Kyllä ”hullulle”(?) töitä riittää!
En kykene ymmärtämään miksi laitoin otsikon sanan; hullulle, sitaatteihin, mutta onneksi varustin sen kysymysmerkillä.
Tein nimittäin VALVIRALLE ehdotuksen, joka on seuraava:
Valvira
<br>
Olin hiljattain potilaana M1-lähetteellä Harjavallan sairaalassa. Otin tuossa yhteydessä videokuvaa hoitajien huoneessa minkä seurauksena minulta otettiin tabletti ja puhelin henkilökunnan haltuun. Joku henkilökunnasta poisti kuvaamani materiaalin. He perustelivat menettelyä sillä, että sairaalassa on kuvaaminen kielletty. Olen tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Minun ei todettu olevan pakkohoidon tarpeessa.
<br>
Sairaalan henkilökunnan (lääkäri) toimesta minulle annettiin Valviran laatima 9.10.2015 päivätty muistio, joka otsikoitu: Potilaan tekniset laitteet psykiatrisissa yksiköissä.
<br>
Esitän, että Valvira ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin, jotta kyseinen ohje saadaan lainmukaiseksi, ottaen huomioon mm. laillisuusvalvojien antamat ratkaisut kuvaamisesta ja kuvausvälineiden hallussapidosta psykiatrisissa yksiköissä. Sekä henkilökunnan oikeudesta ottaa ko. laitteita haltuunsa ja poistaa niistä materiaalia.
<br>
Pyydän niin ikään huomiomaan, että kuvaaminen on laissa tarkoitettua salakuvaamista vain silloin kun kuvaaja ei itse näe kuvauskohdetta. Toisin sanoen jos kuvaa sitä minkä näkee niin se ei ole salakuvaamista. Asiasta on myös omalla kohdallani Vaasan hovi-oikeuden päätös koskien poliisin kuvaamista kuulustelutilanteessa.
<br>
Tarkennetussa ohjeessa pitää mielestäni selkeästi ilmaista, että sananvapautta ei voida rajoittaa sairaalan säännöillä. Kuvaaminenhan kuuluu Suomessa sananvapauden piiriin, eikä se, että joku kuvaa sairaalassa tarkoita, että kuvia saisi missään julkaista tai kenellekään näyttää, niitä on kuvaajan kuitenkin aina lupa itse katsella. Toisaalta ohjeessa tulee nähdäkseni selkeästi todeta, että töissä oleva hoitohenkilökunta ei nauti työtehtävissään yksityisyyden suojaa.
<br>
Pyydän, että minulle ilmoitetaan pikaisesti mihin toimenpiteisiin tämä kirjoitukseni on johtanut. Lisäksi pyydän, että minulle lähetetään uudet tarkennetut ohjeet heti kun ne on saatu laadittua, sekä heti kun tiedetään ketkä ohjeiden päivittämiseen osallistuvat, niin tieto kyseisistä henkilöistä. Kiitos!
<br>
<br>
Ystävällisesti
<br>
<br>
Juhani Vehmaskangas
p. 045 2345936, Pori
<br>
<br>
<br>
Eräs aikaisempi kirjoitukseni.
Tämä blogipalvelu välillä tökkii kivasti kun ei hyväksy edes kappalejakoa :-/
”Pyydän niin ikään huomiomaan, että kuvaaminen on laissa tarkoitettua salakuvaamista vain silloin kun kuvaaja ei itse näe kuvauskohdetta.”
Ei vaan salakuvaus on sitä että kuvattava ei ole antanut lupaa kuvaukseen tai pahimmillaan ei tiedä olevansa kohteena tiloissa jotka eivät ole julkista tilaa. Sairaalassa toisen henkilön kuvaaminen ilman lupaa (pois lukien sairaalan julkiset tilat) on laissa kielletty. Koska sairaalassa kuvaaminen ei ole laillista, ei ole niiden kuvien katselukaan. Ja vaikka julkisissa tiloissa kuvaaminen olisi laillista, on hyvin epäkorrektia kuvata muita sairaalassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sairaalassa toisen henkilön kuvaaminen ilman lupaa (pois lukien sairaalan julkiset tilat) on laissa kielletty.”
Okei, uskon sinua kun kerrot pykälän, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Rikoslaki 24 luku, pykälät 5 – 8.
Ilmoita asiaton viesti
Pykälät 8-10 soveltuvat silloin kun tallenne annetaan muiden kuin kuvaajan itsensä nähtäväksi.
Pykälät 5-7 eivät sovellu jos kuvaajalla on oikeus tilanne nähdä ja kuulla, ja hän sen on myös itse nähnyt ja kuullut, eli ollut paikalla, kuvannut itse.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan liittyvää…
Tuossa tapauksessa (M1-potilaana) videokuvasin sairaalan HENKILÖKUNTAA, jonka johdosta minulta otettiin digilaitteet henkilökunnan haltuun ja niistä poistettiin kuvaamani videot.
TOTTAKAI tein rikosilmoituksen – olenhan minä, vaan moniko olisi tehnyt?
SYYTTÄJÄN PÄÄTÖS
Esitutkintaa ei toimiteta koska rangaistus saattaisi olla vain sakkoa.
http://www.vehmaskangas.fi/US-kuvia/Harjavallan_sairaala_kuvaaminen_jatko_.jpg
Ilmoita asiaton viesti