman työryhmän selvityksen pohjalta? Työryhmän loppuraportti löytyy tuolta: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161495/STM_rap_2019_32_Palkka-avoimuustyoryhman_loppuraportti.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pari päivää sitten asiasta kerrottiin uutisissa todeten, että palkkatietojen julkisuutta valmistellaan.
23.11.2020: ”Työryhmä on alkusyksystä saakka edistänyt hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan ’perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamista edistetään lisäämällä palkka-avoimuutta lainsäädännön keinoin’. Tarkoituksena on puuttua perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin nykyistä tiukemmin.”
Ilmoita asiaton viesti
Ok, täytyy tutustua tarkemmin siihen valmistelun pohjana olevaan raporttiin, että mitä se palkkojen avoimuus käytännösä tarkoittaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä YLEn juttu parin päivän takaa: https://yle.fi/uutiset/3-11729395
Ilmoita asiaton viesti
Tuon jo löysinkin. Itselleni jäi vielä epäselväksi että ollaanko nyt tekemässä sellaista järjestelmää jossa myös yksityisen sektorin palkat olisivat julkista tietoa, vai niin että samassa työpaikassa olevat saisivat tietää toistensa palkat.
Ilmoita asiaton viesti
Käsitykseni on, että tässä vaiheessa tavoite on, että saman työnantajan palveluksessa työskentelevät saisivat tietää toistensa palkat. Naapurifirman palkat saisi tietää sitten kun menisi sinne töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Oman firman tietojen juoruaminen ulkopuolisille on kielletty? Ulkopuolisia ovat kaverit ja IL & IS.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemykseni mukaan lakia ei tuolta osin olla muuttamassa. Jos tiedät työkaverisi palkan niin sen voi muillekin kertoa kunhan ei loukkaa toisen yksityisyyttä tai kunniaa – onko palkkatieto yksityisasia?
Vähän sama juttu kuin se, että jos näet kaverisi käymässä vaikkapa lääkäripäivystyksessä (esim. saanut haavan ja tikattavana) niin tuota asiaa et saa kenellekään ilman ko. kaverin lupaa kertoa: https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000007179570.html
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran kekseliäitä työnantajat ovat että paremminpalkatuille vain keksitään uusi titteli joka oikeuttaa parempaan liksaan, harvan palkka tulee nousemaan tämän myötä. Tuttua toimintaa jo 15 vuoden takaa.
Toisekseen typerää kuvitella että samaa työtä tekevien pitäisi olla palkallisesti samalla viivalla. Juuri työt aloittanut vs. 20 vuotta kokemusta ei pidäkkään arvostaa samalla tavalla.
Minkä tiedän satavarmasti tapahtuvan että rahan ruinaajien määrä räjähtää käsiin, nyt jo saa ihan tarpeeksi ”lainaaks mulle huntin” viestejä. Jokunen aikanaan hyväkin kaverin kanssa mennyt välit kun en ole vipannut rahaa viinaan.
Lisäksi kaiken maailman huijareille ja hakkereille, muille rikollisille tämä suorastaan luo listan kohteista joihin kannattaa keskittyä.
Ei jatkoon, liian paljon huonoja puolia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö ehdotukseni ”Vai olisiko se tehdyn työn määrä suhteessa työn tehneen henkilön maksimikapasiteettiin?” olisi suorastaan erinomainen?
”Lainaaksi mulle” -tapauksiin olen aina suhtautunut siten, että aina kun lainaksi antaa niin sitä voi lähtökohtaisesti pitää menetettynä (=lahjoitus). Positiivinen seikka sitten jos saakin rahan takaisin. +ei toista kertaa, ellei…
Ilmoita asiaton viesti
En usko sinällään mikään systeemi olisi täydellinen, jokaisessa palkanmaksaja voi säätää jonkun hyväksi.
Viimeiset vuodet olen tehnyt urakkapalkalla hommia jossa jokaiselle on työtehtävän mukainen takuuosa ja loppu jako perustuu käytettyihin tunteihin, tämä taas ei ole kaikissa ammateissa mahdollista, mutta ripeät ja laadukkaasti työn tehneet saavat enemmän, kun taas virheitä tekevät ja lusmuilijat vähemmän.
Ainakin tämä omasta mielestä kannustaa itsensä kehittämiseen ja tätä kautta parempaan liksaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tulotiedot ovat jo nyt Suomessa julkisia verottajalta saatuina, mikä on sinänsä hyvä asia. Tämä esitys on hyvä, koska se lisää palkkojen ja palkitsemisen avoimuutta yhteiskunnassa ja sillä on todennäköisesti vaikutusta myös sukupuolten tasa-arvon parantumiseen työelämässä. Suurimmassa osassa maailman maita, mukaan lukien useissa EU-maissakin, näitä tietoja salaillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain varmaan kiihottaa kun tietää kuinka paskaa eläkettä saan. Mua nyt ei kiinnosta koko asia siten kun olen jo ennalta ilmoittanut olevani pieneläkeläinen.
Ilmoita asiaton viesti
Pääsisinpä eläkkeelle (takuueläke) niin kokisin olevani hyvätuloinen!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/miksi-koyhat-elakkeensaajat-ovat-eriarvoisessa-asemassa-jopa-keskenaan/
Lisälinkki (16:50)
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/255851-kansanelake-ei-riita-elamiseen-onko-silla-mitaan-valia/
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että löytyy. Mutta minä en niitä voi tuolta nähdä:
https://www.vero.fi/tulorekisteri/yksityishenkil%C3%B6t/
Voisitko ottaa vaikka kuvakaappauksen ja laittaa yleiseen jakoon?
Ilmoita asiaton viesti
Onko nykyisin todellakin näin: ”– Osa työnantajista pelkää, että palkan kertominen hakuvaiheessa ohjaa liikaa.”
Tämä on hyvä, erinomainen juttu: ”Kuka tahansa voi käydä koodarinpalkka.fi -osoitteessa katsomassa, millaista palkkaa saisi Sysartissa.”
Ilmoita asiaton viesti