Lähityöstä tulevaisuudessa pakollista

Lähiruoka tulee läheltä!

Mutta mitä on lähityö? 

  • lähityö on tietysti sellaista työtä joka sijaitsee lähellä paikkaa jossa työntekijä asuu.

Suomalaisen työmatka kestää nykyisin keskimäärin 23 minuuttia.
Olisiko aikaa mahdollista saada lyhyemmäksi? Jos niin miten?

Meidän kaikkien pitäisi pyrkiä siihen, että tulevaisuudessa työmatkat ovat lyhyempiä
=> positiivisia asioita!

Miten työmatkoja voidaan lyhentää?

  • Perustetaan työnvaihtopankki

Työnvaihtopankkiin voisi vaikkapa Kankaanpäässä asuva Satasairaalassa töissä käyvä sairaanhoitaja ilmoittaa (anonyymisti), että haluaisi vaihtaa töitä Porissa (tai Porin lähellä) asuvan Kankaanpäässä töissä käyvän sairaanhoitajan kanssa. => He vaihtaisivat työpaikkoja… (Kankaanpää – Pori n. 70km/suunta).

  • Kokeiluluonteisesti kolmeksi kuukaudeksi
  • Jos tuon jälkeen kaikki (myös työnantajat) olisivat tyytyväisiä uusiin työpaikkoihinsa ja tekijöihin, niin muutos jäisi pysyväksi
  • Totta: eri työpaikoissa on erilaiset toimintakulttuurit – se asettaa haasteita, mutta ei sen pitäisi ylitsepääsemätön ongelma olla, vai onko se?
  • Työnvaihtopankki toimisi tottakai kaikilla aloilla. Jossain määrin se voisi mahdollista jopa alankin vaihtamisen.

Entä jos palkka pienenee, joltakulta? Niinhän ilman muuta tulisi joillekin käymään, mutta mitä merkitsevät säästetyt matkakulut ja pienempi ympäristön kuormitus?

  • Totta. Työnvaihtopankki voisi pitkässä juoksussa tarkoittaa sitä, että suomalaisen keskimääräiseen työmatkaan kuluisi aikaa alle 15 minuuttia!
  • Vapaa aika lisääntyisi kun autoiltaisiin työmatkoja vähemmän!
  • Tarve omistaa auto vähenisi => säästöä sekin, monessa mielessä.

LAINMUUTOS

Lainsäädäntöön pitäisi myös tehdä sellainen muutos, että yrityksen palkatessa uusia työntekijöitä yhtenä merkitsevänä tekijänä olisi työntekijän asuinpaikka. Käytännössä kahdesta likimäärin tasaveroisesta hakijasta tulisi ensisijaisesta valita se joka asuu lähempänä. Asuinpaikkavaatimuksen pitäisi olla jopa tasa-arvovaatimusta (nainen/mies) vahvempi valintaperuste.

YMPÄRISTÖTEKIJÄT

Huomioon pitää tulevaisuudessa työntekijöitä kiinteään toimipisteeseen valittaessa ottaa myös ympäristötekijät. Etusijalle työntekijöitä valittaessa pitäisi asettaa ne jotka kävisivät töissä kävellen tai polkupyörällä. Toiselle sijalle julkisilla liikkuvat. Viimeisinä valituiksi tulisivat ne jotka kävisivät töissä yksityisautolla.

 

 

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu