Kun laki ei salli, niin…

Kuka ajattelee oikein?

Suurin osa ihmisistä on kotona kasvatettuja. Osana kasvatusta jokainen oppii ympäristönsä moraalin, sen mikä on sallittua mikä kiellettyä, mikä on oikein mikä väärin.

Kansakunnan yhteinen moraali on koottu normeiksi. Normit mujodostavat lainsäädännön ja muut kaikkia meitä sitovat ohjeet. Yksi laajasti hyväksytty normi on se, että kun koet tulleesi väärin kohdelluksi niin sinulla on oikeus hakea oikeutta. Tapoja oikeuden hakemiseen on monenlaisia. Yksi tapa on kanteleminen. Ainakin minun kouluaikoinani joku saattoi olla ns. kantelupukki. Ehkä tuollaisia on vieläkin. Heihin kuitenkin yleensä suhtaudutaan negatiivisesti, koska heitä ei aina ymmärretä. Ole hiljaa tai kärsi!

Case Ulvila

Tämä asia nousi mieleeni tuon Ulvilan lukion maskihässäkän myötä. Väärin itsensä kohdelluiksi kokeneet tekivät rikosilmoituksen poliisille. Heidät oli poistettu oppitunnilta henkilöön liittyvän syyn perusteella. He eivät suostuneet käyttämään maskia. Poliisin nykynäkemyksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, syrjintää. En ole hämmästynyt. Pikemmin olen kauhistunut siitä miten asiaa on kommentoitu. Pari esimerkkiä: ”Häpeäisin lapsiani jos oli tehnyt tuon”, ”rikosilmoituksia tehtaillaan turhasta”, ”Voi hellantuutelis sentään , miten nämä pikku kullanmurut nyt tästä lainkaan selviät”, ”Jos koulussa kehotetaan pitämään maskia, niin se on sitten niin”.

Hyvät aikuiset ihmiset!

Haluatteko tosiaan opettaa nykylapsille ja -nuorille, että kun tuntee joutuneensa rikoksen kohteeksi niin pitää olla hiljaa, tyytyä osaansa? Ainakin jos rikoksen on tehnyt viranomainen? Eikä pikemmin olisi syytä pikkaisen kehua, vaikka enemmänkin, noita henkilöitä jotka olivat rohkeita ja tekivät rikosilmoituksen, tyyliin: hyvä että teitte ilmoituksen, varmasti moni muukin on asiaa miettinyt, nyt asiaan saatiin ainakin poliisilta perusteltu vastaus maskipakon laillisuudesta opetuksessa. Hyvä Te!

Mitä syrjintä on? Entä miten loukataan ihmisten yhdenvertaisuutta? Kysymys on siitä, että henkilö asetetaan henkilöön liittyvän syyn vuoksi erilaiseen asemaan kuin muut. Henkilö voidaan asettaa paitsi toisia huonompaan asemaan myös toisia parempaan asemaan (suosinta). Perusteeton suosinta on syrjintärikos! Minun näkemykseni on, että jos henkilö ei halua käyttää maskia, tai ottaa rokotetta, se on henkilöön liittyvä syy. Varmasti löytyy ihmisiä jotka eivät halua pitää pipoa, myös opiskelijoita. Niin ikään olen hämmästynyt siitä, että eräs kauppaketju antaa alennuksia vain henkilöille joilla on älypuhelin. Moni vanhus ei tuosta syystä alennuksia saa – syy henkilössä, mutku…

Menkää nyt itseenne Te jotka noita nuoria syyllistätte. Tehkää päätös, että seuraavalla kerralla epäasiallisen syyttelyn sijaan kehutte henkilöitä jotka tuollaisessa tilanteessa, vaikkakin vastarannan kiiskeinä, herättävät keskustelua lain sallimin keinoin. Jos mielestänne lainsäädäntö on virheellinen, eikä tuollaisesta, tai jostain vastaavasta tapauksesta, pitäisi olla oikeutta rikosilmoitusta tehdä, niin toki alatte toimia sen eteen, että lakia muutetaan paremmaksi. Moniko epäilee saamaanne kannatusta lainmuutokselle? Vastavirtaan kulkeminen kehittää yhteiskuntaa – nyökyttely ei sitä tee.

 

Lehtijuttu, klik!

 

Rautalankapori.fi: Maski naamalle - Fingerpori rautalangasta 15.3.2021 

Hyväntekeväisyys…

Oletko sinä hyväntekijä? Vastaa kyselyyn. (klik, KIITOS!)
Tarkoitukseni on julkaista kyselyn vastaukset nenäpäivänä.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu