Maailmankaikkeuden tähtien määrä
Tiedämme nykyisin paljon enemmän kuin mitä tiesimme jokin aika sitten.
Jopa maailmankaikkeuden tähtien määrä on vihdoinkin selvitetty (likiarvo?). Päättyisipä luku tyyliin: pilkku nolla.
Mutta…
Onko tähtien määrä vakio? Joskus tulevaisuudessa voinee olla.
..jostain sarjakuvasta lainaus..
Kaksi ihmistä katselee öiselle tähtitaivaalle, toinen kysyy, paljonkohan tähtiä on. Toinen vastaa että niin paljon kuin pystyt kuvittelemaan, johon kysyjä, pettyneenä, vastaa, , höh, eikö sen enempää.
Kun viisaita kuuntelee puhumassa avaruudesta, sen synnystä, laajenemisesta ja tulevasta niin tuntuu ettei ihmisellä ei ole kykyä ymmärtää, edes luoda uskottavia skenaarioita olemassaolevista faktoista mitä oli ennen alkuräjähdystä ja mitä on tulevassa.
Tyhjästäkö kaikki lähti ja äärettömään jatkuvaan laajenemisen seurauksena tyhjäänkö kaikki loppuu..
Ilmoita asiaton viesti
Einstein kiteytti jossain yhteydessä avaruuden olemuksen sanoiksi: ”Avaruus on rajaton, mutta äärellinen.”
Tuon voi kolmiulotteisen ympäristön ymmärtävä ihminen käsittää analogisesti kun ajattelee pallon pintaa. Sekin on rajaton, mutta äärellinen.
Avaruus kaareutuu neljännessä ulottuvuudessa, pallon pinta puolestaan kolmannessa ulottuvuudessa. Vain kaksiulotteisuuden hahmottavat laakaoliot pallon pinnalla eivät puolestaan mitenkään voisi ymmärtää, jos joku sanoisi, että heidän elinympäristönsä on ”rajaton, mutta äärellinen”.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain samaa koin yrittäessäni ymmärtää määritelmä jossa todettiin jotensakkin että avaruus alkoi laajenemaan kaikkialta samaan aikaan.
Syklinen kaikkeus olisi niin paljon helpompi hahmottaa mutta mikään havainto ei ilmeisesti sovi sellaiseen teoriaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kaikkeus jossa elämme lienee vähän kuten maapallo. Kaikkeus muistuttaa pikemmin paljon potkittua hivenen tyhjää potkupalloa. Tuo osaltaan selittää erot maailmankaikkeuden iän määrittämisessä.
Ilmoita asiaton viesti