Koululiikunta tänä talvena: hiihto ja luistelu

Viiden jälkeen ohjelma tuli hetki sitten TV:sta. Liikunnanopettaja Heidi Rautajoki oli MTV3:n ohjelmassa haastateltavana.

Hän kertoi, että ellei oppilaalla ole omia suksia niin se ei vaikuta liikuntanumeroon. Hän kuitenkin totesi, että toivottavaa olisi, että lapselle jostain ne sukset hankittaisiin, vaikka sitten lainaamalla, jotta jokainen lapsi saisi hiihtokokemuksen. Sama pätee kaiketi luisteluun. Hän totesi, että välineet voi hankkia edullisesti käytettyinä. Onko kaikilla rahaa edes käytettyihin välineisiin?

Kouluilla ei Rautajoen mukaan ole mahdollisuuksia tarjota oppilaille välineitä talviurheiluun. Totean tässä nyt, että aikoinaan olen asiaan puuttunut. Laillisuusvalvontaviranomainen tuolloin totesi, että lapsen huoltajilla ei ole velvollisuutta hankkia lapselle välineitä. Koululiikunnassa tarvittavien toimivien välineiden hankkiminen kullekin oppilaalle on koulun velvollisuus. Jos ne lapset jotka esim. perheen varattomuuden vuoksi joutuvat puuhaamaan muuta, katselemaan muiden hiihtoa tai luistelua, niin se loukkaa oppilaiden yhdenvertaisuutta.

Lähtökohta perusopetuslain mukaan siis on, että koulu tarjoaa toimivat talviurheiluvälineet kaikille oppilaille. Jos lapsi kuitenkin haluaa niin voidaan sallia se, että hän saa käyttää omia välineitään. Koulu-urheilussa tarvittavien välineiden tarjoaminen oppilaille kuuluu koulun yleisen järjestämisvelvollisuuden piiriin (perusopetus on maksutonta välineineen). Koulu ei voi velvoitettaan väistää sillä perusteella, että rahaa välineisiin ei ole, kuten ei siitäkään syystä, että koululla ei ole tiloja välineiden säilytykseen.

Yksi asia mikä pitää myös ottaa huomioon on, että kun oppilaat tai monot ovat olleet liikuntatunnilla oppilaan käytössä niin ne voidaan toisella oppilaalle antaa vasta sen jälkeen kun ne on asianmukaisesti puhdistettu.


Päivitys 20:20

Klik => Yle: ”Opetus- ja kulttuuriministeriön projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen on muistuttanut, että koulun ja kunnan on tarjottava kaikille välineet tasa-arvoiseen työskentelyyn.

– Aiemmin kouluissa on ollut lainattavana suksia ja luistimia, nykyään lisänä on myös älylaitteita.”

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu