Korona kurittaa: Kemi ja Rovaniemi keskeyttävät työntekijöiden palkanmaksun – onneksi Kela maksaa!

Ylen alueuutisissa (Lapin uutiset, 4:55) kerrottiin, että työntekijät aikovat riitauttaa palkanmaksun keskeytyksen.

Kemi keskeyttää palkanmaksun yli neljältäkymmeneltä ja Rovaniemi yli sadalta kulttuurin ja koulutuksen työntekijältä ilman yt-neuvotteluja.

Miten työntekijät pärjäävät?

Miten työntekijä pärjää tällaisessa yllättävässä tilanteessa? Jotkut ovat varmasti sitä mieltä, että uusin töihin vaan, kyllä töitä tekevälle löytyy. Aina ei löydy, mutta onneksi Suomessa on hyvä sosiaaliturva.

Pitääkö säästöt syödä?

Kaikki työntekijät eivät kuulu liittoon, joten saavat lomautuksen/työttömyyden ajalta vain Kelan maksamat etuudet. Nykyisin tuo summa on noin 750 euroa kuukaudessa. Tottakai siitä menee veroa 20%, joten käyttöön jää noin 600 euroa kuukaudessa.

Ehkä henkilö asuu vuokralla. Mikäli vuokra on 500 euroa kuukaudessa niin vielä jää satanen. Onneksi saa asumistukea. Sitä voi saada kolmisensataa euroa kuukaudessa. Hetki toki menee siinä kun työttömyyspäiväraha ja asumistukihakemus käsitellään.

Totta… – tilanne voi olla jopa sellainen, että lapsiperheen molemmat vanhemmat menettävät tulonsa ainakin joksikin aikaa. Heillä asunto ja asumiskulut ovat suuremmat, lapsiinkin kuluu rahaa, jne. Mutta saavathane he myös enemmän tukia. Asumiskulujakin huomioidaan perheeltä tottakai enemmän.

Jos henkilö sitten ei asukaan vuokralla vaan omistusasunnossa johon on lainaa, niin millä sitten lainan maksaa? Entä muut kulut, kuten vastikkeen, sähkön, veden, jne.? Omakotitalossakin on kuluja: lämmittää pitää… Jos nyt jääkaappi hajoaisi…

Toimeentulotuki

Aivan. Suomessa todellakin on hyvä sosiaaliturva. Hyvä Suomi!

Vertaillaan kahta sinkkua, N ja M

Oletetaan, että molemmat ovat saaneet töissä ollessaan samansuuruista palkkaa, noin 2500 euroa kuukaudessa nettona.

N on ostanut oman osakkeen, maksaa siitä lainaa 300€/kk, vastike vie 150€/kk, sähköön menee 15€/kk, ja veteen 20€/kk. On hänellä puhelinkin, rajoitukseton liittymä 30€/kk, ja nettiyhteys 20€/kk, maksukanavat 30 €/kk. Tapaturma- ja kotivakuutus 20€/kk.
– hän on myös ostanut auton osamaksulla ja maksaa sitä 100€/kk. Auton ylläpito (vakuutus yms.) vievät 30€/kk.
-sanomalehtikin hänelle tulee, ja Suomen Kuvalehti 🙂
N on mielestään pärjännyt kohtuuhyvin ja pystynyt jopa laittamaan säästöön satasen per kuukausi, jo reilun kolmen vuoden ajan. Tilille on siis kertynyt noin 4000 euroa.

M on päätynyt vuokra-asumiseen, vuokraa hän maksaa 450€/kk. Hän ei ole hankkinut autoa. Puhelimena on Prepaid-liittymä 20€/kk. Lisäksi kuluina on tottakai sähkö ja vesi, kotivakuutus 15€/kk. Erillistä nettiyhteyttä hänellä ei ole.
M ei ole rahojaan säästellyt. Hän on kavereiden kanssa säännöllisesti ryypännyt ja rällännyt kaiken. Ostanut huippuhienon TV:n ja kalliin puhelimen, tottakai myös monenlaista muuta mukavaa.

Yllätys, yllätys… rahansa ryypännyt ja rällännyt M alkaa saada heti toimeentulotukea. Sen sijaan säästeliäästi eläneen N:n pitää ensin käyttää säästämänsä rahat elämiseen. Kela laskee, että säästöjen turvin N pärjää ainakin neljä kuukautta. Hyvä!

Pieni yllätys molemmille, osin vain toiselle, on, että kappas vaan, kulutusluottojen maksuja ei huomioida menoina, kuten ei myöskään puhelinkuluja, nettiliittymää, lehtitilausten maksuja, autovakuutusta, maksukanavia…
-niin, tosiaan, asuntolainastakin otetaan huomioon vain korot, ei lyhennyksiä.

Moralisoijan näytön paikka?

Ari Mikkola kirjoitti asiasta 7.4.: ”…Suhtautukaa nöyryydellä tilanteeseenne.”

Mielipiteitä sosiaaliturvan oikeasta tasosta on monenlaisia. Ääripäästä toiseen…

Amos Aholan näkemys on, mielestäni, että nykyisen sosiaaliturvan taso on liian hyvä. Hän esittää mm., että ”…alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin”
– parasta Aholan mallissa on se, että hän itsekin käsittääkseni mieltää, että mallin tuloilla ei pysty pärjäämään.

Onnettomuus

Oi voi, talviaika ja on liukasta. Kumpikin onnistuu liukkaalla kelillä kaatumaan ja käteen tulee murtuma. N tottakai maksaa hoitokulut säästöistään. M:n kulut maksaa sosiaalitoimi, kuten kipulääkkeetkin.

Onneksi N:llä oli vakuutus, joka korvaa hänelle… mutta kas vain, korvaukset pitääkin käyttää elämiseen – JEES, HYVÄ?

On lottovoitto syntyä…


PALAUTE on aina tervetullutta: PALAUTELOMAKE (anonyymi) – KLIK

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu