Koronakuolemien hinta suomalaisille on ”kohtuullinen”
Kuinka suuriksi nousevat koronan kustannukset Suomessa jos epidemian huippu on, kuten THL:n Mika Salminen arvioi, vasta syksyllä?
Hintaan vaikuttavat tottakai kaikki rajoitustoimet, joiden myötä varmasti useita yrityksiä menee konkurssiin. Toiseen suuntaan saattavat vaikuttaa uudet innovaatiot.
Rajoitustoimet toki takaavat, että terveydenhoidon kapasiteetti riittää. On se ainakin toistaiseksi riittänyt. Se on riittänyt jopa odotettua paremmin.
Mielestäni on kuitenkin aiheellista kysyä: kuinka monta elinvuotta rajoitustoimilla onnistuttiin, ja onnistutaan, ostamaan.
Lapset ja nuoret maksanevat epidemiasta suurimman hinnan. Onko hinta kohtuullinen? Onko se sellainen, että voimme luottaa siihen, että kun nykyiset keski-ikäiset, ja myös nuoremmat, päättäjät, saavat yhtä hyvän hoidon kuin mitä nyt pyrimme kaikille takaamaan.
Missä määrin tulevaisuudessa otetaan huomioon hoitotoimenpiteillä saatavissa olevien lisävuosien hinta-laatusuhde? …laulun arvoinen. Jokainen elämä on Tärkeä – mutta kenelle ja miksi?
”Toiseen suuntaan saattavat vaikuttaa uudet innovaatiot.”
Aika usein viranomaisten sivuille vilahtelee käsite ”innovaatio”. Viimeksi luin jonkin ministeriön sivuilta, että ”etäkoulu” olisi jonkinmoinen innovaatio.
Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi tuollaista ei saada aikaan esim. videokouluna koteihin. Itse opin tuolla tavalla kaiken parhaiten, jos jo opetetun asian voi tarkistaa juuri niine sanoineen kun se aiemmin esitettiin. Lisäksi oppiaineiden teoriaosuudet voitaisiin tarvittaessa esitellä ihan ”rautalankotasolla”. Matemaattiset ja kielet olisivat tuollaisia. Olisi varmasti hyvä käydä kouluissa kokeissa ihan perinteisillä menetelmillä laadittuina ja vastattuina. Varjona tuolle olisi opettajien työpaikkojen loppuminen, kun kokeetkin voi pitää kuka tahansa vähäänkään lapsien kanssa toiminut studioteknikko.
Ilmoita asiaton viesti