Korona-ajan viranomaiserheet, tai ainakin osa niistä…

Korona-epidemia Suomessakin jatkuu. Virheitä on matkan varrella tehty. Väärääkin tietoa annettu. En malta olla heti aluksi muistuttamatta THL:n Mika Salmisen väitettä: virus tarttuu kun lähikontakti on vähintään 15 minuuttia

LIIKKUMISVAPAUS

Lentokentiltä sai Suomeen pitkään tulla vapaasti – karanteeneista ei puhuttu mitään. En usko, että sillä oli suurta merkitystä. Aivan – sama toteutui pitkään laivaliikenteessäkin. Siitä päästäänkin tähän päivään. Laivaliikenne alkaa taas kulkea. Suomalaisten matkustusoikeutta pyritään kuitenkin rajaamaan. Mihin rajaaminen perustuu?
(Laivaliikenteestä kirjoitin osana eilistä kirjoitustani: Suomessa syrjitään! Jopa suomalaisia – kerron miksi)

Uudenmaan rajat suljettiin, ja poliisi sakotti. Virheellisesti. Siinä tosin ei mitään kummallista ole, että poliisi aina välillä sössii ja toimii kuten parhaaksi näkee, vaikka valtuuksia ei olisikaan. Miksi poliisi toimii (usein) väärin, ja jopa toistuvasti samantyyppisissä asioissa?

KASVOMASKIT

Suomen viranomaiset eivät niin ikään ole rohjenneet antaa suositusta siitä, että kankaisen kasvosuojan käytöstä on hyötyä.

VANHUSTEN YKSINÄISYYS

Vanhukset velvoitettiin pysymään kodeissaan. Alkuun kaikki meni hyvin. Ajateltiin, että epidemia on nopeasti ohi. Tänä päivänä kodeissa ja laitoksissa on paljon pitkästyneitä vanhuksia, joidenkin toimintakyky on jopa merkittävästi alentunut eristäytymisen vuoksi. Mielenterveysongelmia on varmasti monella yksin olleella, monesta syystä. AlfaTV:ssa kerrotun mukaan itsemurhauhkauksiakin on esitetty. (tilastot saadaan… tänään saatiin kuulla: +15%)

ITSEMURHAT

Itsemurhia tekevät toki muutkin kuin yksinäisyydestä kärsivät vanhukset. Missä määrin syynä on se, että tulevaisuus näyttää toivottomalta? Yksin olen eikä tilanne muuksi muutu. Elämä ei ole elämisen arvoista… Taloudelliset syyt lienevät niin ikään aina olleet yksi syy itsemurhiin. Moni saattaa kokea, että taloudellinen tilanne ei tule paranemaan. Yhtä merkittävää syytä ei sovi unohtaa. Se on kiusaaminen.

Joissakin ryhmissä itsemurhat ovat lisääntyneet merkittävästi yli tuon 15%:n. Ryhmät ovat kuitenkin niin pieniä, että tuosta ei voi suoraan tehdä mitään päätelmiä. Toisaalta tulee mieleeni, että jos yhteiskunnan olisi annettu vaan pyöriä entiseen malliin ja kaikki koronaepidemian hoitoon suoraan ja välillisesti ohjattu raha olisi käytetty itsemurhien ehkäisyyn, ihmisten elämänlaadun parantamiseen, niin paljonko enemmän Suomessa nyt olisi kuolleita?

KAUPPAREISSUT ja KAHVITTELU

Vasta nyt hallitus on rohjennut kertoa, että ei ole pakko pysyä kotona. Tottakai jo alun alkaen oli sallittua käydä mm. kaupassa. Lähipäivinä STM antaa uusia ohjeita… omaa järkeä saa käyttää, hyvä! Naapurissa voi käydä kahvilla, toisen vanhuksen, jopa terveen oman lapsen luona. Aivan, kyläilyä ei ole missään vaiheessa kielletty.

Vanhuksille on annettu ”määräys” jopa kaupassa käymisestä ennen 08:00, jolloin kaupasta ei saa olutta!

LÄHEISET

Ongelmia toki vieläkin on. On vanhuksia jotka ovat laitoksissa. On vanhuksia joiden puoliso on laitoksessa. Tapaamiset on kielletty – mihin se perustuu? Ohjeisiin! Onko minulla oikeus kutsua kotiini ketä haluan? Entä vanhuksella? Entä jos koti on laitos? Onko oikeus poistua laitoksesta? Voiko laitos olla koti?

KOULUT AUKI

Oppilaat ovat nyt jälleen kouluissa. MTV:n uutiset kertoi eilen, että kouluihin eivät nyt pääse muut kuin oppilaat ja henkilökunta. Siitä johtuen uutisjutun oli kuvannut oppilas itse. Mutta, mutta… opetus Suomessa on julkista. Jos minä tässä ja nyt päätän, että lähdenpä lähimpään kouluun seuraamaan opetusta niin kyllä minun lain mukaan kuuluu sinne päästä. Itse asiassa – kuuluuko?

KRIITTISET TYÖT?

Maataloustyöt. Aivan, nuo Suomen huoltovarmuuden kannalta ”kriittiset” työt. Joihin pitää saada tekijöitä edullisesti ulkomailta, koska suomalaiset eivät yksitoikkoisia ja rasittavia töitä suostu puoli-ilmaiseksi tekemään. Mitä jos joskus tulevaisuudessa todellakin käy niin, että Suomeen ei saada ensimmäistäkään halpatyöhenkilöä? Jätetäänkö marjat maahan ja perunantaimet istuttamatta?

MIELENTERVEYS

On arvailtu, että mielenterveysongelmat lisääntyvät tämän epidemian myötä. En ihmettele jos niin käy. Toisaalta nyt koronan myötä on tullut ilmi, tai noussut pintaan, monia ongelmia ja keinoja niiden ratkaisemiseksi. Samanlaisia ongelmia on toki ollut jo aiemmin. Miksi niihin ratkaisuja etsitään vasta nyt? Raha ratkaisee, ja nyt sitä on!

HOITO

Yksi tulevaisuuden merkittävä ongelma tulee olemaan se, että moni on perunut hoitojaan. Moni on välttänyt terveydenhoidon palvelujen käyttöä. Ongelmista pienin ei ole se, että kunnat ovat ajaneet osan hoidosta alas. Epidemian jälkeen jonot tulevat olemaan kauan pitkiä. Kiireettömän hoidon vähentämiseen oli toki hallituksen lupa: ”Eduskunta on antanut mahdollisuuden poikkeusoloissa poiketa hoitotakuusta, mutta terveyttä ei saa silti vaarantaa kiireettömässäkään hoidossa.”

YRITYSTEN TUKEMINEN

Yrityksillä on ollut ongelmia ja niitä on pyritty tukemaan. Mutta helppouden vuoksi hallitus päätyi aluksi vääränlaisiin toimenpiteisiin. Rahaa ohjattiin yritysten kehittämiseen. Vasta nyt on ymmärretty alkaa tukemaan yrityksiä kuten heti alussa olisi pitänyt. Yritysten kustannukset ovat juosseet, monen yrityksen liikevaihto on ollut jopa nolla => milläs maksat, mitään?

TIEDOTTAMINEN

Yksi keskeinen virhe koko koronaepidemiaan liittyen on tehty tiedottamisessa. Kansalaisille jaettu tieto on ollut puutteellista ja osin virheellistä. Nuo puutteet ja virheet ovat pahentaneet tilannetta monen kohdalla.  Kumulatiivinen vaikutus kestää pitkään. Kuinka pitkään?

* * *

Tähän loppuun on ihan pakko vielä linkittää Ion Mittlerin anniskelujuttu – siis todella!

 

(2,6,7,8,…,…,13,14,…,…)

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu