Kasvattajien vastuuta lastensa rikoksista on syytä lisätä merkittävästi

Pääkaupunkiseudun jengiytyneet lapsi- ja nuorisorikolliset, joita on kai puolentoistasataa, ovat herättäneet paljon keskustelua.

Onko se sitten yhteiskunnan tai koronan vika (Timo Kokko blogissaan), että meille tänne ”lintukoto-Suomeen” on syntynyt tuollaisia lasten- ja nuorten rikollisjoukkioita?

Ion Mittler esittää blogissaan hulttioiden kokoontumisoikeuden rajoittamista. Todeten kuitenkin aivan oikein, että se olisi laitonta. Rikollisillakin on oikeus Suomessa lähtökohtaisesti vapaasti liikkua, olipa hän minkä ikäinen tahansa. Selvää on, että rikoksia ei pidä, eikä saa, lähteä estämään eikä rajoittamaan laittomilla toimenpiteillä.

Tere Sammallahti on ykkössijalle nousseessa blogikirjoituksessaan otsikoinut: Jos nuori ryöstää tai tappaa, syy on kasvatuksen puute, ei rasismi

Kuten sairauksissa, niin varmasti tässäkin asiassa olisi järkevämpää ja kustannustehokkaampaa puuttua syihin kuin rangaista seurauksista – vai kuinka?

Alisa Leppäkoski ehdotti rikosvastuuikärajan laskemista ja tehottomaksi todettua rangaistusten koventamista.
– Nykyisinhän rikosvastuu alkaa 15-vuotiaana. Entä jos se alkaisi portaittain? Ehkä jo 12- tai 10-vuotiaana?
– Olisiko paikallaan myös ”esimerkinomaisesti” tuomita muutamia kunnon vahingonkorvauksia alle 15-vuotiaiden maksettaviksi?

LAKIA ON PAKKO MUUTTAA!

Nykymeno ei voi jatkua pitkään – väkivalta ja laiton käyttäytyminen leviää, kuten kaiken maailman Bandidos-kerhot aikoinaan. Pitää puuttua syihin!

Jos syynä nykymenoon on kasvatuksen puute niin voitaneen todeta, että huostaanottoihin pitää ryhtäyä paljon nykykäytäntöä aiemmin. Mutta ennen kaikke pitää saada aikaiseksi lainsäädäntö, ja kaikille vanhemmille tieto siitä, että jos heidän lapsensaa syyllistyy rikokseen tilanteessa, jossa he eivät ole edes ehdottaneet lapsen sijoittamista kasvatuslaitokseen, niin he ovat osaltaan vastuussa.

Lapsen tekemästä murhasta ja pahoinpitelystä vanhemmatkin vankeuteen joksikin aikaa! Tottakai vanhemmat tuomitaan myös osallistumaan korvauksiin, yhteisvastuullisesti!

Omaisuusrikoksistakin vahingonkorvausvastuu myös vanhemmille, niin pitkään kunnes lapsi on täyttänyt 25-vuotta.

TOTUUS on, että on paljon vanhempia jotka antavat piut paut lainsäädännölle ja yhteiskunnan moraalin mukaiselle käytökselle ja toiminnalle. He ovat sitä mieltä, että heidän mielestään virheelliset säädökset eivät koske heitä, ja opettavat saman myös lapsilleen: hakkaa päälle…

Yhteiskunnassakin on vikaa, kyllä. Tiedän satavarmaksi, että tupakointi on kielletty alle 18-vuotiailta. Kuitenkin on vanhempia, jotka ostavat alaikäisille lapsilleen mm. tupakkaa, ehkä jopa alkoholia(?), muusta en tiedä. Mutta mikä merkillisintä, niin mm. sosiaalitoimen joillakin kesäleireillä sallitaan ala-ikäisten tupakointi, jos heillä vaan on lupalappu vanhemmilta – mitä h…vettiä? Todellakin lainmukaista viranomaistoimintaa ja oikeanlainen tapa kasvattaa/opettaa sääntöjä noudattamaan?

Mutta mitä tarjotaan ajankuluksi jengiytymisen ja väkivallan tilalle?

Miten saadaan ihmiset olemaan inhimillisiä kanssakulkijoita kohtaan – väristä riippumatta?

Pitäisikö tuloeroja kasvattaa, ja jos niin miten ja kuinka PALJON?

Pitäisikö kuitenkin ”päitä silitellä” enemmän?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu