Köyhien asuminen on vuosi vuodelta edullisempaa

Köyhien talouksien asumiskustannuksiin ei inflaatio vaikuta – niin se on! Asiaa joutuu hämmästelemään ainakin oikeusasiamies. Ehkä tuota kummallisuutta pohtii joku kansanedustajakin – mene ja tiedä.

Mitäkö höpisen? Niinhän se kuitenkin on, että asumiskustannukset, kuten vuokrat, käytännössä nousevat joka vuosi. Totta, senpä takia asumistuki, jota Kela pienituloisille maksaa, nousee jonkin verran vuosittain.

Toimeentulotuen saajalla asumistuki otetaan kokonaisuudessaan tulona huomioon. Asumismenoina otetaan huomioon lähtökohtaisesti enintään Kelan normissa vahvistettu määrä: 2020, 2019.

Linkkien kautta voit tutkia minkä verran asumisen kustannukset ovat Kelan mielestä muuttuneet vuodessa.

Toimeentulotuki siirtyi asumiskuluineen Kelan maksettavaksi vuoden 2017 alusta. Tuon jälkeen asumiskustannukset eivät pääosalla maksimitukea saaneista ole nousseet.

Eräs mielenkiintoinen pointti on sekin, että monessa kunnassa asuminen halpeni kun toimeentulotuki siirtyi Kelan maksettavaksi. Esimerkiksi Porissa maksimivuokra tippui 470 eurosta 448 euroon. Tuen saajan piti siis maksaa 22 euroa perusosastaan + vuokrankorotukset. Kuitenkin jos tuen saaja valitti päätöksestä niin Kela otti huomioon aiemman, kunnan normit mukaisen, maksimin. Moniko valitti?

Kuten huomaatte, noiden linkkien kautta, eivät asumiskulut toimeentulotuen saajilla nouse ensi vuonnakaan. Asumistuki sen sijaan nousee. Tuo merkitsee, että jos tuen saajan vuokra on normien maksimissa, tai sen yli, niin hän joutuu vuokrankorotuksen maksamaan kokonaisuudessaan toimeentulotuen perusosasta. Toimeentulotukea saavan talouden käytettävissä olevat tulot siis väheneevät vuokrankorotuksen verran. Olipa kyseessä sitten yksin asuva reppanamies tai korotettua tukea saava yh-äiti, tai ihan perusperhe.

Paljonko Kela tällä tavalla säästää? Selvää on, että säästö on vuosi vuodelta suurempi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu