Kiusaaminen kitkettävä kaikkialta! Jokaisella blogistilla on vastuu asiasta
Pelastusalan seksuaalinen häirintä on noussut otsikoihin. Ylen aamu:
- vain harva ilmoittaa häirinnästä
- häirintään on puututtava heti
- pelkkä nollatoleranssin vaatiminen ei riitä
- neljä vuotta #metoota – muuttuiko mikään?
Kommentoin blogissani eilen: ”
Oletan (vaikkei pitäisi) että perushäirintää ja seksuaalista häirintää esiintyy Suomessa kaikilla sektoreilla.
Yksi syy siihen on, että kulttuuri on muuttunut ja muuttuu. Se mikä ennen oli sallittua ja hyväksyttyä on nykyään väärin ja sopimatonta, jopa laitonta.
Kuitenkin osa ihmisistä elää yhä vanhojen normien ja moraalisääntöjen mukaan. He eivät kykene mieltämään toimivansa väärin. Välttämättä uhritkaan eivät aina miellä olevansa jopa rikoksen kohteina.
Pelastustoimen osalta ollaan nyt järkyttyneitä pääministeriä myöten. Mikä ala seuraavaksi nousee otsikoihin?
#metoo
#mantoo
#youtoo?
#alltoo?”
Kuten Ylen aamussakin tuli esiin, niin häirintää on yhä muillakin aloilla kuin pelastustoimessa. Yhtenä näkemyksenä tuli esiin mahdollisuus puuttua asiaan lainsäädännöllä – auttaisiko se?
Pitäisikö säätää laki, että jos havaitset tapahtuman jossa on tai saattaa olla kyse kiusaamisesta niin sinun pitää siihen puuttua. Ellei muuten niin ottaa tilanteesta valokuva ja/tai huutaa APUA!
Fakta: seksuaalinen häirintä on kiusaamista. Kaikki kiusaaminen on rikollista!
Toinen asia mistä eilen uutisoitiin on lapsiin kasvattajien, omien vanhempien, taholta kohdistuva kuritusväkivalta. Omia lapsiaan rikollisessti kurittaa tutkimuksen mukaan 44% vanhemmista.
Laitonta kurittamista on mm.:
- luunapit
- tukistaminen
- istuttaminen esim. tuolilla
- uhkailu
Sinullakin, hyvä lukija, on vastuu siitä, että kaikenlainen kiusaaminen loppuu. Meillä blogisteilla lienee jopa hieman keskimääräistä suurempi vastuu asiassa.
Älä häiritse, älä häiriköi, älä kiusaa. Puutu epäasialliseen kirjoitteluun ja kaikkeen epäasialliseen toimintaan, sanoin ja teoin. Aikuisen oikeesti!
Kaikilla meillä tulee olla oikeus ja mahdollisuus elää ja olla ilman, että joutuisimme missään muodossa epäasiallisen, jopa laittoman, toiminnan kohteiksi.
”Huomenna kaikki on paremmin” – onhan?
”Kiusaaminen kitkettävä kaikkialta!”
Tuo on täysi mahdottomuus kun jokainen kokee eri asiat kiusaamiseksi ja loukkaantuu eri asioista.
Vaikkapa aamiaispöydässä voi ruokailuystäväsi pyytää ojentamaan suolasirotinta ja sitten vahingossa ojennatkin sokurisirottimen tai valkopippuripurnukan. Ystävä luottaa sinuun täysin eikä osaa pelätä että kiusallasi annatkin hänelle väärän purkin. Häneltä menee kaurapuuronautinto pieleen ja siten koko päivä alkaa huonosti, puhumattakaan siitä minkälaisen järkytyksen hän kokee kun huomaa ettei mihinkään voi luottaa. Hän kokee tulleensä syvästi loukatuksi ja kiusatuksi eikä mikään puolustelu tekemisissäsi sitä miksikään muuta, olet kiusaaja ja päivän pilaaja ja sillä selvä.
Parempi olisi median keksiä jotain oikeita huolenaiheita ja pyrkiä löytämään niihin ratkaisuja päivittäin.
Ihmisten pitäisi oppia elämään ihmisiksi niin tällaiset jutut ratkeaisi ihan itsestään mutta se on meille liian vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on, että joillakin on harhaluuloja. Tuollaiset asiat pitäisi kuitenkin selvittää asiallisesti keskustelemalla -> anteeksipyyntö -> harkinta (lisäkysymykset ja vastaukset) -> anteeksianto. 💟
Ihminen on erehtyväinen. Lehmä on märehtiväinen. Älkää märehtikö liikaa. ✅
Ilmoita asiaton viesti
Joo mutta kun sen mielensä on pahoittanut niin kaikki on menetetty. Ei siinä enää puhe auta. En uskalla edes ehdottaa harkittavaksi että joku voi hyvinkin hyväksyä pienen leukailun tai jäynän aamiaispöydässä ja jopa odottaa sitä. Kun vaaditaan täydellistä loukkaamattomuutta millä elämänalueella tahansa mennään varmasti pieleen, oli kysymys sitten kosketuksesta, sanoista ja katseista tai ihan mistä vaan.
Nyt on minun mielestäni tämä höpötys mennyt ihan liian pitkälle. Suvaitsemista on myös se että ei halua kaikkea ymmärtää tarkoitushakuisesti väärin .
Ilmoita asiaton viesti
Niinkin se on, että ennen sellainen lievä leukailu oli sallittua ja hyväksyttävää huumoria.
Nykynuoret (n. alle 49v.) eivät sellaistakaan halua ymmärtää, joten kaikkien pitää vakavoitua!
Ilmoita asiaton viesti
”Nykynuoret (n. alle 49v.) eivät sellaistakaan halua ymmärtää”.
Ja tuo on suuressa ylemmyydentunnossaan itse aiheutettu puute jota media vahvistaa rahanhimossaan.
Ilmoita asiaton viesti
Missä määrin kiusaamista ja syrjintää on olemassa siitä johtuen, että yhteiskunta (eduskunta, lainsäätäjät) siihen jopa lainsäädännöllä pakottavat?
Ilmoita asiaton viesti
Lastenkasvatuksessa olen huomannut että toimivin menetelmä on lahjonta. Klassiset lastenkasvatuksen menetelmäthän ovat: lahjonta, uhkailu ja kiristäminen.
Kiusaamisesta sen verran, että kun puhuin äitini kanssa hän kertoi ettei muistanut että häntä olisi kiusattu koskaan. Minua kyllä yritettiin kiusata koulussa (ylipaino, silmälasit kansakoulun 2. luokalta lähtien), mutta se loppui pian kun en kiinnittänyt asiaan huomiota. Luultavasti minun ja äitini menetelmät olivat suurinpiirtein samoja: ei pidä reagoida kiusaamisen yrityksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Usein kiusaajat toimivat provokatiivisesti. Siksi on hyvä, jos pystyy olemaan välinpitämätön kiusaamisyrityksiin.
Tietenkään ei pidä sallia sellaista kiusaamista, jossa käydään kiinni tai levitetään perätöntä tietoa. Siihen on puututtava, mutta ei vastaan taistelemalla, vaan viranomaisten avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka tulikaan mieleeni tapaus vuodelta 2015. Eräässä kerhossa vieraili tuolloin kaverikoiria. Minäkin niitä silittelin. Erästä koiraa kun silitin niin eräs nainen silitti sitä silitti samaan aikaan ja kätemme osuivat toisiinsa.
Tuo nainen tuumasi minulle myöhemmin: ”en tykkää siitä, että minua hiplataan” – joopa joo.
Kaipa minä sitten syyllistyin jonkinlaiseen häirintään.
Ilmoita asiaton viesti